Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 06 Ian. 2021
Autor: Ion N. OPREA, Iași, Membru Fondator de Onoare al Revistei Luceafărul
Publicat: 09 Ian. 2021
© Ion N Oprea, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Operă proprie – cu eseurile publicate in antologiile Cenaclului de la distanță
Silvestru Pânzariu, Siret-Suceava, Locuri, destine,cărți,- publicistică, – Ediție îngrijită de Ion Filipciuc, cuprizând și eseuri publicate în Antologii,coordonator Ion N.Oprea,Ed. Biblioteca „Miorița” Câmpulung-Moldovenesc,, 2020, 302 pagini, ilustrații de Anna-Grazziela Amaximoaie-Vitvițchi, este o carte de bilanț jurnalistic, ale cărei materiale au apărut mai ales în ziarul regional-județean „Crai nou”, în revistele „Freamătul literar” și „Exod” – unele urmare a hălăduirii prin lume a autorului care întors acasă, a relatat cum trăiesc și gândesc alți oameni și popoare vizitate, în antologiile pe o temă dată cordonate din Iași de cunoscutul gazetar Ion N. Oprea, într-un Cenaclu de la distanță, paticipanți peste 400 de condeie, tineri și vâstnici.
Autorul avea întocmit un dosar de presă, îndemnul meu de a le învălui într-o copertă pentru a nu rămâne îngropate în pagini uitate de reviste și ziare a dat rod, spune Ion Filipciuc într-o Notă asupa EDIȚIEI, cititorul va aprecia reușita, editorul – aceasta este calitatea în care vine cu subtilități cel care notează – ne încredințează că în curând vom avea prilejul, domnia-sa să îngrijească, noi cititorii să lecturăm o nouă carte a împricinatului, când vom afla și fișa biografică a lui.
Pagini biografice citim scrise între aceste coperte de colegul lui Silvestru Pânzariu, colaboratorul meu la multe antologii, fostul sau coleg Ioan Țicalo care îi face o fișă biografică începând din momentul când ursitoarele îl întâmpinau în cristelnița de la botez…până la finalizarea volumului ieșit de la „Miorița” „…Știu că e un împătimit patriot și deplânge soarta românilor din jurul hotarelor țării și mai ales a celor din nordul Moldovei, inima cărora e străpunsă de fierul rosu al deznaționalizării. Periodic, se repede până la Cernăuți, retrăind drama conațíonalilor de ieri și de azi. Cu disponibilitățile sale ar fi putut publica reportaje interesante cu duiumul. A lucrat din păcate, cam pe sponci și abia acum prietenul comun, Ion Filipciuc, l-a determinat (și bine a făcut) să-și lase numele pe o carte. In treacăt fie spus, neastâmpăratul poet, prozator, cercetător, editor, costișanul Ion Filipciuc a procedat, așa cu vreo două decenii în urmă, și cu mine. Gratitudine!”…
Intr-adevăr, cele unsprezece eseuri din multe cuprinse în antologiile Cenaclului nostru, Marele dispărut, reprodus din volumul Cu prieteni despre prieteni, p. 186, Dor de casă, dor de țară, reprodus din volumul cu un titlu asemănător, p. 206, O viață între cărți, din volumul Viață, viață, p.209, O mare familie de intelectuali bucovineni, p.219,care îl înstăpânește pe scriitorul și publicistul Silvestru Iaricevschi la Siret, după ce onorase antologia publicată la Editura PIM, Iasi, 2016, Zece cărți –un real succes, despre realizările editoriale ale lui Ion N. Oprea, reprodus din volumul Decaniada antologiilor, tot 2016, alături de alte lucrări din publicistica bucovineană, etalează talentul, zicem și noi, a prozatorului, poetului, cercetătorului Silvestru Pânzariu. Și, mai adăugăm, multe lucrări, adevărate noutăți,publicate în Crai nou, regretăm că nu au fost trimise prioritar la Iași, la Cenaclu, ar fi corespuns în totul noii noastre formule de lucru, în vigoare și astăzi, Citeste, și dă mai departe…
Cartea locuri, destine, cărți, cuprinde, cum spuneam, notații care completeaza ori corectează cercetători de clasă, numai un exemplu- într-un volum „Istorii, comentarii, miscellanea”, cineva corecta pe altul precizând că Ștefan Bucevschi nu-i pseudonimul lui Constantin Clisu, acum Silvestru Pânzariu în documentarul In preajma imperiilor muribunde, p.276,vine și spune direct, Ștefan Bucevschi născut la 17 aprilie 1920, la Sadagura, județul Cernăuți, decedat în 26 aprilie 1999, la Bârlad, este autorul romanului Ce vină avea saracu-Stalin?,o monografie a Bucovinei, o biografie a tatălui lui Bucevschi. Acest roman, scris după moartea dictatorului Stalin, 1953, face parte din tetralogia BUCOVINA, alături de CUȚITUL de AUR și MINCIUNA, a fost publicat la Editura VATRA VECHE de Societatea pentru Cultură și Literatura Română în Bucovina, la aniversarea Ccntenarului Marii Uniri și la 30 de ani de la căderea regimului comunist din România.
Cartea este un răspuns și pentru Bogdan Crețu care într-un articol din Ziarul de Iași,13 martie 2009,vedea în Gheorghe Macarie, important critic de artă, un universitar fără mari performanțe, un ilustru anonim, care a dobândit titlul de scriitor, evidențíat în Freamătul literar încă din 2002, în cursivul Zilele culturii siretene,p.127 din cartea la care ne referim.
Cartea este în același timp o investițíe care poate fi un îndemn ăi pentru alțí cenacliști care adunându-și eseurile publicate în antologii și-au fructificat astfel opera devenind autori independențí, debutanți sau continuatori de operă scrisă cum sunt Avram A. Tudose, Aurel C. Panfil, Camelia Nenciu, Ana Dumitrescu, Mircea Popescu, Mihai Bejenaru, acum Silvestru Pânzariu, nemuritorii Cenaclului de la distanță. Probă, nu numai că se citește, ci se scrie și publică editorial în România postdecembristă!.
Ion N. Oprea, Iasi, 5 ianuarie 2020.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania