Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Un destin în calea istoriei: Alexandru D. Danielopol (1916-2009)

Evocarea unuia dintre străluciții juriști ai poporului roman, diplomatul Alexandru Danielopol, de la a cărui trecere in neființă se vor împlini in curand 15 ani.

  •             La 30 ianuarie 2024, sub acest generic, Fundația Europeană Titulescu (FET) a găzduit o emoționantă activitate de rememorare, la 15 ani de la trecerea la cele veșnice, a celui care a fost juristul și diplomatul român Alexandru Danielopol. Moderat de către  prof. univ. dr. Adrian Năstase, Președintele FET, evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe doamna Tova Ben-Nun Cherbis, Președinte & Fondator Complexul Educațional Laude-Reut (Israel), dr. Florin Rotaru, ing. Jean-Yves Conrad, ing. Alexandru Dan Bartoc și Ionel Novac (care a vorbit în locul ambasadorului Sabin Pop, indisponibil din cauza unor probleme de sănătate).
  •             Manifestarea a debutat prin luarea de cuvânt a domnului Adrian Năstase, care a mulțumit celor prezenți, invitați și participanți deopotrivă, și a făcut o scurtă trecere prin biografia celui evocat. A urmat vizionarea unui scurt fragment dintr-o filmare realizată la începutul lunii septembrie 2006, când, prin intermediul ambasadorului României la Paris, Excelența Sa domnul Sabin Pop, lui Alexandru Danielopol i-a fost acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor.
  •             Alexandru Dan Bartoc, președintele Fundației Culturale „Bartoc”, cel care l-a cunoscut pe Alexandru Danielopol timp de mai bine de cincizeci de ani, a făcut o amplă prezentare a vieții și activității acestuia, cu accent pe rolul deosebit avut în Comisia Română pentru aplicarea Armistițiului, dar și a aporturilor sale pentru cunoașterea și recunoașterea poziției de pionierat în istoria aeronauticii mondiale deținută de românii Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă.
  •             În continuare, domnul Adrian Năstase i-a oferit microfonul doamnei Tova Ben-Nun Cherbis, care, după ce a prezentat modul deosebit în care România a fost alături de Israel în contextul tragediei masacrului de la 7 octombrie 2023, a subliniat contribuția adusă de Alexandru Danielopol pentru salvarea evreilor din Basarabia și Bucovina care se refugiaseră în România, pentru care a fost răsplătit personal de prim-ministrul israelian, doamna Golda Meir, cu medalia Knesset-ului, „Drept între popoare”.
  •             Până la stabilirea legăturii telefonice cu Jean-Yves Conrad, domnul Adrian Năstase a făcut o scurtă prezentare a cărții semnate de acesta, „Roumanie, capitale.. Paris”, un inedit și interesant ghid pe urmele românilor al căror destin a fost legat într-o mai mare sau mai mică măsură de orașul de pe Sena. În alocuțiunea sa, Jean-Yves Conrad a prezentat câteva dintre amintirile sale legate de prietenia cu Alexandru Danielopol, de la care i-a rămas medalia Knesset-ului, donată și trimisă recent, prin intermediul domnului Florin Rotaru, Fundației Europene Titulescu. În completare la cele afirmate de Jean-Yves Conrad, domnul Adrian Năstase a dat citire Declarației de donație semnată de acesta, prin care medalia a intrat în patrimoniul Fundației.
  •             În continuare, Ionel Novac, consul la Ambasada României de la Paris între 2006 și 2010, perioadă în care l-a cunoscut bine pe Alexandru Danielopol și căruia i-a fost foarte apropiat în ultimii ani de viață, a rememorat o serie de amintiri emoționante legate de acesta, inclusiv demersurile efectuate la București pentru aducerea și înmormântarea sa în țară, din păcate nefinalizate din cauza refuzului familiei defunctului.
  •             Evenimentul s-a încheiat cu luarea de cuvânt a domnului dr. Florin Rotaru, fost director general al Bibliotecii Metropolitane București, care s-a referit la câteva aspecte din activitatea lui Alexandru Danielopol, cum ar fi prezența și rolul său în Comisia Română pentru aplicarea Armistițiului, concursul de împrejurări prin care a reușit să ajungă în Franța, inițiativele pe care le-a avut aici, dar și la cea mai recentă carte a lui Jean-Yves Conrad, privind mormintele unor cetățeni români înhumați în diferite cimitire franceze.
  •             La final, domnul Adrian Năstase a mulțumit tuturor celor prezenți pentru atenția și interesul față de manifestările organizate de Fundație, lansând în același timp invitația pentru participarea la următoarea activitate care va fi găzduită aici, lansarea cărții „Misterul Mussolini. Omul. Provocările. Eșecul”, autor Maurizio Serra.
  •             Reamintim că Alexandru Danielopol s-a născut la 17 mai 1916, la București, ca fiu al renumitului medic Daniel Danielopol și al Piei Pillat, sora poetului Ion Pillat. Și-a început studiile primare în țară, le-a continuat la Colegiul Iezuiților din Evreux (Franța), iar mai apoi a urmat cursurile Facultății de Drept de la București. Participant activ la cel de-al doilea război mondial, Alexandru Danielopol a fost decorat cu medalia ”Coroana României” cu spade și panglica de virtute militară.
  •             La nici 29 de ani, la sugestia lui Savel Rădulescu, este numit membru în Comisia Română pentru aplicarea Armistițiului, în calitate de jurist de drept internațional, reușind salvarea de la deportarea în Siberia a peste 300.000 de refugiați basarabeni, bucovineni și herțeni. Fapt pentru care, peste ani, în semn de recunoaștere și prețuire, Knesset-ul îi va acorda cea mai prețioasă medalie.
  •             Tot după război a reușit să salveze din mâinile sovieticilor vasul de croazieră „Transilvania”, pe care, împreună cu vasul „Basarabia”, aceștia îl revendicau drept despăgubire de război.
  • Ulterior, din motive politice, a fost transferat de la Ministerul Afacerilor Externe la Direcția Aviației Civile, unde, în 1953, a elaborat Codul aerian român, al treilea din lume. În 1974, urmându-și soția, s-a stabilit în Franța, unde și-a continuat demersurile pentru recunoașterea rolului de pionierat al „icarilor” români (Vuia, Vlaicu, Coandă). Membru al Aeroclubului Franței și al altor Societăți internaționale aeronautice, distins cu numeroase medalii,  diplome și distincții, Alexandru Danielopol a încetat din viață în după amiaza zilei de 8 februarie 2009, la Paris.

(https://www.facebook.com/FundatiaEuropeanaTitulescu/videos/618075297119856?locale=ro_RO)
Foto: Fundația Europeană Titulescu

 

Ionel Novac

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania