Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Viața lui Ceaușescu – Ucenicul partidului, o carte pe care o putem citi și din titluri și subtitluri. Să încercăm!

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 16 Mai 2018
Autor Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 16 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Viața lui Ceaușescu -Ucenicul partidului, o carte pe care o putem citi și din titluri și subtitluri. Să încercăm!

 

  La Editura Adevărul (după cum se vede, nu numai acolo), din inițiativa lui Marius Țucă, directorul de la  Jurnalul Național, Lavinia Betea, care semnează și prefața, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai, Ilarion Țiu, sub dublă protecție Copyright, veghetoare la începutul și încheierea celor peste 400 de pagini, realizează în 2012, ajunsă la mine de abia zilele acestea, o carte menită să fie sora altora două, care, vor să vină, după cum sorocește doamna Betea în prefața pe care am amintit-o…

„Prezenta  lucrare, spune prefațatoarea, e primul volum al proiectatei trilogii ”Viața  lui Ceaușescu – Un ucenic al Partidului” – dedicat copilăriei și tinereții fiului de plugar ajuns cizmar în Capitală, adept al credinței comuniste și apoi demnitar de partid – urmează a continua cu volumele „Fiul poporului” și „Tiranul”.

Retrospectiv, aș putea spune că autorii și-au pregătit și documentat cartea acceptată din momentul construcției secției de istorie recentă a ziarului „Jurnalul Național”, în anul 2004. A fost ideea lui Marius Țucă, directorul ziarului, ca după serialul ”Istoria comunismului român” (2004-2008) și editarea suplimentului istoric cotidian „Scânteia 1989 – După 20 de ani” (2009) să încredințeze aceleiași echipe proiectul biografiei lui Ceaușescu. Demersul a fost preluat generos de Peter Imre, director general al Holdingului „Adevărul”. Competent promovată în paginile ziarului „Adevărul” de Grigore Cartianu și echipa redacțională pe care o conduce, cu sprijinul Diviziei Carte, coordonată de Oana  Cruceanu, prima parte a serialului jurnalistic publicat se transformă acum într-o apariție editorială de referință care țintește să devină lucrare de referință în istoria comunismului românesc. Alin Paicu și Cornel Catană au făcut corp comun cu echipa autorilor pentru finalizarea acestei părți a proiectului”.

Probabil și impresionați că „în ultimele clipe ale vieții, „Conducătorul” părăsit de toți pe care i-a crezut fidelii Lui,  a mers spre plutonul de execuție cu fruntea sus, intonând Internaționala”, act de curaj, cum în alte împrejurări, alt condamnat român, tot fost conducător, sfidase moartea în felul său, rămas în istorie și inima multora, azi și unul și altul vehement contestați.  

       Cartea, intitulată „Viața lui Ceaușescu – Ucenicul Partidului”, de la începutul primelor rânduri citite, bine compartimentate în 16 mari titluri, cu note de subsol care întregesc fericit discursul celor patru autori care, ca niște vajnici proprietari ai slovelor lor, își hotărnicesc foarte bine ce au de spus și, cred, grăiesc nu doar interesant, ci și cu acribie… Dacă dânșii, autorii o spun din și după cărți, eu îl știu pe eroul lor din viața pe care am străbătut-o, de pe când lucra la UTC, la DSAPC, apoi la partid – unde a fost stăpân peste toate și, ca cetățean,  confirm în totul susținerile autorilor ca și vrerea lui Marius Țucă de la Jurnalul, să-l cunoaștem pe olteanul care, se pare, a lăsat urme în unii din conducătorii lui 2018…

Afirmația, cartea poate fi citită și din titluri și subtitluri mi-o susțin punând la dispoziția cititorilor întârziați însăși textele lor:

    1.Șapte ani de-acasă este intitulat primul capitol al cărții, primul mare titlu – cum am să le numesc și pe următoarele – cu „Averea familiei  Ceaușescu”, Feciorul cu stea în frunte, ”Veselia” lui Nea Andruță, Scornicești – „vatră de istorie milenară”, Casa părintească, „Epoca mulțimilor” pe meleaguri oltenești, Note de subsol, cum am spus și n-am să mai repet la capătul următoarelor titluri mari; 2. Școala vieții și școala primară – cu Elevul Ceaușescu, în documente școlare din care aflăm despre Legenda copilului supradotat, „Moromeții de Scornicești, „Descălecatul” ceaușeștilor în Capitală; 3. Botezul politicii ilegale cu „Cizmăria” – meserie de viitor, Ucenic pe Calea Victoriei, Un patron cu idei comuniste, Prima arestare; 4. Partidul și Ceaușescu copilăreau împreună, cu – Sub bagheta Cominternului, ”Tovarășii de luptă și de idei”, Adepții celui mai mic partid comunist din Europa, „Voi fi Stalin al României !”; 5. Activist în mișcarea antifascistă – cu „In căutarea luptei de clasă”, Avansarea de la Craiova, Trimiterea la urmă, Șeful uteciștilor olteni; 6. Troika patimelor revoluționare: arestare, anchetă, închisoare, cu – Arestarea de la Ulmi, Ancheta, Procesul de la Brașov, Deținut în penitenciarul Brașov, Eroul cu dublă față; 7. Tainele închisorilor și metamorfozele iubirii, – cu Geneza colectivului de la Doftana, In scriptele oficialităților și ale partidului, Capital prețios de relații, Homosexualitatea tânărului Ceaușescu; 8. Trăiască eliberarea Basarabiei! – cu In anii „revoluției regale”, 1 Mai 1939 – față și veso, „Regina Muncii” din Parcul Veseliei, In slujba intereselor sovietice; 9. Lenuța lui Briceag – cu Amor sub paza gardianului, „Logodnica” sancționată, Geneza tovarășei de viață, Portret al dictatorului în tinerețe; 10. Partidul rupt de Moscova – cu Căderea  „Canalului”, Pe banii contribuabililor, Șef al vopstoriei de la Caransebeș, Fracționismul ilegaliștilor, Ruptura celulelor din închisori de centru, Speranța vieții noi; 11. „Facultatea” și „Revoluția” – cu Nicu, ucenicul lui Dej, Planuri de viitor luminos, „Debarcarea” lui Foriș, Revoluția la fără frecvență, La start în lupta pentru putere; 12. Șeful uteciștilor – cu Primul discurs public, Militant pentru „democratizarea” tineretului, Prima vizită în străinătate; 13. Activist de teren, – cu La „vânătoare” de membri, In Comitetul Central la 27 de ani, Adjunct la Regionala Dobrogea, Secretar al Regionalei de partid Oltenia; 14. In Aventuri electorale, – cu Primul mandat de deputat, Retrogradat de partid, Vizitiul colectiv; 15. Beneficiarul epurării, – cu „Slab la organizare”, In comisia de „premeniri” a partidului, Primul cincinal, Contra troikăi deviatorilor; 16. General fără stagiu militar – cu Armata populară, Și-a supravegheat superiorul?, Studii la Academia „Frunze”, Umbra lui Bodnăraș, Punctual și dăruit slujbei, Cum l-a „judecat” pe Dej.

Nu-i așa, că i-ați recunoscut întreaga viață, cu satisfacțiile, urcușuri și coborâșuri,  calvarul purtat alături de consoarta care l-a dominat?
         Cu parcurgerea celor două anexe – Autobiografie și Date personale – Abrevieri, Bibliografie, Indici de nume, destule și utile ilustrații, autorii, editura, redactor Cornel Catană, tehnoredactor Puiu Enache care-i și realizatorul copertelor, corectori Adriana Popescu și Adriana Călinescu, ne-au oferit un volum care vestește că și următoarele ne vor interesa.
Fac parte din Istoria României!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania