Castelul Urmanczy așteaptă vizitatori în fiecare weekend
Castelul s-a redeschis pentru public din 18 iulie. Vizitatorii sunt așteptați de voluntarii și conducerea Asociației Positive Transylvaia în fiecare weekend între orele 11 și 18. Vizitele se anunță în prealabil, iar rezervările se fac telefonic sau pe pagina de Facebook a castelului (https://www.facebook.com/castelulUrmanczykastely). Grupurile mici pot vizita castelul și fără rezervare, dacă numărul total nu depășește limita permisă. Ghidajul în exterior se desfășoară la fel ca și-n trecut, iar interiorul poate fi văzut respectând regulile în vigoare impuse de pandemie, astfel în fiecare încăpere a castelului se pot afla doar 2 sau 3 persoane în același timp. Pentru a afla mai multe despre desfășurarea activităților în condițiile actuale, despre planuri și proiecte viitoare, am purtat o discuție cu voluntara Dorottya Ambrus, care alături de Tekla Szabó, președinta Asociației Positive Transylvaia, și de ceilalți voluntari, întâmpină turiștii și le vorbesc despre trecutul istoric al edificiului.
În ce fel v-ați propus să atrageți vizitatori saptămânal?
Dorottya Ambrus – În primul rând ne propunem să prezentăm castelul celor interesați de arhitectură, de monumente istorice și de patrimoniu cultural în general. Astfel turul ghidat este activitatea principală pe care o desfășurăm. În plus ne propunem să organizăm diferite evenimente – expoziții, concerte în aer liber și activități pentru copii. Vom avea și o surpriză pentru cei care ne vor vizita în următoarele săptămâni: am reușit să amenajăm o cameră cu mobilă de epocă, ce va fi și cadrul unui joc escape room.
Câți turiști vizitează castelul în fiecare weekend?
Dorottya Ambrus – Numărul vizitatorilor în ultimele săptămâni a variat între 8 și 105 persoane/zi. Vizitatorii au venit din toate regiunile țării, lucru care ne bucură.
La ce activități mai pot lua parte vizitatorii în afară de turul ghidat?
Dorottya Ambrus – În afară de tur, vizitatorii pot folosi în voie curtea castelului ca spațiu de relaxare. Când vremea permite, mulți dintre vizitatori se odihnesc o vreme la umbra teilor seculari.
Acest program de weekend e valabil doar în sezonul vară-toamnă?
Dorottya Ambrus – Depinde de cerere. Momentan castelul nu poate fi încălzit, motiv pentru care este destul de dificil în sezonul rece, atât pentru noi cât și pentru turiști. Dar ne gândim la o soluție și la eventuale programe pe timp de iarnă, când mulți turiști vin la schi.
Am înțeles că aveți activități și proiecte în lucru, ce urmează a fi curând puse în practică. Despre ce este vorba?
Tekla Szabó – De curând am primit și o veste bună: castelul Urmanczy a ieșit pe locul 5 în urma apelului lansat de Institutul Național al Patrimoniului, Timbrul Monumentului și poate primi o sumă considerabilă pentru realizarea planurilor DALI. Proiectul scris de echipa de arhitecți de la IDEATIVA și de Asociația Positive Transylvania a obținut 86,2 puncte și poate primi finanțare integrală. Așteptăm și rezultatele sesiunii de proiecte depuse la Consiliul Județean Harghita, care ar putea finanța restul planurilor DALI, cele ale grădinilor aferente. Asta ar însemna că de anul viitor am putea avea toate proiectele necesare accesării de fonduri europene pentru renovare.
Dorottya Ambrus – Lucrăm la un proiect în cadrul căruia vizitarea castelului se îmbină cu experiența unui joc de escape room. Această activitate interactivă va fi disponibilă pentru echipe formate din 2-5 persoane, pe baza programării prealabile. Este recomandat pentru familii, grupuri de prieteni sau team building. Jocul testează abilitățile de colaborare, de rezolvarea puzzle-urilor și găsirea rapidă a indiciilor pentru a scăpa din camera încuiată. Astfel, putem garanta participanților că vor avea parte de o aventură. Sperăm ca prin acest program să atragem și mai mulți vizitatori, care după participarea la acest joc să vrea să cunoască mai bine castelul și istoria lui. Ca și în anii precedenți, dacă situația pandemiei permite, vom organiza ediția a III-a a Zilelor Patrimoniului Cultural European. Cei care sunt interesați de proiectele noastre, ne pot urmări pe rețelele de socializare, unde postăm toate noutățile. În curând venim cu detalii concrete.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania