Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La 15 ianuarie, Mihai Eminescu ar fi împlinit 160 de ani.

La 15 ianuarie 2010, Mihai Eminescu ar fi împlinit 160 de ani.
Fragment preluat din www.realitatea.net

Românii l-au ales pe Mihai Eminescu să fie poet naţional, a spus academicianul Eugen Simion, răspunzând întrebării unei dezbateri organizate la Muzeul Literaturii Române, sub egida Academiei Române, cu titlul „Este Eminescu poet naţional?”.
„Cultura română este o cultură de poeţi. Eminescu este iubit, este citit, românii ţin la Eminescu. Desigur, este un fel de mitizare, iar unii sunt foarte enervaţi de această chestiune, dar în spatele mitului este o mare creaţie”, a spus Eugen Simion, preşedintele secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române.
Monseniorul Ioan Robu, prezent şi el la dezbatere,a povestit că, la prima audienţă pe care a avut-o la Papa Ioan Paul al II-lea, primele trei cuvinte ale Suveranului Pontif au fost „România, Eminescu, Bucureşti”.
Criticul Daniel Cristea Enache a adus câteva argumente în sprijinul tezei „Eminescu, poet naţional”, poetul inventând un limbaj artistic şi, totodată, reinventând limba română. „În Eminescu avem o limbă purificată, neafectată de trecerea timpului şi a vremurilor, smulsă din contemporaneitate”.
Eminescologul Mihai Cimpoi a amintit că în istoriile literare ale altor ţări, poeţii naţionali ocupă un rol central. În Germania, de pildă, care nu poate fi numită o „cultură mică”, Goethe are un capitol distinct, „Poet şi gânditor naţional”.
Şi, la 160 de ani, românii continuă să îl aniverseze.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania