Acceptarea evaluării rezultatelor nu este întotdeauna foarte comodă.Foarte multe sunt cazurile în care elevii se simt apreciați pe măsura activităților lor.Unii dintre ei se simt chiar supraevaluați.
Impactul aprecierii activităților școlare pe o perioadă de timp mai mică se dorește a fi unul pozitiv ,încurajator,cu un puternic rol de autoapreciere și corectare.Familiile încurajează și ele respingerea ,de multe ori ,a evaluării atunci când aceasta nu coincide cu așteptările.Este un aspect pozitiv situația în care elevii au pretenții mari dar este indicat ca acestea să fie susținute de efort ,implicație,dragoste pentru școală.
Sunt foarte multe aspecte pe care școlarii și chiar părinții nu le nu le pot percepe suficient de bine,dar care se pot manifesta în diferite moduri asupra activităților:atitudinea față de o notă modestă,oboseala,acceptarea cu plăcere sau nu a unor obiecte de studiu ,relaționarea cu profesorul (sau cu personalul școlii),autocontrolul în activitățile din sala de clasă ,imlpicația în rolul de elev după obținerea unor rezultate foarte bune.
Nu toți copiii răspund la fel în fața prezentării unor rezultate ,nu toți le primesc cu plăcere,nu toți acționează la fel în fața acelorași ,,stimulente”,recomandări,aprecieri.
Este recomandabil ca această activitate de apreciere și interpretare a rezultatelor să fie însoțite de diferite comletări care să susțină și să motiveze interesul ,curajulcopilului și să-l introducă mai bine în toate activitățile legate de școală ,să-l conștientizeze și să-l consilieze în maniera cea mai bună astfel încât fiecare elev să poată fi apreciat pozitiv,să se simtă valoros în fața propriului sine și în fața colegilor.
Se respinge decisiv ideea ,,sancțonării”sau a emiterii unor formulări negative care să afecteze activitatea școlarului.
Scopul oricăror aprecieri este de a îmbunătăți situația .Orice enunț negativ emis de profesor în fața clasei poate duce la respingerea de către colegi a școlarului aflat în această poziție.Un copil cu o situație mai puțin mulțumitoare are nevoie de ajutor pentru a reuși să-și depășească anumite limite .
În funcție de cauzele descoperite ,se stabilesc și aplică măsuri de remediere.În lecția care urmează ,profesorul are două posibilități de remediere:activitatea de ameliorare și organizarea unor activități diferențiate.Sarcinile care vizează dirijarea anumitor aspecte se pot derula pe unități de tmp inegale,care variază în funcție de toate cauzele și posibilitățile remarcate.
Autoaprecierea rezultatelor este un aspect dorit.Unii elevi au capacitatea de a diagnostica anumite cauze care au diminuat calitatea activităților școlare și a dezvoltării personale.
Motivarea și conștientizarea îndeplinirii sarcinilor în clasă sau acasă ,tratarea lor cu responsabilitate sunt cauze ,care afectează sau încurajează parcursul didactic și interpretatraceastăea propriilor rezultate.
Informarea permanentă a părinților despre situațiile evaluării sistematice are o importanță deosebită.Mulți copii recurg la minciună sau la crearea distanței dintre școală și familie atunci când notele nu sunt cele așteptate.De aceea nu trebuie trecută cu vederea o educație a elevilor și a părinților în legătură cu scopurile ei.Uneori comportamentul părinților față de copil (atunci când primește o notă mică)este nepotrivit, agresiv chiar și poate afecta foarte mult și pe elev care va încerca ,prin diferite ,,metode”pe care tot familia le condamnă ,să se salveze dintr-o situație neplăcută.Nu toți școlarii pot anticipa și consecințele ascunderii notelor mici ,nu toți sunt suficient de puternici pentru a depăși un moment poate tensionant de acasă ,nu toți reușesc să înțeleagă corect dirijarea (și aceasta de multe ori nepotrivită) spre învățătură.
Este, deci, deosebit de importantă formarea personalității la vârsta școlară,prin maniere și limite specifice. Particularitățile psihologice nu sunt deloc de neglijat. Importanța lor în activitățile educative (interioare și exterioare)este puternic legată de metodele educative.Fără acestea, didactica nu reușește un demers școlar de succes(este vorba despre detalii psihologice specifice educatului și educatorului).
Similare