Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Act cultural de elită la Galeriile ,,Ştefan Luchian”. Lansarea cărţii ,,Personalităţi botoşănene. Ileana Turuşancu – corespondenţe”, autor: Gheorghe Median

Articol publicat a fost publicat 10 oct.2010.
Republicat: 9 oct.2014.

Act cultural de elită la Galeriile ,,Ştefan Luchian”

Lansarea cărţii ,,Personalităţi botoşănene. Ileana Turuşancu – corespondenţe”, autor: Gheorghe Median

A consemnat, Ion ISTRATE

,,Inter arma silent musae!” Nu aceasta s-a dorit a se spune (aluzie la gâlceava politicianistă şi lipsa interesului pentru cultură a celora cu pretenţii în domeniu) prin prezenţa şi discursurile elitelor culturii botoşănene la cel mai destins şi inspirat act de cultură, din aceste ţinuturi, organizat la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian”, sâmbătă, 9 octombrie a.c.

Principalii organizatori – oamenii Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani pricepuţi în ale selectivităţii -, au reuşit să atragă, la această întâlnire emancipată, spuma culturii botoşănene: Dr. Şt.Umanistice Lucia Olaru Nenati; Prof. Dr. Şt. Biologice Constantin Manolache; poetul Dumitru Ignat; scriitoare Maria Baciu; Prof. Lucia Pârvan – director al Muzeului Judeţean de Istorie; scriitorul şi muzeograful Gheorghe Median; Prof. Constantin Cojocaru; Prof. Gheorghe Burac; poetul şi scriitorul Ovidiu Chelaru; muzeografa – etnograf Steliana Băltuţă; jurnalişti de prestigiu, Carmen Moraru precum şi alţi intelectuali de seamă.

În titlu, ar fi mers ,,Elita culturală a Botoşanilor se grupează” sau ,,Acţiune culturală cu triplu sens: redeschiderea Expoziţiei de pictură – Eugen Ispir; lansarea volumului Personalităţi botoşănene. Ileana Turuşancu – corespondenţe şi Aniversarea zilei de naştere a muzeografului Gheorghe Median, renumit istoric şi scriitor”.
Bine gândită şi prolifică asociere! Excelentă emendaţie culturală!

,,Plutonul de propagandă” al culturii botoşănene –Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani şi Editura Agata – au organizat acest eveniment cultural de excepţie demonstrând că arta şi cultura sunt prioritare în orice societate şi în orice vreme. Lălăiala şi zgomotul fără sens îndobitoceşte speţa umană atunci când greutăţile vieţii par de netrecut. Cu ce altceva să lupţi în asemenea condiţii? Cultura este singurul mijloc de a ne îndepărta de natură, de condiţia animalică.

Să ne respectăm înaintaşii – oameni de patrimoniu – , să ne respectăm pe noi înşine pentru tot cea ce facem în această lume este un act de umanizare, de socializare, de apropiere unul faţă de altul pentru a ne înţelege mai bine. Acesta a fost imperativul pe care l-am desluşit şi l-am desprins din alocuţiunile rostite de Lucia Olaru Nanati, Maria Baciu, Lucica Părvan şi Gheorghe Median. Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, de fapt, a făcut o prezentare amplă a cărţii profesorului Gheorghe Median şi a evocat, în modul cel mai profesionist, personalitatea Prof. Ileana Turuşancu, dezvoltând, astfel, argumentaţiunea nevoii de a redescoperi valorile limbajului, a uita de tirania inculturii, a imposturii şi a demolatorilor culturii.

In urma cu câţiva zeci de ani, la iniţiativa Prof. Ileana Turuşancu, cu sprijinul pictorului Eugen Ispir, la Botoşani a luat fiinţă Galeria de pictură „Stefan Luchian”. Datorită acestor minunaţi oameni precum şi intelectualilor Muzeului Judeţean de Istorie, cu toate obstacolele oferite de administraţia locală, botoşănenii au satisfacţia şi plăcerea de a privi şi admira o mulţime de expoziţii aparţinând pictorilor de seamă ai ţării şi, mai ales, a creatorilor botoşăneni, Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” devenind, deja, un lăcaş de cultură bine remarcat, unde au loc, pe lângă expoziţiile de profil, lansări de carte, mici concerte, recitaluri de poezie, simpozioane, expoziţii foto şi de artă meşteşugărească, etc.

Acţiunea de sâmbătă, nu este un răspuns la o obligaţie civilă în urma unei diatei, ci este cerinţa internă a unui intelectual autentic, a unui om de cultură, în sensul de a descoperi şi pune în valoare moştenirea culturală de care noi botoşănenii ne bucurăm şi suntem privilegiaţi de-a o avea.

Ce-a însemnat Eugen Ispir şi Ileana Turuşancu pentru botoşăneni, pentru români, veţi redescoperi dacă veţi trece pragul Galeriilor de Artă în aceste zile şi veţi răsfoi cartea recent lansată – ,,Personalităţi botoşănene. Ileana Turuşancu – corespondenţe” – cu ocazia redeschiderii ,,Expoziţiei de pictură Eugen Ispir”. Veţi mai constata cu câtă rigoare şi înţelepciune a elaborat Gheorghe Median acest volum! Aşa veţi preţui încă un OM, care s-a consacrat acestor locuri încărcate ancestral de energie genială.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania