Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Susținerea orelor de educație muzicală la ciclul primar prin activități corale și instrumentale. O analiză calitativă asupra celor două activități muzicale

Muzica, atât ca fenomen în sine cât și ca disciplină studiată sub diferite forme încă din clasa pregătitoare și până la finalul vieții de unii melomani, specialiști, interpreți, artiști, critici muzicali aduce o serie de beneficii asupra întregului organism. După un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute, există o serie de factori pe care muzica de calitate le produce în organismul uman: aceasta reduce anxietatea, sporește relaxarea întregului organism, optimizează funcția cerebrală, crește gradul de socializare, îmbunătățește memoria etc (Kerkvliet, 1990).

De asemenea, renumitul neurochirurg Ben Carson, fiind atât de convins de efectele pe care le are muzica clasică, în operația care l-a făcut celebru  și prin care a despărțit două siameze unite la nivelul capului, acesta a desfășurat activitatea medicală pe un fundal muzical (Carson&Lewis, 2006). Sunt doar câteva dintre beneficiile și mărturia unor personalități care consideră că muzica este foarte importantă (să nu spun o nevoie) în desfășurarea propriilor activități.

Dacă această artă produce reale transformări, consider că este de interes general pentru toată lumea și are implicații majore în educația copiilor încă de la o vârstă fragedă. Studiul muzicii la copii este susținut de sisteme moderne de educația, precum în Japonia, China, Coreea de Sud, Finlanda, Danemarca și alte țări, iar prin rezultatele acestora la testele PISA, testările naționale și a altor tipuri de testări standardizate se califică să fie  în topul clasamentelor. Dacă în Japonia copiii realizează 12 ore de activități muzicale pe săptămână alături de un profesor specializat (Facts and details, 2014), la noi în țară se poartă unele discuții deloc în folosul dezvoltării copilului prin artă. La nivelul ciclul primar, la clasele 0-II se acordă 2 h, iar câte o oră la clasele III-IV pentru ca elevii să studieze un nou limbaj accesibil tuturor și întâlnit oriunde în lume, fără granițe de niciun fel.
(…) Lectură completă : https://edict.ro/sustinerea-orelor-de-educatie-muzicala-la-ciclul-primar-prin-activitati-corale-si-instrumentale-o-analiza-calitativa-asupra-celor-doua-activitati-muzicale/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania