Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

“UNBOXED STORIES. Urban comics with ArtiViStory Collective”

“UNBOXED STORIES. Urban comics with ArtiViStory Collective”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, în perioada 16 iunie – 2 iulie 2023, expoziția Unboxed Stories. Urban Comics with ArtiViStory Collective, realizată în parteneriat cu Asociația Artivistory și Asociația UniversitArt a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD). Vernisajul a avut loc vineri, 16 iunie.

„Unboxed Stories. Urban Comics with ArtiViStory Collective” este a treia expoziție organizată de ArtiViStory Collective, într-un demers de ilustrare a trăirilor și a preocupărilor tinerilor artiști în căutarea lor identitară și de problematizare a contextului creativ cotidian. Artiștii din ArtiViStory Collective (Evelina Grigorean, Teodora Predescu, Melinda Urecki-Lazar, Lucian Barbu, Adrian Buda, Mihai Guleș) continuă în cadrul acestui proiect expozițional să exploreze mecanismele de activare a comunității, de data aceasta a  tinerilor artiști, ca formă de cercetare colectivă a unui imaginar ce rezultă atât din documentări subiective, analize autoreferențiale și introspective, cât și din observații riguroase și lucide ancorate în imediata realitate a societății contemporane sau din constructe alternative de universuri ficționale.

Curatoriată de conf. univ. dr. Alice Iliescu și conf. univ. dr. Anamaria Tomiuc de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și comisariată de Alexandra Sârbu de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziția propune, deopotrivă, un periplu reflexiv asupra memoriei și identității umane și o incursiune în laboratorul creativ al tinerilor artiști expozanți, studenți și absolvenți ai cursurilor de bandă desenată și animație din cadrul programelor de studii de licență (Arte plastice – grafică) și de masterat (Bandă desenată și desen animat) ale UAD Cluj-Napoca, alături de coordonatoarea lor, Alice Iliescu: Evelina Grigorean, Teodora Predescu, Melinda Ureczki, Lucian Barbu, Adrian Buda, Mihai Guleș, Adina Constantin, Miruna Urbanek, Rahel Rudolf, Andreea Homan, Raluca Pavelescu, Andreea Tabita Curelaru, Andrada Băeș, Iris Golgoțiu, Borbély Szilvia, Siklódy Fruzsina, Maria Brâneț, Mara Bisa, Ana-Maria Bozdog, Sarah Popuț, Dariana-Ionela Ilie, Ionela-Georgiana Purcel, Daria Axente, Sabina Georgescu, Andreea Juncă-Guzu, Gabriela Baciu, Delia Elena Șuteu, Starmüller Boróka, Roberta Gașpar, Bianca Maria Berlea, Ana Savu.

“Pornind de la principiile de bază ale artei secvențiale, ca practică vizuală narativă extrem de versatilă, proiectele selectate sunt redate în variate medii de expresie artistică ce includ bandă desenată, animație, gravură, sculptură, multimedia, instalație și aduc în prim plan perspective plurivalente asupra unor tematici ce reflectă preocupări constante ale tinerilor artiști. Într-un traseu conceptual care îmbină banda desenată de factură autobiografică cu banda desenată angajată social, expoziția propune vizitatorului un periplu simbolic prin universuri narative intimiste sau ficționale, subiective sau colective, istorice sau fantastice, dezvăluind nenumărate povești.

În cadrul expoziției, o serie de proiecte ce pornesc de la sondarea unor evenimente autobiografice devin atât mecanisme de explorare a identității personale prin procese autoreflexive, cât și adevărate constructe de arhive personale ale unor memorii subiective (Lucian Barbu, Adina Constantin, Adrian Buda, Maria Brâneț) sau arhitecturi interiorizate (Alice Iliescu). O altă serie ce problematizează un modus vivendi într-o perpetuă rutină sau într-un cotidian deseori ostil și angoasant generează dialoguri interioare și confesiuni tulburătoare cu puternice reverberații (Dariana-Ionela Ilie, Ana-Maria Bozdog, Gabriela Baciu). Iar trauma trecutului, anxietatea, presiunea constantă, durerea, dezamăgirea sunt surse ale unor proiecte ce investighează variate stări de spirit, emoții și sentimente (Miruna Urbanek, Iris Golgoțiu, Rahel Rudolf, Mara Bisa, Raluca Pavelescu, Delia Elena Șuteu), ilustrând în discursul vizual nevoia vindecării, a descoperirii de sine (Starmüller Boróka, Daria Axente) și a căutării stării de bine (Mihai Guleș, Ionela-Georgiana Purcel). Nu în ultimul rând, pe lângă identități și spații narative subiective (Siklódy Fruzsina), trasee inițiatice și căutări interioare (Borbély Szilvia, Bianca Maria Berlea, Ana Savu, Sabina Georgescu, Roberta Gașpar), alte serii de proiecte abordează dintr-o perspectivă critică raportul individului cu societatea, relațiile interumane și identitatea socială (Evelina Grigorean, Andreea Tabita Curelaru), reflectând asupra miturilor, tradițiilor și memoriei colective (Andrada Băeș, Andreea Juncă-Guzu, Sarah Popuț, Melinda Ureczki) în gesturi de înregistrare a trecutului istoric (Andreea Homan) sau de imaginare a unor societăți viitoare (Teodora Predescu). În plus, pornind de la aceste concepte explorate în proiectele prezentate mai sus sunt prezentate câteva publicații de bandă desenată ale artiștilor Bernát Zsófia, Pánczél Évi, Andrada Nedelcu, Eunicia Zidaru, Mátyás Réka, Andreea Radu, Roxana Andreea Iordache, Diana Amarandei, Iulia Rad, Raluca Vlad adiacente acestora”, aflăm de la echipa de proiect. 

Cu scopul de a potența aceste discursuri vizuale, expoziția include și o serie de benzi desenate de o pagină pe tema „Pășind prin lume – Descoperă-ți încrederea”, precum și o serie de benzi desenate de 16 pagini și scurte animații pe tema „Pentru prima data” realizate de studenții din anii II și III, participanți la cursurile de bandă desenată și animație din cadrul programului de studii de licență menționat mai sus:  Szilágyi Csenge, Andreea Catana, Martina Sofia, Ioana Man, Cosmin-Alexandru Grigoras, Cristina Boştină, Péntek Kincső-Virág, Cătălina Grițcu, Bianca Manea, Ioana-Flavia Popa, Alexandra Lazar, Dan-Ciprian Memei, Denisa-Maria Pădurariu, Adelina Abrudean, Adriana Gabriela Liciu, Ana Constantin, Andreea Curelaru, Andreea Vasiu, Anna Peter, Daria Barbu, Denisa Dănuleț, Erik Raul Sas, Estera-Hermina Csatlovszky, Fabiana Ginghină, Lakatos Antonia, Mihai Alisa, Miruna Anton, Paula Rosca, Radu Coroian, Cristina Ilie, Pierpaolo Scrivano. Aceste proiecte se alătură inițiativei ArtiViStory Collective de a construi în perimetrul expozițional un spațiu sigur în care, prin intermediul artei secvențiale, artiștii intră în dialog cu publicul, iar subiectele abordate pot deveni o oglindă a preocupărilor comune tinerei generații, susținute într-o solidaritate a vârstei, a trăirilor, a nevoilor cotidiene și a provocărilor societății contemporane.

Pe lângă poveștile dezvăluite, expoziția reprezintă și un amplu demers de explorare a narativității vizuale și a artei secvențiale care ilustrează complexitatea proceselor creative aferente proiectelor expuse, schițe, construcții de personaje, cadre și secvențe narative convenționale și neconvenționale, simboluri, cromatică, stilistică, scenografie și alte elemente inerente mecanismelor de construcție ale acestora.  

ArtiViStory Collective este o comunitate de artiști, curatori, cercetători și alți profesioniști din domenii interdisciplinare care lucrează împreună, cu precădere prin intermediul benzilor desenate și al artei secvențiale, pentru implicare socială. Practica artiștilor din ArtiViStory Collective investighează în maniere subiective imaginarul urban și identitatea socială și se bazează pe convingerea că arta este întotdeauna conectată la situații, contexte și procese reale și ar trebui să se implice direct în societate, fie prin reflectarea aspectelor obișnuite ale vieții de zi cu zi, fie prin stârnirea de reacții, conversații sau discursuri pe diferite teme specifice, fie prin implicarea în proiecte și procese care acționează pentru bunăstarea comunității. 

Asociația Artivistory este o organizație neguvernamentală, non-profit care a fost înființată în 2023 în vederea susținerii, promovării și implicării tinerilor artiști în comunitate prin utilizarea artei secvențiale, a benzii desenate și a altor forme de artă contemporană angajate social pentru a crea un impact pozitiv asupra felului în care publicul larg percepe aceste forme de exprimare artistică. Asociația urmărește să inspire în rândul publicului modalități alternative de comunicare, relaționare și dezvoltare a creativității prin intermediul benzilor desenate și a artei contemporane implicate social. 

Asociația UniversitArt este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă de interes public, înființată în anul 2017 în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu scopul de a reprezenta interesele comunității sale, de a-și promova membrii pe plan local, național și internațional și de a sprijini universitatea în îndeplinirea misiunii sale culturale prin organizarea de evenimente artistice și științifice (proiecte de cercetare, proiecte artistice, expoziții, conferințe, ateliere de creație). Asociația UniversitArt a susținut prima etapă de dezvoltare a ArtiViStory Collective,  în cadrul proiectului “(in)VISIBLE: Creative documentation & process evaluation in support of E2A Framework and community engagement for Learning Hub Cluj” finanțat de Fondation Botnar în procesul de constituire a OurCluj și a coordonat în 2022 primele două proiecte expoziționale ale ArtiViStory Collective, Imagining Futures și Voices of Youth de la Muzeul de Artă Cluj, respectiv Galeria Casa Matei. 

Expoziţia rămâne deschisă publicului spre vizitare până pe data de 2 iulie 2023, de miercuri până duminică, inclusiv, între orele 10:00-17:00. Pentru mai multe detalii, accesaţi link-ul: https://www.macluj.ro/…/unboxed-stories-urbancomics…

Foto: Feleki István

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania