Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Sesiunea clujeană a Workshop-ului de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei (ed. a II-a)

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 5 (125), Mai 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Sesiunea clujeană a Workshop-ului de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei (ed. a II-a)

Primit pentru publicare: 21 Mai 2019
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E, Master II Interdisciplinar, sem.1 – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Publicat: 22 Mai 2019
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Sesiunea clujeană a workshop-ului de teorii și metode în cercetarea istoriei artei, inițiat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, finanțat de Ministerul Educației Naționale prin programul de activități extra-curriculare, s-a desfăşurat la Casa Matei Corvin din Cluj (sediul departamentului ITA) în perioada 16-18 mai şi a avut ca temă centrală relația dintre arte și oraș (Arts and the City) cu focus pe viitorul Centru European de Artă Contemporană (ECCA) prevăzut a fi înființat la Cluj în anii următori. Instituția coordonatoare a proiectului ECCA, Centrul Cultural Clujean (CCC), a fost  alături de Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în acest demers.

Adițional parcurgerii literaturii de specialitate recomandate anterior, audierii de prezentări academice și vizitării de instituții culturale clujene, cei 15 studenți participanți la workshop au fost stimulați să imagineze funcțiile ECCA în relație cu orașul Cluj-Napoca valorizând experiențele din orașele lor de origine.

Cele 3 zile de workhop au fost, ca de fiecare dată, zile pline de activităţi, dar şi productive. În primele 2 zile am participat la prelegerile susţinute de Mara Raţiu şi Anamaria Tomiuc, cadre didactice la Universitatea de Arte şi Design. Aceste prezentări au vizat artele în sens larg, oraşul, legătura dintre acestea şi tipurile de experienţe urbane pe care le putem avea. Am mai audiat prelegeri din partea altor profesionişti din domeniul artistic şi cultural precum Rarița Zbranca (CCC), Ștefan Teișanu (CCC) și Horea Avram (UBB și CCC), care ne-au vorbit despre arte, cultură, strategii şi politici culturale şi despre ce înseamnă a construi şi a menţine funcţională orice instituţie culturală. Toate prezentările au avut loc la Casa Matei Corvin însă programul zilnic a fost unul foarte dinamic şi a presupus mai multe vizite în diferite spaţii precum Muzeul de Artă Cluj, Fabrica de Pensule, Centrul de interes şi alte instituţii ca acestea. Am vizitat numeroase expoziţii şi am purtat diferite discuţii cu practicienii din domeniu.

La Muzeul de Artă Cluj am întâlnit-o pe muzeografa Alexandra Sârbu, cu care am avut o discuţie despre dinamica vieţii de muzeu, despre munca şi atribuţiile muzeografului, despre practici muzeale actuale, cercetarea artistică în muzeu şi educaţia muzeală orientată catre publicul larg şi de fapt către diferitele tipuri de public, pe care muzeul vrea să-i atragă în continuare către activităţile propuse de acest tip de instituţie. Când am ajuns la muzeul de artă, pregătirile pentru Noaptea Muzeelor erau în toi şi se discutau ultimele detalii. Curioşi de ceea ce pregăteau, am revenit la Muzeul de Artă cu ocazia Nopţii Muzeelor.

În intervalul 23-25 mai e programată ultima parte a workshop-ului, cu programul propus de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania