Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Ca în tinereţe, Radu Theodoru la 90 de ani tot aşa de prolific

Primit pentru a fi publicat de la autor, Ion N. Oprea, 17 aug.2014.
Publicat de Olivian Ivaniciuc, 18 aug.2014.

Ca în tinereţe, Radu Theodoru la 90 de ani  tot aşa de prolific

 

Rapsodia, revistă de identitate culturală patronată de Cercul militar Sibiu, care în numărul 119 din iulie 2014 publică parte din prefaţa semnată de Ion N. Oprea la volumul II, poezii, de Ioan Marcu, cu titlul „Din realitate”, Editura Ştef, Iaşi, 2014, p. 19-20, se ocupă, spre bucuria cititorilor, şi de  cunoscutul şi încă mult prolificul Radu Theodoru, autor de care merită să păstrăm actualitatea.

„Toate pânzele sus”, romanul lui Radu Theodoru  care prin 1972 a aprins  fantezia nu numai a copiilor noştri ci şi a părinţilor, ne amintim, de clubul Cutezătorii, după care  au apărut alte şi alte scrieri, printre ele şi cele semnate de Octav Pancu-Iaşi şi Puiu Manu , ultimul cu albumele  în ediţia Stadion  în 1972-1973, printre care  şi „Busola nu arată nordul”  şi „Tânărul şi marea”, ca să revină în 2010 cu o nouă ediţie a albumului „Toate pânzele sus”, complet redesenat şi minunat colorat la Editura Studio, Iaşi…

Născut la 17 ianuarie 1924, Radu Theodoru  a fost ofiţer de aviaţie, pilot instructor, pilot de încercare….

Sunt ceea ce sunt, în bună măsură datorită Sibiului, căruia, iată, după 50 de ani de la debut, îi aduc omagiul şi recunoştinţa mea, declara Radu Theodoru  la o aniversare, aducându-şi aminte că a debutat în presa sibiană, la Lupta Sibiului, cu schiţa Aripi prietene, 1952, a activat la Cenaclul Orizonturi noi, tot la Sibiu, condus de Mircea Avram, alături de consacratul Paul Constant, de intelectuali de mâna întâia  precum Radu Stanca, de mai tineri care de abia erau elevi de liceu – Natalia Pătrău, devenită Patolea,  Vasile Rusu, Paul Goma, Mircea Braga, Ştefan Mathe, frecventând biblioteca Astra, Muzeul Brunkental, Arhivele Statului, anticariatele…

Prin 1956 era redactor şef al revistei de cultură Scrisul bănăţean, deci alt mediu, alţi oameni…

În 1967 când scria Strămoşii, autorul lor, subtil, se destăinuia tineretului: „Iubiţi-l în veci pe mâine, iată căci dedic o parte din ieri, pentru ceasurile de solitudine, de taine şi confesiune”…

Devenit scriitor, în timpul regimului comunist a fost distins cu premii numeroase, iar după 1989 şi-a virat convingerile politice  spre extrema dreaptă, devenind fondator al PRM de unde în urma unui conflict cu Corneliu Vadim Tudor, preşedinte, a fost exclus din acest partid.

„Generalul Radu Theodoru este un mare om, un caracter viteaz, patriot desăvârşit, la cei 90 de ani arde pentru a se implica în asigurarea continuităţii valorilor  neamului nostru în orice luptă necesară şi indiferent de sacrificiu. Om de o mare fineţe, eleganţă în tot, de la comportamente , maniere, la vorba cumpănită, copleşitor  prin respectul nesfârşit  ce radiază pentru oamenii şi valorile neamului nostru”, spunea prof. univ. Ion Coja cu prilejul lansării cărţii acestuia „Francmasonerii pro şi contra” în ziua de 8 martie 2014, şi trimitea la o altă carte a autorului  „România ca o pradă”, editată în 1996, „mai actuală astăzi  ca oricând,  ceea ce dovedeşte  că acest om  a înţeles de mult ceea ce ni se întâmplă, dar noi, majoritatea, nu pricepem nici după un sfert de secol din 1989…”

„Cenaclul „Mihai Eminescu” din New York sub auspicii augurale” se intitulează medalionul scris de Mircea Nicolae Rusu, New York, şi publicat acum de revista Rapsodia de la Sibiu, care constituie motivul scrierii mele. Este relatată iniţiativa conducerii Cenaclului  care a stârnit interesul  celor dornici să cunoască viaţa literară a românilor-americani şi a celor din ţară. E vorba despre faptul  că în seara zilei de 11 iulie 2014, în localul care este restaurantul “Bucharest” din Queens s-a desfăşurat un eveniment deosebit sub genericul  „Mari scriitori  ai literaturii  române contemporane”, dedicat lui Radu Theodoru, autor prolific şi binecunoscut, actualmente general de aviaţie ®, veteran de război care a împlinit vârsta de 90 de ani, sărbătorit plenar…

În cadrul manifestării, preotul-scriitor  Theodor Damian  a vorbit despre  impresia  pe care i-a făcut-o  întâlnirea cu Radu Theodoru la locuinţa  acestuia la Grădiştea-Giurgiu, în primăvara 2014, unde scriitorul gazdă l-a convins   că „bătălia” pentru edificarea literaturii şi culturii române se dă oriunde în ţara lui Mihai Sadoveanu, inclusiv la Grădiştea…

Pe lângă amintirile despre întâlnirile şi colaborările din urmă cu 35 de ani cu Radu Theodoru, impresionante prin prospeţimea lor, în cadrul întâlnirii new-yorkeze s-a vorbit pe larg  şi documentat despre opera uriaşă a prozatorului, s-a polemizat  cu anumite dicţionare  care încearcă să micşoreze şi denatureze valoarea incontestabilă  a creaţiei acestuia. S-a prezentat şi un album fotografic dedicat scriitorului, editat de Cercul  militar şi Cenaclul „George Topârceanu” din Sibiu, prefaţat de colonel ® Marcel Japie, director, dar şi de mulţimea de ofiţeri români, prieteni şi admiratori ai sărbătoritului, inclusiv  cei din Cenaclul „Mihai Eminescu” din New York.

O manifestare aniversară a fost şi cea  organizată vineri, 11 iulie 2014, la Cercul Militar Sibiu, despre care scrie Victor Neghină în revista lor Rapsodia, p.62-63. Este vorba despre prezentarea în premieră a filmului documentar de scurt metraj „Om versus om”, realizat de Asociaţia de Artă şi Film Nova Polaris din Sibiu, regia Octavian  Repede, producţia Tudor Porumb, scenariul  Călin Sămărghiţan, preotul Garnizoanei Sibiu.

Producţia aceasta pune în valoare personalitatea veteranului de război Radu Theodoru , general de flotilă aeriană (rtr), prezent la premiera filmului alături de un numeros public care îl venerează. Filmul rememorează prin amintiri şi imagini de epocă eroismul piloţilor români ai aviaţiei  de vânătoare din vara cumplitului an de război 1944.

Autorul cronicii  despre manifestare evidenţiază dintre cei care au luat cuvântul  şi au salutat deosebita realizare a tinerilor cineaşti sibieni pe domnul general-maior ® prof. univ.  dr. Visarion Neagoe, preşedinte de onoare al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor „Regina Maria”, general brigadă prof. dr. ing. Ghiţă Bârsan, rector al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, general (rtr) Marcel Popa, comandor ® Nicolae Munteanu, col. ® Victor Neghină şi, din partea studenţilor militari studentul caporal Gonţilă Dragoş, AFT „Nicolae Bălcescu”.

În încheiere, domnul general de flotă ® Radu Theodoru  a răspuns la întrebările participanţilor.

Întâlnirea cu domnul general Radu Theodoru a constituit o adevărată lecţie vie despre curajul şi patriotismul  piloţilor români din cel de al  doilea război mondial, a subliniat în încheiere  domnul general de brigadă Ghiţă Bârsan, rector al Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”.

Din opera scriitorului Radu Thudoran mai reamintim: dintre nuvele- Interceptarea  1963 şi  Escadrila a IV-a, 1979, Editura Militară, romanele  istorice Brazdă şi paloş, 2 volume, Editura Tineretului, 1954-56, Atac la sol, Editura Militară, 1965, Steaua de mare,  Editura Tineretului, 1966, Vulturul în 4 volume, distins cu Premiul Academiei Române  în 1967,  Strămoşii, 2 volume, Editura Militară 1967 şi 1979, Dincolo de linii, Editura Militară, 1968, Vitejii 1968, Călătorul roşu, Editura Albatros, 1976, ediţia a II-a Editura Lucman  2003, Corsarul, Ed. Albatros, 1984,

Alte romane politice,  istorice, documentare, ştiinţific-fantastice, peste 60 de titluri,  care îmbogăţesc bibliotecile noastre: Popas în Madagascar 1967 şi Ţara făgăduielilor, Ed. Albatros 1975, Decebal-Circumterra, o tentativă refuzată – Ed. Yacht club Roman, 2002,  Urmaşii lui Attila, Mareşalul, istoria românilor, 2012,  România, românii şi comunismul , un răspuns documentat  la o provocare ante-românească, 2009, Romane de dragoste, Biografii de război, Biografii de pace, memorialistică…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

3 comentarii la acestă însemnare

  1. stefan nitu spune:

    Romanul „Toate panzele sus” nu a fost scris de Radu Theodoru ci de Radu Tudoran, pe numele de nastere Nicolae Bogza, frate al scriitorului Geo Bogza. Verificati-va cunostintele inainte de a publica. Ii induceti in eroare pe tineri. Cititi lucrarea „Aventuri aproximative” a lui Vlad Musatescu si veti gasi amanunte bigrafice interesante ale multor scriitori ante si postbelici, printre care si ale lui Radu Tudoran.
    Cu respect,
    Stefan.

  2. Jean Ionescu spune:

    Ma bucur pentru corectia dv.

  3. „„Toate pânzele sus”, romanul lui Radu Theodoru care prin 1972 a aprins fantezia nu numai a copiilor noştri ci şi a părinţilor… „Toate pânzele sus”? Nu se putea șterge această tristă confuzie între Theodoru și Tudoran?

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania