Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

NOI PIESE LA TEZAURUL MEDALISTIC EMINESCIAN

Noi piese la tezaurul medalistic eminescian

Autor, Mihai C.V. Cornaci

La comemorarea poetului Mihai Eminescu din 15 iunie 2011, pe plan naţional au fost editate mai multe piese din sfera numismaticii în scopul omagierii celui mai frecventat subiect din arta medalistică românească.

Dintre acestea ne-a fost reţinută atenţia în mod deosebit de:

foto 1– Placheta (fig.1) editată de „Clubul Colecţionarilor de Medalii Eminescu” de pe lângă Cercul Militar Naţional. Este a doua piesă din seria propusă de artistul medalist Constantin Dumitrescu (după cea din 15.01.2011) şi care are în vedere cele patru fotografii certe ale lui Mihai Eminescu. Placheta unifaţă (54 x 69 mm) redă într-un oval central (44,5 x 32,5 mm) portretul doi Eminescu (Bucureşti, Atelierul Franz Duschek, februarie 1878), încadrat simetric de două ramuri cu frunze de laur. Ramurile au câte 15 frunze şi în viziunea artistului fac trimitere la zilele de 15 iunie şi 15 ianuarie. Un dreptunghi întrerupt încadrează compoziţia centrală. Latura din stânga jos este preluată de semnătura autorului C. Dumitrescu. În partea superioară este trecut textul: Mihai Eminescu: 1850-1889. Simetric, în partea inferioară, pe un sector matisat: „Expoziţie de medalii Eminescu C.M.N. – C.C.M.E. – 15.06.2011”. Realizare în excizie. Tirajul de 50 de exemplare din tombac argintat + 6 exemplare aurite a fost realizat la o firmă privată din Bucureşti. Cu acelaşi portret au mai fost editate: 50 insigne din tombac argintate şi 30 medalioane mici din argint (care la 1 martie pot deveni mărţişoare). Tirajul a fost distribuit membrilor clubului.

foto 2a– Medalia „Salonul Naţional «Mihai Eminescu»” 15-30.06.2011 Palatul Parlamentului (fig.2) editată de Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” a Societăţii Numismatice Române. Aversul medaliei – prezintă portretul al treilea Eminescu (Iaşi, Atelierul Nestor Heck, iulie 1884) pe fond alb încadrat într-un spaţiu generat de r = 20 mm. Pe bordura circulară în culoare grena, este trecut numele şi prenumele Poetului „Mihai Eminescu” şi anii 1850-1889. Pe ambele feţe, bordura medaliei este realizată ornamental, în culoare galbenă. Pe revers, într-un spaţiu central, identic ca mărime, este redată imaginea unui vas maritim cu pânzele deschise plutind pe ape şi prima strofă din poezia „Dintre sute de catarge”: „Dintre sute de catarge / Care lasă malurile / Câte oare le vor sparge / Vânturile, valurile?”. Pe bordura circulară în culoare albastră este trecut textul mai sus menţionat. Medalia în tiraj de 30 exemplare a fost realizată de o firmă din Oradea, prin grija preşedintelui grupării, domnul Mihai Costin.

foto 3– Placheta – Festivalul literar „Mihai Eminescu” (fig.3) ediţia a IV-a Dumbrăveni, Suceava 18-19 iunie 2011. Piesa unifaţă, având corpul metalic cu o bordură formată din ramuri cu frunze de laur, înfăşurate într-o eşarfă. În câmpul central al plachetei este aplicat un carton adeziv cu textul sus menţionat şi primul portret Eminescu (Praga, Atelierul Jean Tomas, 1869). Realizată de o firmă din Suceava, cu diametrul de 68,5 (tiraj 40 exemplare) a fost oferită de organizatori personalităţilor ce au participat la această ediţie a manifestării. Pentru expunere şi păstrare este protejată într-o casetă specială din metacrilat. Atât placheta cât şi revista periodică „Omagiu lui Eminescu” editate de autorităţile locale ale comunei Dumbrăveni au fost iniţiate şi finalizate sub coordonarea domnilor Mihai Chiriac şi Ioan Pavăl, secretarul şi primarul comunei Dumbrăveni. Toate aceste realizări vin să confirme cele afirmate de conf. univ. dr. Constantin Mălinaş: „Românii se simt cel mai bine redaţi şi reprezentaţi de chipul şi tema Eminescu, înţelegând prin acest întreg biografia şi opera.” (Constantin Mălinaş. „Eminescu în arta medaliei” 1871-1989. Album. Catalog. Editura „Geea” Botoşani. p.5.)

foto 4În Sala de Expoziţii a Primăriei Dumbrăveni (fig. 4 – de la stânga la dreapta): Gavril Lavric (expozant), Ioan Siminicianu, preotul cărturar Constantin Jaba, Mihai Chiriac (secretarul Primăriei), Mihai Cornaci.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania