Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Superficialitatea psihodiagnozei/ evaluării psihologice în cazul copiilor prejudiciază actul educațional. Între comercial și lipsa rigorii științifice

Sub presiunea impulsului de a face bani, fel și fel de psihoterapeuti sau persoane cu competențe în… abordează părinții copiilor cu dificultăți de integrare educațională pentru a-i jupui de bani și emit Rapoarte de evaluare psihologică vără validitate științifică. Părinții, de bună credință, utilizează aceste rapoarte psihologice în sistemul educațional, apărând situații conflictuale și nerezolvându-se situația concretă.
Atât de indignat sunt de atitudinea comercială fără scrupule a unor „duamne” lipsite de orice conștiință, care doresc un câștig imediat pe seama părinților care caută soluții pentru mai binele copiilor lor, încât nici nu mai îndrăznesc să întreb care este limita. Limita bunului simț este… dincolo de infinit, limita liberului arbitru… sunt nevoit să recunosc că îmi scapă în mocirla cuvintelor frumoase, abil ancorate în strategia de marketing „pentru copii”.

În fapt, totul pornește de la faptul că sistemul educațional din România și părinții elevilor școlii se confruntă cu următoarea problemă: copilul are dificultăți de integrare școlară/ în grupul de elevi. Orice copil poate întâmpina astfel de dificultăți, mai ales copiii singuri la părinți sau cei care au fost mai răsfățați, copiii care au crescut preponderent în preajma adulților ori cu slabe competențe sociale de inter-relaționale cu alți copii de vârsta lor, copiii cu traume sau stimă de sine scăzută sau care caută atenția celor din jur. Aceste dificultăți se manifestă prin abateri de conduită, comportament ostentativ-opozant etc… De bună credință, cadrele didactice, mai ales cele de la învățământul preprimar și primar semnalează aceste dificultăți socio-emoționale ale copiilor: elevul perturbă ora, nu îndeplinește sarcinile solicitate în timpul actului educațional de predare- consolidare- evaluare, este un pericol pentru ceilalți copiii prin comportamente de bullying, sau, din contră, are stimă de sine scăzută cu o permanentă teamă de a greși… Părinții, urmare a alertei date de cadrele didactice, caută soluții… pe internet. Și găsesc!!! Găsesc fel și fel de specialiști cu competențe în… – dar numai psihologi nu sunt aceștia. Acești specialiști cu competențe în… fac totul pentru bani și nu pentru mai binele copilului, realizează inclusiv psihodiagnoză, evaluarea copilului, emit compuneri pe coli A4 sub semnătura de psihoterapeut și le prezintă, le vând drept Raport de evaluare psihologică.

Ca profesioniști ai sistemului educațional, ne afectează aceste practici căci părinții vin în fața noastră cu acest evaluări, expunând drept argument inepțiile unor specialiști cu competențe în… căci părinții au dat bani pentru aceste evaluări, sume de peste 300 lei… Cu tot respectul pentru acești părinți… bani prăpădiți în vânt!!! Orice părinte care se adresează unui psiholog, dacă dorește rezolvarea situației copilului său, este necesar să verifice că psihologul căruia se adresează este psiholog clinician sau psiholog în domeniu științelor educației (psihopedagogie specială sau psihologia educației). Verificarea se face simplu, pe siteul oficial al Colegiului Psihologilor din România (copsi.ro), secțiunea Registre, documenul purtând numele Registrul Unic al Psihologilor. Acest document se actualizează zilnic.

Orice evaluare a copilului dvs. include mai multe ședințe evaluative în care se aplică teste psihometrice, acele teste psihologice care ne fascinează pe noi, colorate (dacă sunt copii xerox, psihologul nu are licență în a le utiliza) sau pe computer dar și teste proiective, adică copilul este pus să deseneze sau să joace diferite roluri. În urma acestui demers de evaluare, complex și complet, se emite un Raport de evaluare psihologic, formular recomandat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, are între 4- 12 pagini și, obligatoriu, pe prima pagină are antet (în antet se inserează numele psihologului evaluator, forma de organizare sub care își desfășoară activitatea, datele de contact instituționale), are aplicat timbru al Colegiului Psihologilor din România și o ștampilă rotundă – a cabinetului individual al psihologului, al firmei la care psihologul lucrează sau instituția spitalicească căreia v-ați adresat, cum ar fi, de exemplu, spitalul clinic de urgență pentru copii. Pe ultima pagină a Raportului de evaluare psihologică se aplică semnătura psihologului, data emiterii Raportului de evaluare și parafa psihologului, o ștampilă dreptunghiulară în interiorul cărei trebuie să scrie numele psihologului, expresia ”psiholog cu drept de liberă practică” și specialitatea psihologului care obligatoriu nu poate fii decât psiholog clinician, psihopedagogie specială sau psihologia educației (în cazul copiiilor cu vârste până la 18 ani). Obligatoriu, orice raport de evaluare psihologică include coeficientul de inteligență al copilului, aspecte privind evaluarea limbajului, evaluarea laterității, aspecte privind gândirea, memoria, atenția și socio-afectivitatea/ aspecte emoționale. Nu există raport de evaluare psihologică complet fără a aborda aceste teme.

Experiența de lucru de peste 15 ani la școală m-a pus în fața unor evaluări care sfidează ridicolul, cu toate că părinții copiilor au avut cele mai bune intenții: copil de clasa a VI-a despre care se scria că este cu tulburări de personalitate (când orice absolvent de psihologie știe că evaluarea personalității nu se poate face persoanelor sub 18 ani pentru că au personalitatea în formare/ dezvoltare), Rapoarte de evaluare psihologică de o pagină, fără antet, fără timbru (ceea ce este ilegal), în care se scrie că ”copilul este cuminte și profesorul nu știe să îl abordeze”… Cel mai bestial Raport de evaluare psihologică aparține doamnei Antoanela: scris de mână, doar parafat de domnia sa, care este psihoterapeut, la fel ca Adriana Bahmuțeanu sau Oana Liss. Toată diagnoza doamnei Antoanela se limitează în a ne scrie că este „fără modificări”, dar la recomandări ne scrie că părinții este musai să facă consiliere și copilul să facă hipnoză clinică – căci pe hipnoză avea doamna Antoanela formarea.

Cel mai frecvent, astfel de „documente” sunt emise de psihoterapeuți care, din lipsă de clientelă se bagă în situații ce exced capacitatea lor de acțiune profesională. Am speranța  că nu doriți servicii psihologice de psihodiagnoză a copilului la astfel de standarde. Psihoterapeutul poate face evaluări psihologice limitat la școala sa de pregătire: psihoterapie adleriană, psihoterapie sistemică, psihoterapie creștină…

NOTĂ: Numele de „doamna Antoanela” este cu titlul de exemplificare, fără a avea nicio legătură cu persoane care au acest prenume. Orice coincidență cu realitatea este pur întâmplătoare.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania