TRADIŢIILE ÎN CULTURA ROMÂNEASCĂ
Autor, Doina Ivaniciuc – Gr.Şc.Ind.Uşoară Botoşani
Moldova de pe ambele maluri ale Prutului este o regiune cu o bogată istorie, populată, preponderent, de români, cât şi de multe minorităţi naţionale: ţigani, ucraineni, lipoveni, găgăuzi, ruşi, evrei, nemţi, cehi, polonezi etc. în acelaşi timp, aici s-au păstrat multe tradiţii multiseculare. Neobişnuit poate părea faptul că mozaicul polietnic al acestui teritoriu nu s-a şters din tradiţiile populare, ba din contra le-a îmbogăţit cu noi calităţi, dându-le un nou colorit şi formând un original conglomerat de obiceiuri, ritualuri, folclor etc. omniprezente în satele Moldovei.
Oricât însa de pestriţă nu ar fi populaţia de aici, cea mai importanta calitate a ei este ospitalitatea. În Moldova fiecare oaspete este primit cu o deosebită căldura. Gospodarul casei întotdeauna va găsi pentru el un pahar de vin bun moldovenesc, iar gospodina – cele mai alese bucate. Oaspeţii sunt, de obicei, invitaţi în „Casa Mare”, o odaie tradiţională în fiecare casă de la noi, unde se petrec toate sărbătorile. Sărbători în această zonă sunt foarte multe şi variate. Sărbătorile de iarna, de exemplu, sunt însoţite de colinzi, haituri, scenete teatralizate ale copiilor şi maturilor de la casă la casă, vestind cu bucurie sosirea unui An Nou. Toţi aşteaptă cu nerăbdare venirea lui Moş Crăciun cu sania sa plină de daruri. De obicei, copiii se pregătesc minuţios pentru această întâlnire: îşi pregătesc diferite costume, măşti, montează scenete teatralizate … De fapt, în această perioada sărbătorile calendarului agricol tradiţional se suprapun cu cele creştine, legate de Naşterea lui Hristos – Crăciunul.
O sărbătoare tradiţională moldoveneasca este „Mărţişorul” – simbolul primăverii, piesă monumentală de artizanat. În luna martie toata lumea îşi pune la piept două fire împletite – roşii şi albe, care semnifică renaşterea naturii.
La fel, primăvara este serbat Paştele – o sărbătoare religioasa populară în plaurile româneşti. Oamenii se pregătesc din timp pentru a împodobi masa cu cele mai bogate bucate şi vinuri, oua încondeiate tradiţionale şi cozonaci. În timp ouăle de Paşti încondeiate au devenit drept opere artizanale departe peste hotarele noastre.
Multe evenimente tradiţionale, la noi, reprezintă un amalgam de elemente caracteristice calendarului agricol, păstoresc, religios şi civil, amestec, care în Moldova s-a transformat intr-un permanent izvor de bunăvoinţă, căldură şi ospitalitate.
Zilele recoltelor sunt marcate în oraşele şi satele moldoveneşti prin iarmaroace tradiţionale. În timpul acestor evenimente turiştii străini pot cunoaşte îndeaproape folclorul , costumele tradiţionale, piesele de artizanat, etc.
Vom aminti de tradiţiile cu caracter familiar: cumătriile, nunţile, petrecerile etc., care în satele moldoveneşti s-au transformat în adevărate spectacole cu mulţi oaspeţi şi multe daruri.
Tradiţionale sunt şi ,,şezătorile” în zilele de iarna cu cântece de lăutari şi dansuri, dar şi adevărate ateliere de artizanat, conservare şi promovare a valorilor şi tradiţiilor populare.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania