Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

“IMAGINING FUTURES. Urban Comics from ArtiViStory Collective”, un nou proiect artistic inedit, în derulare la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, în perioada 11-27 martie 2022, expoziția Imagining Futures. Urban Comics from ArtiViStory Collective, rezultată dintr-un parteneriat cu Asociația UniversitArt a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și SDG Collab, cu sprijinul Fondation Botnar.

Expoziția îsi propune explorarea viitorului urban și dezvăluie procesul de formare al Colectivului ArtiVistory (Artistic Visual Storytelling), un grup de tineri artiști de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, din cadrul programului de masterat Bandă desenată și desen animat care, din 2020 până în 2022, sub coordonarea conf. dr. Alice Iliescu, s-au angajat într-o călătorie de cercetare vizuală inedită. Ei sunt Melinda Ureczki Lázár, Lucian Barbu, Evelina-Maria Grigorean, Teodora Predescu, Horațiu Coman, Ștefan Sebastian, Erdély Bálint, Zsófia Bernát, Oliviana Fudulache, Alexandru Papa, Diana Florescu, Dariana Ilie și Carla Oros.

 Aflăm de la echipa de proiect că acest colectiv artistic “a apărut în timpul proiectării inițiativei OurCluj, o abordare nouă a inovării urbane sub forma unui laborator al vieții urbane axat pe valori. În contextul unei societăți în curs de democratizare, OurCluj urmărește să avanseze poziția Clujului într-o economie globală a inovării, cultivând în același timp două valori principale care susțin democratizarea: încrederea și grija. În acest context, ca parte integrantă a proiectului de cercetare socială (in)VISIBLE, artiștii au creat un spațiu pentru activarea imaginației civice, care poate servi la coagularea intereselor comune ale comunității”. 

Curatoriată de conf. dr. Alice Iliescu, conf. dr. Anamaria Tomiuc și dr. Daniel Popescu (Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca), comisariată de Alexandra Sârbu (Muzeul de Artă din Cluj-Napoca), prin colaborarea cu Barbara Bulc și membrii OurCluj, “expoziția este organizată în jurul unei serii de teme explorate în narațiuni vizuale și își propune să atragă privitorul într-un proces de reflecție asupra diferitelor moduri de a percepe societatea din jur. Înțelegerea problemelor sociale, rememorarea trecutului, explorarea ecosistemului, necesitatea schimbării și imaginarea viitorului sunt problematicile invizibile lansate spre dezbatere prin intermediul laboratorului creativ al ArtiViStory Collective. Pe parcursul traseului expozițional, privitorul este invitat să răspundă la o serie de întrebări precum – Care este rolul artei în comunitate? Cum percepem lumea din jur? Ce povestiri sunt spuse din trecut? Cum ne imaginăm viitorul? Cum construim comunități incluzive? Cum pot tinerii să se implice? Cum ar fi dacă am situa conceptul de bunăstare și nu creșterea economică în centrul preocupărilor de dezvoltare a comunității?

Prin documentări vizuale, benzi desenate, animații, ilustrații secvențiale și alte mijloace de expresie artistică, expoziția oferă o privire asupra acestui laborator creativ și redă arta secvențială nu doar ca un instrument de reprezentare, ci ca un catalizator pentru activarea imaginației colective. Printr-o mare varietate a formulelor de exploatare a potențialului imaginarului grafic, prin multiple sisteme de construcție în cadre secvențiale în care imaginea și textul construiesc narațiuni artistice vizuale specifice mediului benzii desenate documentare, lucrările artiștilor din ArtiViStory Collective investighează în maniere subiective imaginarul urban și identitatea socială și accentuează rolul pe care benzile desenate și arta secvențială l-ar putea dobândi în colaborarea cu diferite colective de cercetare a practicilor de dezvoltare urbană și a proceselor de inovare socială”, transmit organizatorii în cadrul comunicatului de presă. 

Expoziția poate fi vizitată gratuit, pe toată durata de expunere, fiind însoțită, în perioada 21 – 25 martie 2022, de un program de evenimente colaterale. Finisajul expoziției va avea loc vineri, 25 martie 2022, ora 17.00.

Despre partenerii de proiect:

Asociația UniversitArt este o organizație neguvernamentală, nonprofit, apolitică și independentă, de interes public înființată în 2017 în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu scopul reprezentării intereselor comunității acesteia, a promovării membrilor acesteia pe plan local, național și internațional și sprijinirea universității în îndeplinirea misiunii sale culturale prin organizarea de manifestări artistice și științifice (proiecte de cercetare, proiecte artistice, expoziții, conferințe, ateliere creative).  În cadrul proiectului despre care vorbim, coordonat de Daniel Popescu, Asociația UniversitArt în parteneriat cu Barbara Bulc (SDG Collab) și Eric Gordon (Make Civic și MIT), s-a constituit un proiect de cercetare aprofundat a OurCluj intitulat Activating Values in Urban Transitions – a novel approach to urban innovation (Activarea valorilor în tranzițiile urbane – o abordare nouă a inovării urbane) autori Eric Gordon, Barbara Bulc, Tomás Guarna, Tijana Zderic, Bianca Ștefania Băluță, Nadina Pantea; cu lucrări de artă de la ArtiVIStory Collective; curatori Alice Iliescu, Daniel Popescu, Anamaria Tomiuc, susținut de Fundația Botnar, 2022, în curs de lansare.

SDG CoLab este un laborator de colaborare non-profit axat pe proiectarea și cercetarea structurilor sociale alternative pentru bunăstarea oamenilor și a planetei. Cu sediul în Geneva, Elveția, a fost fondat de Barbara Bulc ca răspuns la o nevoie tot mai mare de schimbare a sistemelor, pentru a ne reimagina valorile și relațiile sociale, punând accent pe grija față de societate și de sistemele naturale în ansamblu.

Engagement Lab de la Emerson College este un laborator de învățare și cercetare colaborativă despre cultura digitală și democrație, cu sediul în Boston, SUA. Acesta sprijină comunitatea academică și studenții în dezvoltarea unor practici de predare și cercetare noi, cu un impact social demonstrabil și durabil.

Fundația Botnar este o fundație filantropică elvețiană care depune eforturi pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea tinerilor care trăiesc în orașele din întreaga lume militând pentru includerea vocilor tinerilor în procesele de dezvoltare urbană în calitate de factori de decizie și colaboratori cheie. Fundația investește și sprijină programe și cercetări inovatoare și reunește actori din diferite sectoare pentru a crea dialog și parteneriate care oferă tuturor șansa de a fi susținuți, reprezentați și de a avea acces la oportunități. În prezent, finanțarea face parte din inițiativa „Orașe noi” pe care Fundația Botnar o realizează în șapte orașe intermediare din Europa, Africa, America Latină și Asia. La Cluj-Napoca, sub egida OurCluj finanțarea sprijină o rețea de doisprezece proiecte de inovare socială interconectate care lucrează împreună cu administrația locală, societatea civilă, sectorul privat și mediul academic, în activitatea lor de asigurare a bunăstării tinerilor din oraș.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Muzeul de Artă Cluj-Napoca

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania