Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Tot din Vest despre Est. Scriitori români (VIII). Gil Pidoux

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 3 (135), Martie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Tot din Vest despre Est. Scriitori români (VIII

Primit pentru publicare: 29 Martie 2020
Autor: Octavia BUHOCIU
Publicat: 31 Martie  2020

©Octavia Buhociu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


Tot din Vest despre Est

Nu e artist român, nici de naționalitate,  nici de cetățenie. Dar Gil Pidoux are legături cu România și mai ales cu orașul Botoșani de prin mai 1993 , când una dintre piesele sale de teatru, Le marteau  (Ciocanul), a fost tradusă  în română și apoi  jucată pe scena teatrului „Mihai Eminescu” ( regia semnată de Petru Vutcareu, scenografia de Carmen  Stănescu, în rolurile principale : Marius Rogojinschi și Orodel Olaru).

Dejun, discuție, interviu fără reportofon, doar cu o hârtie și un pix , ale mele, cu Gil Pidoux  (1938, Lausanne, Elveția, fiu al pictorului Bernard Pidoux,  studii de artă dramatică și arte frumoase la Lausanne). Asta pe foarte scurt. Puțin mai detaliat: poet, pictor, actor, regizor, dramaturg, adaptator de texte și încă: decorator, scenograf, el ocupă succesiv sau în paralel aproape toate funcțiile cerute de  arta dramatică.

În același timp, Gil Pidoux face parte din numeroase organizații, din societăți elvețiene  a scriitoarelor și scriitorilor,din Amnesty International, din sindicatul actorilor romanzi (partea de limba franceză a Elveției). Nu are nici mașină, nici permis (călătorește mult cu avionul, trenul, așa a avut condiții propice să scrie: Compartiment d’imaginaires (Compartiment imaginar ) pentru care a primit în 1991 „Premiul Citroën”. În 1998 și 2000  i s-a decernat „Premiul scriitorilor vaudois„ (cantonul Vaud). Foarte activ și multilateral în domeniul dramatic.

Toate lucrările sale editate între 1976 și 2018 se găsesc în recentul  Catalogue raisonné1 ( Catalog motivat 1). Este un inventar cronologic al operei sale literare: poezii, romane, povestiri. Într-un al doilea catalog vor fi recenzate piesele de teatru, spectacolele date în diverse locuri, cântecele,…

Mai întâi puțină istorie:  Petite Suite Roumaine, poeme scrise  în mai 1993 (așa apare scris pe culegerea de texte, 28 de pagini). Au fost dedicate secretarului literar al teatrului „Mihai Eminescu”, dlui Mihai Elvadeanu. După conținutul lor, ele au fost scrise în timpul și în  urma vizitei, cu scopuri artistice, în România acelor ani. Citise, în traducere, Eminescu, Bacovia,  fusese în Moldova,  în Bucovina, trecuse prin sau  vizitase Arad, Sibiu, Craiova, Târgu-Mureș, București și „îndepărtatul Botoșani”, fusese impresionat de căruțele trase de cai pe șoselele prăfoase, de turmele nemișcate de vaci și de oi, de casele pictate, de bătrânii din fața porților caselor lor, de piețele mai mult pline de narcise și lalele…

Textele sunt dedicate oamenilor din teatru pe care i-a cunoscut și care au contribuit la  premiera piesei sale  Ciocanul: Marius Rogojinschi, Florita Rusu, Orodel Olaru, Angela Doni, „Pilu” Rogojinschi,  Petre Vutcareu, Eugen Vizitiu, Constantin Adam, Octavia Buhociu, Ana Maria Bernicu, Carmen Stănescu, Sorin Furcelea. Exista și un lung poem En mémoire de Mihai Eminescu : „Je porte désormais à la boutonnière Le portrait d’un poètenon pas une décorationpour mérite quelconquemais le profilfort et fragiled’un ami inconnumort depuis longtempssur les terres roumainessur les rives roumainesde la folie et de la mort… ”Prezentul- săptamâna viitoare, probabil. Fotografiile din spectacol, de la Marius Rogojinschi.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania