Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

„Arc peste  timp”: ”Medalia de Onoare” cu Brevet ”Prieten al Comunității Evreiești din România”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare:28 Mai 2018
Autor Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 28 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

„Arc peste  timp”, Șfichi pentru unii, Semnal public pentru cititorii care află– „multitudinea de cărți publicate cu ample relatări despre evrei i-au adus lui I.N.O. ”Medalia de Onoare” cu Brevet ”Prieten al Comunității Evreiești din România”

 

          Recent, tipografii de la Copy/Print Center Iași mi-au adus acasă cartea intitulată „Arc peste timp –Contribuțiuni„ -, Editura Armonii Culturale-Adjud, Vrancea(RO), 2018, 515 pagini, autor Ion N. Oprea, corectură prof. Ana Dumitrescu…

         Constituită din trei capitole mari, I. Presonalități de ieri și de azi, p 5-271, II INO, scriitor între prieteni, p 271-343,  III. Martha Eșanu, redactorul-șef al revistei ”Prietenia”, scriitoare și prefațatoare a cărților mele, antologii, realizate în cadrul Cenaclului la distanță, diferența de la  p. 343 până la sfârșit, cartea poartă pe coperta IV prezentarea făcută de editor, domnul Gheorghe A. Stroia, căruia îi mulțumesc. „Când vorbim despre Ion N. Oprea, cu certitudine facem vorbire despre unul dintre Patriarhii scrisului contemporan românesc, un om care, cu generozitatea și noblețea-i caracteristică, scoate la iveală, de fiecare dată, oameni ori istorii peste care, din nefericire, datorită indiferenței ori ignoranței noastre, am așternut uitarea, ca singură „răsplată” pentru strălucirea pe care au avut-o în epoca în care s-au manifestat.

           ARC PESTE TIMP este, pe lângă multe altele, o revigorare a istoriei unor personalități evreiești, o rememorare a faptelor ce au marcat istoria și devenirea poporului sfânt, oameni excepționali, cu destine ori cariere de succes, în pofida tuturor obstacolelor întâlnite. Împărțită în trei părți, cartea este un inventar al activității unor personalități literare, culturale, științifice, de ieri și de azi (Partea I), al conexiunilor stabilite  de Ion N. Oprea cu elitele vremii (Partea a II-a), dar și al volumelor tipărite de-a lungul timpului împreună cu membrii Cenaclului la distanță, prezentate într-o manieră profesională și erudită, de către ing. Marta Eșanu (în Partea a III-a).

        CONTRIBUȚIUNI(le) lui Ion N. Oprea sunt notorii, întreprinderi care au devenit deja o parte importantă a unei istorii a literaturii române contemporane, prin amploare, prin multitudinea dovezilor critice, istoric-documentare prezentate, prin sârguința pusă în slujba întăririi și conservării unor mărturii indiscutabile.  Felicitări, Maestre INO, pentru întreaga activitate literară, pentru lumina pe care o împărți fără rezerve, cu generozitate și condescendență!”

       ARC PESTE TIMP, intuiesc din „pe lângă multe altele” rămase nerostite de editor, să identific, poate prea mândru și mulțumit de performanță, ce am spus în titlu, să nu se uite, să priceapă și alții, este volumul care consemnează  și păstrează nu atât scrisul de autor, cât cum s-a făcut cititul și aprecierea spuselor lui, mă refer la aceea că, spre deosebire de alți decidenți care nici nu citesc, din multitudinea de cărți publicate, p.287, Federația Comunităților Evreiești din România a găsit cu cale, pentru că am scris despre evrei și memoria lor în etape importante, să-mi atribuie, tot într-un moment împorant al vieții și pentru mine, titlul de „Prieten al Comunității Evreiești din România”,  certificat în „Medalia de Onoare”, cu BREVET la purtător, fapt pentru care mă plec, respectuos.

         Dar, iată exact, spre Onoarea Federației și marea mea mulțumire, exact cum se motivează acordarea Domnului Ion N. Oprea, ziarist, „BREVET”, Medalia de Onoare”, „Prieten al Comunității Evreiești din România” pentru: punerea în evidență a contribuției evreilor la istoria și cultura României; informarea publicului larg privind persecuțiile rasiale la care au fost supuși mari intelectuali evrei printre care Felix  Aderca, Mihai Sebastian, Tudor Vianu, Constantin Săteanu ș.a.; multitudinea de cărți publicate, care cuprind ample referiri la comunitățile evreiești din orașele Moldovei: Cernăuți, Bârlad, Vaslui, Dorohoi, Huși, Rădăuți, Siret și Câmpulung, amintind și tratând și perioada întunecată a Holocausului; cinstirea memoriei acelor oameni care au sărit în ajutorul semenilor lor prigoniți și uciși doar pentru singura vină de a se fi născut evrei; prețuirea și prietenia arătată colegilor de liceu, profesorilor și colaboratorilor evrei; crezul care îl animă ”Cunoașterea prin cultură poate fi mereu o poartă deschisă spre prietenie”, 24 septembrie 2015, Dr. Aurel Vainer”, document înmânat,vineri, 25 septembrie 2015, de către excelența sa Dr. Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, deputat în Parlamentul  României, sosit special de la București, pe esplanada Palatului Culturii din Iași, în cadrul „Săptămânii Diversității”, dedicată „ Festivalului tradițional inter-etnic”, desfășurat între 18 și 25 septembrie.

          Cum fac parte dintre oamenii care întotdeauna am lucrat în parteneriat și de aceasă dată am avut bucuria ca onoarea cu aprecierile cuvenite, pentru același lucru, Titlul și medalia cu Inscripția  să ajungă la destinatari după un scurt și consistent cuvânt de explicare a evenimentului, făcut de înaltul mesager al Federației, după ce domnul ing. Abraham Ghiltman, preșdintele Comunității Iași a citit Brevetul de investire pentru fiecare onorant desemnat: omului de știință prof. dr. ing. Dumitru Rădăuceanu,  jurnalistului-jurist și economist Ion N. Oprea, Inginerului, bibliotecar și scriitor Gheorghe Samoilă, comandorului, scriitorului și epigramistului Mihai Batog-Bujeniță.

         Medalia primită poartă pe ea cuvinte importante. „Iubitor de pace și iubitor de  oameni. Din învățăturile părinților”.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania