De la ambulatoriu din munte veneau vești ciudate. Toți bolnavii sedați , zece la număr , se treziră concomitent și întrebară de Rafale. Păreau somnambuli , dar știau totul despre cele petrecute în DELURENI. Doar uriașii câini roșii îi speriau. Aflaseră în somnul indus că aceștia le sunt rude și doar în urma unui blestem au fost transformați de vraciul Ion Turtoi în câini fioroși.
Coma indusă ca terapie la modă nu a indus modificări comportamentale esențiale. Cei zece tineri supuși experimentului vor avea surpriza da afla că vor fi tați fără voie. Rafalele au fost însemnate cu material genetic recoltat de la acești cobai. Nimeni nu putea anticipa rezultatul final. Li s-a comunicat masculilor tineri scopul experimentului cu precizarea că se caută exemplare umane cu inteligență peste normal cu zece puncte. Pentru ca experimentul să nu dea greș, asta însemnând pierderi uriașe, Vraciul strigoi a ordonat izolarea Rafalelor în crevasa din peretele nordic al dealului sub stricta supraveghere a unei echipe de medici din Mantilia de Vest, cu specializare făcută în Maldive. Fără Rafale Delurenii părea o localitate searbădă, un loc unde nu se întâmplă nimic.
Rămasă fără viceprimari, Primăria Delurenilor părea pustie. Tot satul era pustiu. Nici la biserică nu se mai îngrămădeau oamenii. Izolarea celor cinci Rafale a lăsat satul fără clocotul vieții. Primarul Matei Cap Mare convocă pe mai marii satului. Își drese vocea și începu să vorbească tare și enervant de rar:
– Consilierii la început s-au bucurat că nu mai erau bruiați de cele cinci Rafale. Bucuria le fu scurtă. Nu se mai auzea decât croncănitul ciorilor din vârful salcâmilor uscați de secetă. Nici dispariția câinilor roșii nu trecu neobservată.
Cristinel asculta din spatele gardului de nuiele. Se apropie încet și timid intră în vorbă spre iritarea maturilor:
-Mă iertați, dragi delureni! Putem rezolva multe probleme. Acum e iarnă și copiii stau în casă. Eu am să merg din sat în sat și o să-i chem la mai multe concursuri cu premii simbolice și diplome de participare. Cu ei vor veni și părinții și alte rude. Birturile se vor umple . Banii vor merge la cârciumari , dar și la Primărie ca taxe. De organizare mă ocup eu împreună cu trei-patru consilieri. Vom face și un punct de vânzare pentru produsele noastre tradiționale. Încercăm?
Delurenii din Consiliu începură să aplaude cele propuse de băiatul nimănui.
Prima duminică va avea loc un concurs de sanie cu trei coborâșuri . Din fiecare sat component al Delurenilor vor participa câte zece echipaje pe trei grupe de vârstă.
Cristinel pregăti arbitrii, premiile și fotografii. Cei trecuți de 20 de ani voiau să participe și ei, și ideea nu era rea!
Ideea unor concursuri pe grupe de vârstă a fost primită cu bucurie de toate satele componente ale Delurenilor. Mai rămânea problema săniilor de concurs. Se făcu mobilizarea specialiștilor care se pricepeau la mijloace de transport .Inginerul Mitică Neacșu avea deja un prototip de săniuță pentru două persoane, prevăzută cu frâne sistem Bob. Fierarii vor bate la forjă cadrele metalice, iar tâmplarii vor pregăti partea lemnoasă ce se va prinde cu șuruburi de scheletul metalic. Fiecare concurent își va cumpăra sania de concurs la prețul modic de 20 de lei, manoperă pentru meseriași. Luni dimineața, cele 25 de sănii de concurs așteptau în fața Primăriei.
Evenimentul din cele șapte sate unite a ajuns repede la urechile reporterilor de radio și televiziune. Delurenii devenise peste noapte un axis mundi. Autoritățile locale făceau deja liste pentru premieri. De Cristinel uitase toată lumea.
VASILE LEFTER, MEMBRU UZPR
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania