ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 30 Apr. 2018
Autor: Al. Florin ȚENE, Președintele national al Ligii Scriitorilor Români
Membru al Academiei Americană Română de Cultură și Știință
Medalion de scriitor
Publicat: 30 Apr. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Despre o personalitate ca doamna acad.Ștefania Kory Calomfirescu e greu de scris în câteva pagini de calculator. Are o activitatea laborioasă depusă de-alungul vieții în domeniul edemului cerebal acut. A scris peste 20 de lucrări în calitate de autor unic în domeniul medicinei, 15 volume ca prim autor și 4 volume de co-autor, 41 de monografii și peste 600 de lucrări științifice și articole de specialitate, dintre care peste 60 publicate în reviste de specialitate în străinătate și 513 lucrări științifice publicate și prezentate la diferite congrese, simpozioane și conferințe naționale și internaționale, iată, că aceste cifre seci spun totul și justifică exprimarea mea de la început. Dar să fac o mică incursiune în viața doamnei academician.Ștefania Calomfirescu-Kory care a văzut lumina zilei în anul . 1938, la Turnu Severin , fiind astăzi medic neurolog, profesor universitar și scriitoare din România .Elevă fiind, a înțeles zicerea poetului grec Pindar, care spunea:” Învață ceea ce ești și comportă-te ca atare.“
A absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (1961). A obținut în 1974 titlul de doctor în medicină, specialitatea Neurologie, cu teza Edemul cerebral acut în accidentele vasculare cerebrale de tip tromboembolic și hemoragic (fiziopatologia simptomelor, diagnostic și tratament).
După terminarea facultății a fost repartizată ca medic generalist în com. Bălan (jud. Sălaj). Aici, a refăcut dispensarul, a înființat cabinete de consultații pentru copii și adulți, sală de nașteri, o farmacie și un mic laborator pentru analizele sumare. În 1966 a fost angajată ca medic secundar, în urgențe medico-chirurgicale, la stația de salvare, și, din 1969, la Clinica de Neurologie din Cluj, unde a activat până în 1986 când s-a transferat la Spitalul Clinic de Recuperare, deschizând aici Secția de Neurologie.
În timp ce a deținut funcția de Șef al Clinicii de Neurologie din 1992, a urmat și o carieră universitară, parcurgând toate gradele didactice până la cel de profesor universitar, obținut în 1996. A publicat 27 de lucrări de specialitate și peste 550 de studii și articole științifice, printre care Edemul cerebral acut în infarctul și hemoragia cerebrală (1982), Tulburări de limbaj în accidentele vasculare cerebrale (1989), Drum spinos. Un început în profesia medicală (2001), Amintiri despre profesorul Crișan Mircioiu (2010), Curs de Neurologie pentru studenții Secției de Kinetoterapie a Facultății de Educație Fizică și Sport (2010), Profesorul Florea Marin și Școala de Medicină și Farmacie Clujeană (2011), Academicieni ai neurologiei românești (2011), Despre marele profesor Iuliu Hațieganu (2016) etc.
Posesoare a două certificate de inovator în recuperarea tulburărilor de limbaj, Ștefania Calomfirescu-Kory este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În prezent este profesor consultant și conducător de doctorate.
Este membră în Organizația Internațională de Cercetare a Creierului, în Comitetul European de cercetare și tratament al sclerozei multiple, a Federației Europene de Neurologie, a Academiei Oamenilor de Știință din România, a Asociației Publiciștilor Americani, a The American Biographical Institute, a Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, a Ligii Scriitorilor din România și Uniuniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, Membră a Centrului Biografic Internațional, Cambridge, membră în Consiliul Director al Universității Cambridge și membră fondatoare și redactor-șef al publicației „Neurologica Transilnaviae”.A primit Medalia de aur a Mileniului din partea Universitatii Cambridge (2001),Medalia de onoare a Mileniului din partea The American Biographical Institute (2001), Diploma de excelență pentru întreaga activitate profesională și stiințifică, din partea Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca (2003), Medalia comemorativă „Gheorghe Marinescu”, din partea Academiei Române (2006), Medalia Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității „Babeș-Bolyai”, la împlinirea a 50 de ani de la înființare (2010),, Titlul de „Senior al cetății”, din partea Primariei Cluj-Napoca (2011), Diploma „Virtutea Literară” din partea Ligii Scriitorilor din România și Premiul Ligii Scriitorilor din România (2014), Diploma de Excelență pentru Neurologie din partea Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (2015), Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca (2015)
Rândurile următoare se vor axa ca o lentilă concavă asupra lucrărilor monografice despre marile personalități din medicina românească. Cărți care fac parte din marea istorie a medicinei românești, pagini de aur a Istoriei Naționale în anul Centenarului Marii Uniri.
Chiar dacă doamna academician este foarte ocupată cu profesia domniei sale, își găsește timp pentru a scrie cărți și studii despre marii medici clujeni, și nu numai .Acest fapt denotă generozitatea pe care o are față de colegi și semeni.Astfel Ștefania Kory Calomfirescu a publicat cărți despre doctorii Dumitru Dumitrescu, Victor Papilian, marele profesor Iuliu Hațieganu, academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, Crișan Mircioiu, și mulți alții, O galerie de personalități din domeniul medical, alături de care poate să stea și doamna acedemician Ștefania Kory Calomfirescu.
A ales să se aplece cu acribie asupra vieții și activității marelui profesor dr.Valeriu Lucian Bologa. Astfel după o muncă de cercetare a publicat la Editura Napoca Nova cartea “Amintiri despre marele profesor Dr.Valeriu Lucian Bologa, cel mai mare iatroistoriograf al României.“ Cartea este structurată în 17 capitole, inclusiv un Album cu fotografii.
Așa cum specifică autoarea, profesorul V.L.Bologa a fost primul dintre marii noștri istorici ai medicinii și singurul fondator de școală medicală istorică nu numai din Ardeal, dar și din întreaga Românie.
Născut în Brașov la 26 noiembrie 1892, așa cum reiese din cartea doamnei academician,
Marele Bologa fost un medic român, istoric al medicinii, fiind fondatorul școlii de istoria medicinii din Cluj. A cercetat istoria medicinii românești și universale, a scris lucrări despre istoria medicinii românești din secolele XIX-XX, despre medicina românească din Transilvania în secolele XVIII-XIX, medicina în Dacia și în perioada prefeudală.
Era nepotul lui Iacob Bologa A studiat științele naturale la Jena în anul 1914, din Landul Turingia, Germania, apoi medicina la Jena, Innsbruck și Cluj. În perioada următoare primește mai multe grade didactice medicale, în 1921 asistent, în 1923 doctor, în 1927 docent. Între anii 1932-1962 este profesor titular la catedra de istoria medicinii din Cluj, între anii 1962-1971 profesor consultant.
Între 1949-1971 a fost președinte al Societății internaționale de istoria medicinii, iar în 1971 este laureat al Academiei Naționale de Medicină din Paris. Totodată este membru în mai multe societăți și academii din România și străinătate.
A fost secretar de redacție a publicației Cultura, în 1924, a condus Biblioteca de istoria medicinii, și a întemeiat colecția muzeală de istorie a medicinii, farmaciei, între anii 1926-1946, ambele aflate în Cluj. A scris următoarele cărți: Contribuții la istoria medicinei în Ardeal (1927, Începuturile medicinii științifice românești (1930), Contribuții la studiul legăturilor medicale româno-ruse (1952), Contribuții la istoria medicinii din RPR (1955),Fapte și oameni din trecutul medicinii din patria noastră (1962), Istoria medicinii universale (1972), Istoria medicinii românești (1972).
Urmare activiţii sale a primit premii și distincții, după cum urmează: în 1931: premiul V. Adamachi al Academiei Române pentru lucrarea Începuturile medicinii științifice românești. În 1957: premiul de stat al RPR pentru lucrarea Contribuții la istoria medicinii din RPR.
A fost decorat în 8 aprilie 1970 cu Ordinul Meritul Sanitar clasa I „pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației din țara noastră”.
Albumul foto de la sfârșitul cărții imortalizează memoria clipei în care descoperim pe omul Bologa, în familie, lângă colegi, și în alte împrejurări.
Autoarea cărții, doamna academician Ștefania Kory Calomfirescu, concluzionează despre personajul său, astfel:”Locul său este alături de maieștrii școlii medicale românești și clujene, a acelei “generațuii de aur “ de la care învățase în tinerețea sa și pe care el însuși a ajuns să o ilustreze cu strălucită competență și dăruire demnă de recunoștința posterității.”
La fel îi atribui aceste fraze și doamnei doctor Ștefania Kory Calomfirescu care, chiar în timpul vieții, merită ca societatea contemporană să-i ridice o statuie pentru eternitate .Eu o fac aici, ridicându-i un moument din cuvinte în anul Marii Uniri. Viața doamnei doctor Ștefania Kory Calomfirescu contrazice apotftegma lui Francesco Petraeca”Foarte rar, o mare frumusețe și o mare virtute pot conviețui “, dânsa intră în categoria raritate.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania