Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Workshop-ul de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei, sesiunea finală de la UNAGE Iaşi

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 6 (126), Iunie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Workshop-ul de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei, sesiunea finală de la UNAGE Iaşi

Primit pentru publicare: 02 Iun. 2019
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Publicat: 03 Iun. 2019
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Recent a avut loc ultima parte a Workshop-ului de Teorii şi Metode în Cercetarea Istoriei Artei, în intervalul 23-25 mai, la Universitatea Naţională de Arte din Iaşi. Atelierele de aici au avut ca temă scrierea critică despre arta contemporană. Prelegerile şi activităţile s-au orientat către o mai bună înţelegere a criticii de artă şi asupra unor metode diverse de a compune texte despre arta contemporană. În prima zi de workshop, participanţii au luat parte la „(De)scrierea curatorială”, un atelier de scriere condus de Lect. Univ. Dr. Cătălin Gheorghe, în care, după conturarea cadrului teoretic în care au fost expuse pe categorii diferite tipuri de scriere, fiecare participant a avut la dispoziţie o jumătate de oră pentru a concepe un scurt text curatorial despre o lucrare de artă, text care să poată fi inclus într-o expoziţie şi care să poată media legătura dintre privitor şi lucrarea de artă. Exerciţiul s-a dovedit unul foarte bun şi util, la care participanţii au răspuns cât de bine au putut. A doua parte a zilei a fost dedicată vizitelor. S-au vizitat expoziţiile de la galeria Tranzit şi nu numai.

A doua zi de workshop a început cu un alt atelier de scriere, condus de Conf. Univ. Dr. Cristian Nae, care momentan este şi curatorul expoziţiilor din Pavilionul României de la Bienala de la Veneţia, aflată în plină desfăşurare. Acest atelier a pus accent pe tipul de scriere critică, pe modul în care ar trebui construit azi un text de critică de artă. În a doua parte a zilei, participanţii au luat parte la discuţia propusă de asist.univ. Cristina Moraru în cadrul temei „Practica curatorială  ca formă a auctorialităţii multiple”, după care s-a vizitat galeria privată Borderline Art Space, condusă de George Pleşu.

Ultima zi a fost dedicată unei vizite la Palatul Culturii şi a celor patru muzee din palat, cu accent pe Muzeul de Artă. Discuţiile au vizat latura istorică şi artistică a frumosului palat neo-gotic, colecţia de artă interbelică din muzeul de artă şi programul digital de mediere culturală în care sunt incluse aceste lucrări, program în care s-au implicat profesori şi studenţi de la UNAGE Iaşi. Activitatea a fost coordonată de Lect. Univ. Dr. Oana Maria Nae.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania