Da, da, cum am spus, nu-i vorba despre Anton Pann cu Povestea vorbei, nici despre Ion Creangă despre Stan Pățitul ori altcineva din mănunchiul snoavelor sale, nici de Petre, Petre Ispirescu, ci chiar de Susan Wise Bauer, cum m-am pronunțat, o să vedeți, Editura știe!
La Polirom, 2023, Povestea lumii. Istoria pe intelesul copiilor. volumul 1, 352 de pagini, traducere din limba engleză de Ioana Avadanei, ilustrații alb-negru de Jeff West: Antichitatea. De la primii nomazi la ultimul imparat roman. Unde si cum au aparut primele asezari omenesti? Care au fost primele forme de scriere? Unde si cand a aparut primul cod de legi? Cand si de ce au fost construite piramidele egiptene? Care sunt cele mai vechi civilizatii ale Greciei si de ce au disparut ele? De ce au izbucnit razboaiele dintre greci si persi? Dar cele dintre Roma si Cartagina? Si cum a fost posibil ca un baietel de sase ani sa devina ultimul imparat al Romei?
Scrisa intr-un stil direct si antrenant, Povestea lumii. Istoria pe intelesul copiilor este o serie de patru volume care prezinta istoria omenirii din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Capitolele fiecarui volum sunt centrate pe evenimente si personalitati importante din perioada analizata si ofera un mod placut si accesibil de a cunoaste si a intelege istoria. Primul volum, consacrat istoriei antice, incepe cu cei mai vechi nomazi despre care avem marturii arheologice si se incheie cu ultimul imparat roman. Sunt descrise vechile popoare si civilizatii dintre Tigru si Eufrat si din jurul Mediteranei, dar si din Orientul Indepartat, din Africa si de pe continentul…
„Suplimentul de cultură“ a prezentat în avanpremieră un fragment din volum, iată-l:
„După ce egiptenii au învățat de la hicsoși să lupte, Regatul Nou al Egiptului a devenit tot mai puternic. Această perioadă este numită uneori „Epoca de aur a Egiptului“, deoarece Egiptul nu mai fusese nicicând atât de bogat. Unul după altul, faraonii care au urcat pe tron au domnit cu înțelepciune și au menținut puterea Regatului Nou al Egiptului.
Poate nu vom învăța niciodată despre toți acești faraoni! Dar vom citi despre doi dintre cei mai interesanți: Tutmes I și fiica sa, Hatshepsut.
Tutmes I: generalul
Înainte să devină faraon, Tutmes I a fost general în armata egipteană. Cel mai bine se pricepea să conducă armata în război. Și îi plăcea să lupte!
Tutmes i-a ajutat pe prinții egipteni să-i alunge pe hicsoși din Egipt. Când liderul prinților egipteni a ajuns rege, Tutmes a devenit mâna sa dreaptă. Apoi Tutmes s-a căsătorit cu fiica acestuia! Iar când regele a murit, Tutmes a devenit noul faraon al Egiptului. Domnia sa a început în jurul anului 1524 î.Hr./î.e.n.
Tutmes a decis că misiunea sa ca faraon era să extindă și mai mult imperiul Egiptului, cucerind alte țări. Primele bătălii ale lui Tutmes au fost împotriva nubienilor, care încercau să se separe de Egipt. A coborât spre sud și le-a învins pe căpeteniile nubiene, amintindu-le că încă făceau parte din Egipt.
Dar Tutmes nu s-a mulțumit cu atât. Mai apoi, și-a luat armata și i-a urmărit pe hicsoși până în Canaan. A învins triburile care trăiau în partea de sud a Canaanului și a alipit ținutul la Egipt. Tutmes era foarte mulțumit de sine. Hicsoșii coborâseră spre sud și cuceriseră Egiptul. Acum urcase el spre nord și le cucerise teritoriul.
Victoria l-a bucurat atât de mult, încât a vrut să continue să lupte. Și-a întors armata către est și a început să mărșăluiască. A cucerit ținuturi până la fluviul Eufrat. Dar nu l-a traversat – fiindcă Babilonul stăpânea teritoriul dintre Tigru și Eufrat. Tutmes știa că nu era bine să pornească un război cu Babilonul.
Când a murit Tutmes, Egiptul era de două ori mai mare ca înainte!
Hatshepsut: femeia care s-a dat drept bărbat
Hatshepsut era o prințesă egipteană – fiica unui faraon. Tatăl ei, Tutmes, a fost unul dintre cei mai mari faraoni ai Egiptului. Tutmes a avut trei copii, dar fiica sa Hatshepsut era preferata lui.
Lui Hatshepsut îi plăcea să asculte poveștile tatălui său despre bătălii și cuceriri. Voia să devină și ea faraon când va fi mare. Dar, în Antichitate, majoritatea oamenilor considerau că femeile sunt prea lipsite de fermitate ca să cârmuiască. În Egiptul Antic, femeile aveau voie doar să se mărite și să facă copii. Dacă nu voiau să se mărite, puteau lucra la templu, slujindu-i pe zei. Sau puteau să se facă dansatoare. Acestea erau singurele meserii pe care le puteau avea femeile.
Așa că, atunci când a murit faraonul Tutmes, la tron i-a urmat fratele lui Hatshepsut. Dar ei nu i s-a părut drept. Fratele ei era bolnav mai tot timpul și nu dădea prea mare importanță rolului său de conducător al Egiptului. „Eu aș fi un faraon mai bun decât fratele meu!“, se gândea ea. „Însă el e bărbat și eu sunt femeie. O să am vreodată șansa să arăt ce suveran bun pot fi?“
Starea de sănătate a fratelui lui Hatshepsut s-a înrăutățit tot mai mult, până când, într-o zi, el a murit. Fusese faraon doar patru ani. Înainte să moară, i-a spus lui Hatshepsut că-și dorea ca fiul lui să fie următorul faraon. Dar acesta era doar un copil.
Așa că Hatshepsut le-a zis egiptenilor: „Îl voi ajuta eu pe fiul fratelui meu să conducă Egiptul până când va fi suficient de mare ca să domnească singur“.
Egiptenii au fost de acord și Hatshepsut a putut în sfârșit să cârmuiască Egiptul. Nu ea era adevăratul faraon; toți știau că nepotul ei va fi în curând suficient de mare ca să domnească.
Dar, când ziua aceea a sosit, Hatshepsut a anunțat că nu va renunța la tron. „Tata a vrut întotdeauna ca eu să fiu prințul moștenitor“, le-a spus ea supușilor. „Voia ca eu să fiu faraon, și nu fratele meu.“
„Nu poți face asta!“, au zis oamenii de la palat. „Doar bărbații pot fi faraoni!“
Hatshepsut a răspuns: „Dar zeul Amon-Ra mi-a spus că eu voi conduce Egiptul. A zis: «Bun venit, fiica mea dragă, preferata mea, stăpâna Egiptului de Sus și de Jos. Hatshepsut, tu ești Faraonul!». Deci zeii înșiși vor ca eu să conduc Egiptul!“.
„Dar nici o femeie n-a mai fost faraon!“, s-au plâns oamenii.
„Atunci prefaceți-vă că sunt bărbat“, a spus Hatshepsut. Și a început să se îmbrace în veșminte bărbătești. Când stătea pe tron, își punea chiar și o barbă falsă.
Hatshepsut era atât de hotărâtă să fie faraon, încât egiptenii au consimțit în cele din urmă să o accepte ca suverană. Hatshepsut a cârmuit Egiptul mai bine de douăzeci de ani – o regină care s-a dat drept rege. Nu a purtat războaie, dar a condus expediții în Africa. Acolo a cumpărat aur, tămâie, maimuțe, elefanți și alte lucruri care le plăceau egiptenilor. A construit mai multe monumente decât oricare altă regină egipteană. A domnit peste egipteni până la moartea sa”.
Volumul 2, 416 pagini,: evul mediu. de la caderea romei la inceputul renasterii cine au fost primii locuitori ai britaniei? cum a aparut marele canal din china? cine a inventat praful de pusca? cum a ajuns spania sub stapanire musulmana? cine a debarcat primul in america? unde a fost descoperita ciocolata? cum functiona prima tiparnita? scrisa intr-un stil direct si antrenant, povestea lumii. istoria pe intelesul copiilor este o serie de patru volume care prezinta istoria omenirii din cele mai vechi timpuri si pana astazi. capitolele fiecarui volum sunt centrate pe evenimente si personalitati importante din perioada analizata si ofera un mod placut si accesibil de a cunoaste si a intelege istoria. al doilea volum, consacrat evului mediu, incepe de la caderea imperiului roman de apus sub atacurile triburilor barbare si arata cum si-au construit conducatori din diversele zone ale lumii noile imperii. de la ascensiunea dinastiei tang la marea schisma, de la unirea musulmanilor intr-un imperiu islamic de catre profetul mahomed si urmasii lui la incoronarea lui carol cel mare, de la reforma lui martin luther la primii imparati moguli, volumul ne spune povestea regilor, a imparatilor, a liderilor religiosi si a oamenilor pe care acestia i-au condus. ilustratii alb-negru de jeff west. traducere din limba engleza de ioana avadanei.
Poți fi rege în două regate deodată? Cum a fost descoperită Lumea Nouă? Cum poate un război să dureze treizeci de ani? Ce este o colonie? De ce s-a izolat Japonia de lume? Cum a ajuns ciuma în Anglia? Cine a fost primul președinte american? De ce atât de mulți oameni și-au pierdut capul în Franța? Scrisă într-un stil direct și antrenant, Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor este o serie de patru volume care prezintă istoria omenirii din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Capitolele fiecărui volum sunt centrate pe evenimente și personalități importante din perioada analizată și oferă un mod plăcut și accesibil de a cunoaște și a înțelege istoria.
Al treilea volum, 512 pagini, consacrat începutului epocii moderne, face, în primele capitole, legătura între Sfântul Imperiu Roman și domnia Elisabetei I și se încheie cu Goana după aur. De la războinicii Japoniei și otomani la primul președinte american, de la mărul lui Newton și Ecaterina cea Mare la războaiele din Noua Zeelandă, volumul ne povestește despre regi și regine, descoperiri, revoluții și libertate.deșe I
Volumul IV, cu 640 de pagini, cum spune și coperta, tratează EPOCA MODERNĂ de la Imperiul victorian la căderea Uniunii Sovietice, Să tot citească copiii !
Susan Wise Bauer (autoarea)
Despre autoarea cu cele 1920 de pagini dedicate copiilor: Susan Wise BAUER, născută în 1968, este scriitoare, profesoară și istoric. Are un doctorat în studii americane la College of William & Mary, Virginia, un master în literatura secolului al XVII-lea și un master în limbi și literaturi antice din Orientul Apropiat. Timp de 15 ani a predat literatură și compoziție la College of William & Mary. A mai scris: Writing with Ease, Writing with Skill, The Well-Trained Mind: A Guide to Classical Education at Home, The Well-Educated Mind: A Guide to the Classical Education You Never Had, Rethinking School, The Story of Western Science: From the Writings of Aristotle to the Big Bang Theory și seria History of the World, publicată la W.W. Norton.
6 octombrie 2023, postat în ANTOLOGII, Ion N. Oprea. Iași