Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Simple note: “Filozofia bătrâneții” de George Carlin, un fel de “Cele zece întrebări” ale lui Georgică Manole de la “Luceafărul”-Botoșani puse și lui Ion N. Oprea

Primit pentru publicare: 20 sept.2015
Autor: Ion N. OPREA
Publicat de Diana Maria: 20 sept.2015

Simple note:

“Filozofia bătrâneții” de George Carlin, un fel de “Cele zece întrebări” ale lui Georgică Manole de la “Luceafărul”-Botoșani puse și lui Ion N. Oprea

Conștientizați că singura data în viață când ne place să îmbătrânim este în copilăre?, suntem întrebați și urmează detaliile. La mai puțin  de zece ani, suntem așa de încântați de asta, încât gândim în fracțiuni de an..

-Câți ani ai?

– Am  patru ani și jumătate! Nu vei spune niciodată că ai 36 ani… și jumătate. Da, dar ai patru ani și jumătate…Asta e diferența!

“Câți ani ai?”  “Patru și jumătate”. Ai patru ani și jumătate, în curând vei avea cinci! Asta e cheia!

Ai ajuns adolescent, acum nu te mai poți opri. Sari de bunăvoie la numărul următor sau chiar puțin mai departe.

-Câți ani ai?

-O să am 16!

-Poate că ai 13, .dar vei avea 16! Chiar și cuvântul sună ca o ceremonie; ai devenit major, ai 18 ani?

Da! Ai împlinit 18 ani! E sărbătoare.

Apoi, faci 30. Oooohh, ce se întâmplă aici? Parcă ai fi lapte bătut! Ăla se face și e numai bun de aruncat, nu mai e amuzant, te-ai acrit. Ce nu e în regulă? Ce s-a schimbat?

Ai devenit major, faci 30, mergi pe 40  whooo! Pune frîna, o iei razna. Până să bagi de seamă, ajungi la 50… și toate visele s-au spulberat…

Dar așteaptă! Împlinești 60. Nici tu nu credeai că vei face și asta!

Deci: devii major, faci 30, mergi pe 40, ajungi la 50 și împlinești 60. Așa viteză ai luat, încât ajungi la 70. După asta timpul curge de pe o zi  pe alta și mai repde: așepți să se lumineze, – noaptea e zi -,  să treacă ziua, s-a dus săptămâna, și uite așa, zi după zi, s-au dus și nopțile, îți dai seamă că ai ajuns aici, în septembrie 2015.

La vîrsta de 80 de ani, fiecare zi e un ciclu complet: dimineață, prânzul, ora 4,30, iai doctoriile, ai ajuns și seara aceasta. Și nu se oprește aici, cine? Ciclul vieții, încă e bine!

Când  ai împlini 90, o iei, ușurel, înapoi: “abia am avut 92!” Apoi se întâmplă cel mai straniu lucru: după 100, devii iar copil: “am o sută și jumătate…” Vă urez tuturor să prindeți 100 și jumătate,  cu sănătate!

Dar, iată sfaturi, cum să rămâi tânăr mereu:

1.Ignorați  numerele neesențiale , inclusiv vârsta, greutatea și înălțimea. Lăsați  doctorilor să-și facă griji în legătură cu astea. De asta îi plătim!

2.Înconjurați-vă  de prieteni veseli. Ăia mohorâți vă deprimă!

3.Învățați. Studiați și folosiți computerul, meșteșugurile, grădinăritul, creșterea albinelor, orice. Nu lăsați creierul să lenevească. O minte înceată este atelierul diavolului. Și numele diavolului este Alzheimer.

4.Savurați lucrurile simple.

5.Râdeți des, mult, și din toată inima. Râdeți  până nu mai puteți și vă trebuie aer…

6.Mai apoi e nevoie și de lacrimi. Îndurați, suferiți și treceți mai departe. Singura persoană care  ne însoțește cu sinceritate toată viața suntem NOI ÎNȘINE. Deci, fiți VII, cât sunteți în VIAȚĂ!

7.Înconjuați-vă cu dragoste, indifererent că asta înseamnă failie, animăluțele dragi, muzica, plantele sau cărțilr, hobi-uile, ce-o fi. Casa vastră este refugiul vostru.

8.Prețuiți-vă sănătatea. Dacă este bun, păstrați-o.  Dacă mai are hibe, reparați-o. Dacă nu ține de voi reparația, căutați sprijin, dar  aveți grijă de card și să fie electricitate.

9.Nu vă căutați vină. Faceți vizite la moll, în alt județ, în altă țară, dacă mai aveți bani după ce v-ați întors de la piață.

10.Spuneți-le oamenlor pe care-i  iubiți, că îi iubiți, cu orice ocazie.

Și nu uitați niciodată: Viața nu se măsoară cu numărul de respirați pe care le aveți, ci în momentele  care-ți taie răsuflarea.

Și dacă nu veți trimite acest mesaj la cel puțin 8 persoane, cui îi pasă? Dar împărtășește-l cu cineva… cum am făcut eu așa, cu dumneavoastră. Că fiecare zi trebuie trăită la maximum. Nu uitați!

Pentru conformitate, și cu ajutorul celor doi Gică, George Carlin(12 mai 1937-22 iunie 2008) și Georgică Manole,
eu Ion N. Oprea.

                                                   Septembrie 2015.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania