Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Apocalipsa.De la Sfatul bătrânilor de pe marginea şanţului la concluzia adeverită în zilele Covid-19

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 4 (134), Aprilie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Apocalipsa.De la Sfatul bătrânilor de pe marginea şanţului, la podeţ, după întoarcerea de la biserică, la concluzia adeverită în zilele Covid-19 că nebuni nu-s atât cei găzduiţi în unităţile de sănătate mintală tip Spitalul Socola-Iaşi cât unii marii oameni politici ai LUMII

Primit pentru publicare: 24 Apr. 2020
Autor: Ion N. OPREA – Membru Fondator de Onoare – Revista Luceafărul
Publicat: 25 Apr.  2020

© Ion N. Oprea, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Apocalipsa.De la Sfatul bătrânilor de pe marginea şanţului, la podeţ, după întoarcerea de la biserică, la concluzia adeverită în zilele Covid-19 că nebuni nu-s atât cei găzduiţi în unităţile de sănătate mintală tip Spitalul Socola-Iaşi cât unii marii oameni politici ai LUMII

 

            După puţina odihnă, întorşi de la biserică, unde părintele nostru, Constantin Pricopescu, în cuvântarea lui de la sfârrşitul slujbei le vorbise desprre Apocalipsă, cum va veni vremeea când se vor înmulţi crucile din cimitir şi între morţii şi vii pământului se vor duce discuţii, unde este mai bine, sub ori deasupra, consătenii mei, din Priponeştii de Sus-Tutova, bătrânii, se adunau pe marginea şanţului, la podeţ, într-un fel de Sfat al vărstnicilor – după cum şi femeile se organizau tot în acelaşi scop, mai încolo, tot din podeţ în podeţ – fără să scape careva de ochii şi urechile noastre, ale copiilor, ciorchine pe lângă dânşii să le înregistrăm  spusele, pe care, mai apoi, le multiplicam şi noi în fel şi diferite chipuri.

           Se ajungea, ţin minte şi am mai relatat, la permanenta concluzie, ce va fi la Apocalipsă ştie Dumnezeu, îngerii şi stetnicii lui, adică sfinţii cărora  ne închinăm nu numai când mergem la biserică, dar tot Cartea spune, susţineau mai înţelepţii şanţului nostru, adevărata nebunie care se va petrece între vii şi morţii din groapă, nu va veni de la unul pe care-l avea satul intenat la Socola-Iaşi, ci de la cei care vor avea galoanele lumii ştiinţifice  sau politice, adică unii care la un moment vor dirija cursul vieţii, a lor, dar mai cu seamă a mulţimii.

         Atunci se vor înmulţi şi bolile care nu vor fi doar simple durere de cap, alungate de descântcul unor pricepute, ci molime-molime, foarte dureroase, nu uşor de tămăduit şi de aceea şi discuţiile, vii-morţi, din cimitire, vor fi strâns legate de ce spusese despre Apocalipsă părintele Pricopescu la biserică. Cei mai citiţi, învăţători pensionari sau ţărani foşti primari, perceptori ori oameni de serviciu la şcoală, poştaşii comunei, aminteau de nişte viruşi, cum, spuneau ei, fuseseră cei ai ciumei, holerei, gripei spaniole, porcine, ai găinilor, care, uneori, au lovit şi în oameni.

           Cei de la Sfatul bătrânilor, ca şi noi copiii, când ne-am mai ridicat, ne-am minunat când am aflat mai tîrziu, că tocmai americanii pe care românii îi aşteptaseră într-un timp, prin 1940-45,să fim liberi de subjugul rusesc-sovietic, începuseră să vorbească despre virus-viruşi, dar nu unul oarecare, pentru moartea găinilor din poiata ţăranului, ci chiar unul fabricat, care să servească morţii omului că prea se înmulţiseră odată cu păcatele oamenilor, iar simplul război, fie el şi mondial, nu-i suficient. Americanul David Rockefeller, ajuns mare miliardar, cel care a ajuns să conducă aşa zisul Guvern Mondial, dornic să instaureze, deosebit de ordinea sovitică, Noua Ordine Mondială,imediat după Cel De al Doilea Război Mondial, recomanda cu glas răspicat: „Tot ce avem  nevoie este un virus, o criză majoră şi, atunci, naţiunile lumii vor accepta Noua Ordine”. Ca şi dânsul, un universitar, renumitul explorator francez Jacques Yyes  Cousteau, spunea în 1961, deci acum mai bine 50 de ani, ridicându-se împotriva a ce înseamnă perpetuarea speciei umane şi a numărului prea mic de decedaţi: „În scopul de a stabiliza populaţia lumii ar trebui să eliminăm 350.000 de oamani pe zi”. Tot cam pe atunci, în 1973, octombrie, celebrul politician  Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, declara deschis ce va fi Apocalipsa care trebuie începută cu pierirea vârstnicilor: „Prsoanele în vărstă sunt consumatori inutili. Populaţia lumii trebuie să fie redusă cu 50 la sută” şi trebuie început cu bătrânii. Altul care a constatat că „bătrânii trăiesc prea mult”, să ne aducem aminte, un intelectual, este Eric Pianka, profesor de ecologie la Universitatea din Austin, Texas, care şi-a dezvăluit filosofia susţinea: „Războiul şi foametea nu sunt suficiente.în schimb  boala a oferit cel mai eficient şi mai  rapid mod de a ucide miliardele care trebuie să moară în curând pentru a fi rezolvată criza populaţiei”. Din Rusia, după destrămarea URSS, Mihail Gorbaciov stabileşte cuantumul distrugerii omenirii: „Reduceţi populaţia  cu 90%!”. Din New Mexico, Dave Foreman glăsuieşte la fel: „Suprapopularea umană este problema fundamentală pe Pământ. Noi, oamenii,am devenit o boală: Virusul-OM!”. Ca să-l rezolve, se ştie, chinezii au avut iniţial lege. Doar un copil în familie!

         Evoluând în sensul inutilităţii vârsnicilor, reamintim  ce a spus o femeie, franţuzoaica Chrisine Lagarde, în 2018, am mai scris despre asta, când era şefa  FMI, o frază nu bizară ci total usturătoare, care susţine  uciderea oamenilor, deşi are şi ea o vârstă, cam la 65 de ani: „Bătrânii trăiesc prea mult şi sunt un risc pentru economia globală, trebuie făcut  ceva”. Plecând de la spusele ei, un subaletern, atunci, spaniolul Jose Vinals, s-a arătat a fi şi mai zelos, el a afirmat şi mai clar: „Dacă longevitatea creşte cu trei ani peste ceea ce este prevăzut, până în 2050, costul îmbătrânirii va creşte cu 50%… Trebuie să ne îngrijorăm acum  pentru riscurile longevităţii…”. Şi a argumentat, deşi se ştie, ulterior românii, oscilanţi cum suntem în decizii, văzând în bătrânii noştri nişte viguroşi li s-a prelugit la 70 de ani vârsta de pensionare, ca, apoi, nici mai mult, nici mai puţin, dată fiind starea de urgenţă, să-i sechestreze, prin lege, închizându-i în case, fără plimbare, fără aer curat, fără ce le trebuie pentru revigorare şi sănătatea de care au atâta nevoie. „… unii dintre cei care conduc finanţele lumii sunt speriaţi, adică şefa sa, Christine  Lagarde că populaţia planetei numără circa 8 miliarde de oameni” şi nu doar  10 % din  cât cerea  Gorbaciov, „Soluţia ar fi o „depopulare”, un „virus”, ceva…”.     Virus pe care l-au găsit chinezii, după soluţia cu planificarea naşterilor, şi l-au scăpat de sub control de-a ajuns peste mai tot, pe Pământ, – de Paşte, 2020, numărul pământenilor contaminaţi  fiind de 2,57 milioane, dintre ei 178.000 de oameni cu viaţa pierdută – inclusiv în România, unde lupta cu el este destul de dificilă, soluţia cu statul în casă, s-a văzut, nu-i eficace, în spitale şi aşezămintele pentru persoanele vârstnice, unde nu intră şi nu iese oricine, cum s-o fi întâmplând, tocmai acest inamic pătrunde şi omoară, parcă într-adins trimis pentru această misiune…

            Se cere statul în casă a celor care au peste 60 de ani la oraşe, în timp ce, curios lucru,  mass-media relatează că ţăranii în  pandemia aceasta, cum făceau şi bunicii sau părinţii pe timpul holerei, tifosului ori poliomelitei, şi-au lucrat ca şi astăzi ogoarele, şi-au îngrijit orătăniile din gospodărie, iar acum vin şi la oraş şi ne aduc la uşă ceea ce telefonic sau prin internet comandăm.

            Că statul în casă e boală curată mi-o confirmă şi medicul Virgil Răzeşu din Piatra-Neamţ care îmi expediază un cursiv, scris de alt medic, Răsvan Cristian  Stoica,  prieten cu dânsul, probă a celor afirmate:  … Mișcarea este vitală pentru sănătate, la orice vârstă, dar mai ales la bătrâni. Ce crimă ar fi fost să-i lase pe aceștia să-și facă plimbările zilnice, cu distanțarea socială impusă de pandemie, unul câte unul, în șir, pe distanța de 3- 4 km, cât este de la Hârlău la comuna alăturată, Scobinți? Polițiștii, în loc să-i hăituiască pe bătrâni, ar fi trebuit să le asigure acest traseu.

            Se vor agrava: bolile cardio-vasculare, obezitatea, bolile osteo-articulare, bolile pulmonare. Se va instala o scădere a imunității greu de controlat. Stress-ul izolării, depresia caracteristică vârstei se vor agrava și vor duce la evoluția accelerată a unor comorbidități ascunse. Demineralizarea osoasă, modificarea structurii, a arhitecturii intra-osoase, datorată repausului prelungit, cresc riscul de fracturi la oamenii peste 65 de ani. Insuficiența venoasă periferică, atât de frecventă în populație, prin imobilizarea la domiciliu va conduce la mobilizarea trombilor periferici și la complicații majore, printre care cel mai dur e tromboembolismul pulmonar recurent. Prin lipsa mișcării, scade dramatic fracția de protecție a colesterolului, HDL-colesterolul. În schimb, va crește colesterolul rău, LDL- colesterolul, care va mușca din coronare, la orice vârstă, va agrava hipertensiunea și va precipita sindromul coronarian acut, infarctul de miocard. Diabetul zaharat de tip 2 se agravează, în corelație cu cele arătate anterior.

           Mișcarea eficientă e în aer liber, nu în locuință, călare pe bicicleta ergonomică, pe covorul rulant sau trăgând de fiare. Puterea actuală nu ia în calcul toate astea. Să fie o formă de eutanasie a populației trecute de 65 de ani?

         Orice torționar care se respectă spune că face totul spre binele tău. Este obligatoriu să lași oamenii să se plimbe, păstrând distanța socială, în aer liber. Copiii au nevoie de soare, de vitamina D activată, esențială pentru creșterea lor. Au nevoie de mișcare, au nevoie să alerge în parc. Dezinfectați aleile și străzile, măgarilor, și lăsați copiii să se joace!

          Îi lași pe bătrâni să iasă la cumpărături două ore, unde se înghesuie cu cei tineri, care nu-i respectă, care se bagă în față (am văzut astfel de scene, vă rog să mă credeți), care se uită la ei ca la niște mortăciuni ambulante, ca la niște epave, victime potențiale de care vorbesc televiziunile noastre, vândute puterii, dar nu-i lași să se plimbe din centru până la gară sau prin păduricea de pe deal, așa cum făceau, marea majoritate, înainte de pandemie.
         Puneți dronele pe interlopi, nu pe oamenii cinstiți, pe care-i terorizați cu amenzi aberante.
         Consider conducerea politică a țării criminală pentru felul mizerabil în care gestionează criza, condamnând la moarte și scăzând speranța de viață, pe termen lung, a cetățenilor cu vârsta de peste 65 de ani din România.

         Tot în acest sens, bune, foarte bune sfaturile din experienţa  altui fost cadru medical, Elena Pagu, născută în Dumbrava Roşie, de lângă Piatra.Neamţ, multicampioană după 60 de ani la alergat, care la 94 de ani azi, încă participă la concursuri internaţionale, care, – într-un interviu cu Apostol Manole din revista Formula  AS nr.1414, aprilie 2020 – spune că pentru ea, „coronavirusul este o boală ca orice boală, care va trece cum a venit”, reuşind ce nu realizează alţii, să dea lecţii de cum se vorbeşte româneşte şi civilizat la televizor sau de la tribună despre virus fără a panica populaţia. A te adresa oamenilor, susţine ea „e un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l primeşti şi să-l răspândeşti cu toate fibrele sufletuui”.

          Ion N. Oprea, Iaşi, 23 aprilie 2020



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania