Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

”Transilvania leagăn și scut al Daciei străbune România” un albun documentar de excepție, semnat de colonel în retragere Gheorghe Bănescu-Musceleanu

Acest album, format A4, de 95 de pagini, cu imagini color pe hârtie cretată, de o excepțională calitate tipografică, cuprinde documente obținute de la Muzeul național de Istorie al României și Arhivele naționale din România, alcătuit din exponatele organizate de domnul Gheorghe Bănescu-Musceleanu la expoziția jubiliară dedicată marelui voievod Mihai Viteazul în a doua jumătate a anului trecut în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, și în luna noiembrie la Alba Iulia la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul ”.


  • Albumul se deschide cu Decizia nr.2, din data de  9 februarie 2019 emisă de Liga Scriitorilor, semnată de președintele național Al.Florin Țene, prin care se acordă medalia ” Virtutea Literară” scriitorului Gheorghe Bănescu-Muscel, ”semn de prețuire  a operei sale istorice. ” Apoi urmează textul semnat de scriitorul Mircea Dorin Istrate, președintele Filialei Mureș al Ligii Scriitorilor, intitulat”Un exemplu de urmat ”, în care face un elogiu autorului despre activitatea acestuia în cadrul Ligii Scriitorilor.
  • Profesorul Dr.Vasile Dobrescu în ”Prefața ”de două pagini, concluzionează:”Domnul Bănescu poate pune în fața noastră noutăți pe care nu le cunoșteam.(…)Albumul Aniversar, pot afirma fără teamă de a greși că este bogat și armonios ilistrat, într-o concepție nouă, expresivă,realizat ” în colaborare cu talentatul grafician tîrgumureșan, Horea Epure, fiind un ghid la îndemâna celor care doresc să urmărească, succint, densitatea și profunzimea unora, dintre cele mai însemnate momente ale istoriei naționale, ca trepte ale devenirii idealului unirii tuturor românilor într-un stat puternic și modern.
  • Imaginea lui Herodot, istoricul antichității, este completată cu textul acestuia despre poporul Dac:”poporul dac, nu este venit (… ) ci născut pe aceste meleaguri.tot în același context, și în aceeași idee se reproduce textul istoricului și giografului grec Strabo ( 63-î.e.n.-17 e.n.)  care consemnează că Burebista a făurit pe teritoriul daciei un stat puternic.”
  • Pagina despre Decebal regele Daciei și Împăratul Traian conține un text semnat de Dio Casius în care se specifică: Decebal este un erou.
  • Un interesant document, manuscript, olograf,  este cel care atestează originea Sighișoarei din anul 1280(„..SENIORES DE CASTRO SEX…DATUM ANNO DOMINI mcclxxx).
  • O interesantă pagină este cea dedicată anului 1600, august, 3, când Mihai Viteazul a fost la Alba Iulia, înfăptuind unirea,Pe această pagină este un manustris de la Arhivele Naționale ale României, cum de altfel sunt toate documentele din acest album, care atestă evenimentul.Un alt document este cu scrisul lui Mihai Viteazul și semnătura acestuia.
  • Mica Unire înfăptuită de domnitorul Cuza la 24 ianuarie 1859 este evidențiată prin fotografi autentice, Iar Carol I de Hohenzollern i se rezervă câteva pagini, fiind considerat întemeitorul României moderne.
  • Albumul cuprinde fotografii și copii de pe manuscrise obținute de la Academia Română și de la Arhivele Statului, autentificate prin ștampilă de către aceste instituții.Reproducerile și fotografiile după monumente, documente olografe și imaginile offset sunt în color, și din punct de vedere tipografic sunt adevărate lucrări de artă.
  • În acest album este o lecție activă și autorul ajunge, prin documente, să ne convingă de adevărul istoric.Prin reproducerile de documente, monumente și fotografii autentice,  pe lângă informare și tehnică estetică, ne ”povestește„ o parte însemnată de România noastră.
  • Albumul semnat de  colonelul în retragere Gheorghe Bănescu-Musceleanu ilustrează un adevăr istoric, printr-un fotoreportaj  elocvent, necesar cunoașterii istoriei țării noastre.
  • Al.Florin Țene.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania