Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Strategii de construcție, structuri tematice și forme ale ficțiunii narative în romanul „Insuportabila ușurătate a ființei”, de Milan Kundera

 Insuportabila ușurătate a ființei este primul roman al autorului scris în Franța în 1982. Scrierea și publicarea acestuia a avut loc după 52 de ani petrecuți în exil. În opinia lui Arthur Suciu „Fără experiența franceză, Kundera nu ar fi reușit să scrie Insuportabila ușurătate a ființei sau, în orice caz nu ar fi atins posibilitatea contrapunctului (exprimat prin viețile a două personaje feministe, Tereza, care a rămas în Cehia, și Sabina, care a plecat în Occident). Acest contrapunct singularizează romanul, îl transformă în cu totul altceva decât o simplă poveste de dragoste” . Milan Kundera este un scriitor cu gândire strategică, a fost numit „scriitor-filosof, în special datorită rolului important pe care-l joacă eseul în cadrul structurii narative a romanelor sale, dar și a meditațiilor filosofice ale lui Kundera asupra propriilor personaje”.

În ceea ce privește personajele sale, meditațiile au rolul de a fixa „condiția lor existențială, mai mult decât ar putea s-o exprime personajele însele prin propriile lor atitudini și acțiuni, ca și prin propriul lor discurs” . În romanul său există pasaje în care vorbește chiar autorul: „Chiar dacă eu sunt cel care vorbește, reflecția mea este legată de un personaj! Vreau să gândesc atitudinile lui, modul său de a vedea lucrurile, în locul lui și mai profund decât ar putea să o facă el” .

Romancierul, în Insuportabila ușurătate a ființei o caracterizează pe Sabina (un alter ego al autorului) drept o ființă privată: „Sabina disprețuiește literatura în care autorul dezvăluie toate intimitățile sale și ale prietenilor săi. Cel care-și pierde intimitatea pierde tot. Iar cel ce renunță la ea de bunăvoie e un monstru” . Acest dispreț față de afișarea intimității în mod abuziv pornește ca idee de bază de la Milan Kundera, în ciuda acestui fapt scriitorul „este prezent la fiecare pagină a romanului său și, uneori, intervine prin reflecții personale. Kundera nu se descrie în discursul romanesc, pe sine, dar își asumă acest discurs prin mijloacele proiective de asumare. El este un caz de asumare existențială a unui discurs de tip proiectiv” .

(…)
Lectură completă la : https://edict.ro/strategii-de-constructie-structuri-tematice-si-forme-ale-fictiunii-narative-in-romanul-insuportabila-usuratate-a-fiintei-de-milan-kundera/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania