Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cenaclul de la distanță. Un nou volum, al douăsprezecelea, autor-profesorul Aurel Gheorghiță

Cenaclul de la distanță, încă un volum. Proză, versuri și diverse din volume colective în altele personale, cel de-al douăsprezecelea, autor-profesorul Aurel Gheorghiță, Iași, fost director al Liceului-Colegiului Emil Racoviță: Cu mintea coborâtă în inimă

La Editura PIM, Iași, 1922, profesorul Aurel Gheorghiță. Iași,  membru al Cenaclului de la distanță, fost director al Liceului-Colegiului Emil Racoviță, își adună roadele  muncii, eseuri și versuri, puse în volumul intitulat „Cu minte coborâtă în inimă”,194 pagini, un exemplar  mi-l trimite cu autograful care mă onorează. „Cu cele mai alese gânduri și sentimente, celui care m-ajutat să mă descopăr…- Ion N. Oprea,10 ianuarie 1923, de la prof. Aurel Gheorghiță”.

Din cuprinsul cărții și Cuvânt de lămurire, semnat de autor, se desprinde cum a luat ființă Cenaclul, cum aderenții  și-au pus rodul muncii, la început, 13 martie 2009-2018, în volume cu tematică de interes colectiv, din timp anunțată; cum ulterior, unii dintre participanți, din Iași, din țară și de peste hotare, dintre ei și prof. Aurel Ghiorghiță.  și-au adunat ce au publicat și au editat propria carte, au devenit autori. În cazul de față, autorul a reprodus cele nouă eseuri, concepute și publicate coordonat în prima parte a cărții lui. Adică, e vorba, de un „Cuvânt la despărțire în memoria unei colege de școală și de Cenaclu, Rodica Radu”,  de Aurel Gheorghiță, publicat în volumul „Cu prieteni , despre prietenie”,p. 463, coordonator Ion N. Oprea, de titlurile „Cum v-ați așternut, așa dormiți…”, 2013, „Despre Dragoste”, și  „Îmi este dor”, ambele 2014, „Viață. viață”, 2015,  publicate în volumele „Singurătate”, „Darul vieții: Dragostea”, „Dorul de acasă”, „Viață, viață”, coordonate de Oprea care le-au integrat, inițial…

Din perioada primilor zece ani de activitate prodigioasă s-au remarcat vreo 200 de colaboratori, profesorul fiind prezent și cu alte colaborări, toate fiind în interiorul acestei cărți, se mândrește autorul.

În continuare, din 2018, când, tot în cadrul Cenaclului, am trecut la o activitate de cotidian, gen fapt divers, „Istorii, comentarii, miscelanea”, „Citește și dă mai departe!”, cu Clarviziunea lui Nicolae Steinhardt, impulsionați și orientați după semnale venite de la Academia Română și membrii ei, Cenacliștii, inclusiv Aurel Gheorghiță, și-au continat ceea ce noi numim obolul. Cu alte texte personale, puse de noi în Antologii, în cazul profesorului  în volumele de Istorii … cu numerele 2, 3, 5, 11, 12, 15, 28, 29, capitolul II- Perioada Istorii, comentarii, miscelanea, mai concret cu titluri Opinii despre Copyright – cenzura actuală -,Aho!Aho” 2019 –Plugușorul – Gândurile mele, Candela copilăriei, deci vorbe de dus mai departe…

Participarea mea la noua inițiativă – cu Istorii spuse, citite, de dus mai departe – recunosc, cu părere de rău, a fost sporadică și lipsită de consistență, Am reprodus-o – totuși – în partea a doua a cărții, cum am menționat, dar, poate, personal n-am atins apogeul potențelor creative, care, după unii,  se manifestă după 90 de ani, încearcă un fel de autocritică mărturisitorul.

Împărtășind aceleași gânduri cu ale mele, o distinsă colaboratoare a Cenaclului, autoare a numeroase posfețe, doamna Martha Eșanu, -și nu singura – conducătoare și ea a revistei ieșene „Prietenia”, m-a citat în postfața cărții „Viață, viață”: „Toți autorii cărții –cenaclu – „Viață, viață”,prin minunatele cuvinte ale prof, Aurel Gheorghiță, mulțumesc  coordonatorului lucrării „pentru uriașul efort, pe toate planurile, de a da viață, anual, unor cărți de suflet, sumă a unor colaboratori cu inimă mare, pe care domnia sa s-a priceput să-i aleagă și, mai ales, să-i antreneze la o întreprindere cu valențe morale și etice inestimabile”.

Aceasta este a douăsprezecea  carte de autor cu texte care au drept suport activitatea Cenaclului la distanță, texte adunate și publicate drept carte pentru biblioteci. Nu doar de citit, de dat mai departe pentru comentat, să păstrăm vie, proaspătă în minte istoria…Vă reamintim,  umătoarele alte unsprezece   cuprind la fel  eseuri, poezii, sunt cărți editate cu lucrările lor, de membri ai Cenaclului la distanță:
Colonel  rez. Grigore Radoslavescu, scriitor și ziarist, în cartea  sa „Intru vrednicia preotului paroh Dumitru Merticariu BISERICA BANU A MITROPOLITULUI Prima trilogie istorică și monografică VOLUMUL I „DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR” în istoria și legendele zidirilor ieșene, Ed. Studis, format academic, 442 p., Iași, 2009,  în  CAPITOLUL V, p. 163-185, plus iconografia, p.211-214,  reproduce după volumul „LUMÂNĂRICĂ –Sfântul Ioan de la Tutova”,  de Ion N. Oprea, Ed. PIM, IAȘi,2009, 411 p., cu o caracterizare a autorului, Acad. prof. dr. ing. AVRAM D. TUDOSIE, HUȘI, cu broșuri la fiecare apariție în volumul Cenaclului Dr. Aurel C. Panfil, Iași, CARTE la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Prof. Nenciu Camelia, Constanța, Merinde pentru suflet, 2016, carte născută din  alte zece, cu eseuri de la Cenaclul la distanță.
Mircea Popescu, Iași,: File din serialul cu amintiri, eseuri publicate în Antologii, coordonator Ion N. Oprea, ed. „Gr. T. Popa”, UMF, Iași,2018, 118 pagini.
Mihai Bejenaru, Câmpulung, Eseuri și portrete ocazionale, Ed. Pre-Text, Câmpulung Moldovenesc, 2018, 268 pagini.
Prof. Ana Dumitrescu, Iași, coordonator, CUMULUM, INO la 87 de ani, Editura PIM, Iași, 2019, 242 pagini.
Paula Romanescu, București,  „Nu râdeți, nu-i corect politic!”, Ed.Fast Editing, 2020, în eseul „Și  limba dacilor, și sufletul românesc spun de aceeași istorie!, p.146-153, de  Ion N. Oprea.
Ioan Grămadă,Câmpulung, Eseurile mele în antologiile Cenaclului de la distanță, coordonator Ion N. Oprea, Ed. Armonii Culturale, 2020, 322 pagini.
Silvestru Pânzariu, Siret-Suceava,  Locuri, destine,cărți, publicistică, Ediție îngrijită de Ion Filipciuc, cuprizând și eseuri publicate în Antologii,coordonator Ion N. Oprea, Ed. Biblioteca „Miorița” Câmpulung-Moldovenesc,, 2020, 302 pagini.
Ana Dumitrescu, Iași, Fereastră deschisă, manuscris, 346 pagini.
Iar acum, 2022,  la Editura PIM, Iași, Cu mintea coborâtă în inimă… de Aurel Gheorghiță. 194 pagini, Coperta și tehnoredactare de Vlad Dăscălescu.
Postat, Ion N. Oprea, Iași, 14 ianuarie 2023.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania