Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Clinica de gheață-Roman foileton (6)

 

                                   

                                     Se pare că tot ce ținea de organizare se încheiase. Doamna doctor Adelaida Pleuran se achitase excelent de misiunea de gazdă. Invitații  se odihniră în liniște. După gustarea de dimineață, se pregăteau pentru prima reuniune de lucru de la ora 10, în care vor fi informați în legătură cu noua temă de cercetare, ca problemă de strictă actualitate pentru răniții din apropiatele războaie ce amenințau omenirea.

 Fiecare savant avea fixat locul în marea sală de conferințe , cu toate cele necesare experimentului. Amfitrionul „Galaxiei” se îmbrăcase protocolar, într-un costum de culoare galbenă cu manșete roșii. Ecusonul din piept avea însemne ciudate. Un șarpe uriaș cu gura larg deschisă încerca să prindă o pasăre colorată ce-i trecea aproape de limba prin care arunca otravă.

Ceilalți cercetători aveau costume în culorile naționale, pe care le  etalaseră deja cu mândrie la deschederea oficială din marea sală a Universității districtului. Evenimentul insolit debută ca unul privat, sponsorizat de Agenția Spațială „Pluto”.

     Mândru de misiunea sa, doctorul Aristide Pleuran își începu intervenția concomitent cu semnalizatoarele din plafon, care prin lumina verde anunțau că toate  canalele de comunicare sunt deschise. Va fi de fapt prima reuniune cu public.

Discursul medicului Aristide Pleuran fu rostit în limba română. Traducerea se făcea simultan în cinci limbi. Totul se imprima digital, deschizând o bancă de date ce va fi vânată de interesați.

  • Prețuiți colegi!
  •  A venit vremea să ne apucăm de treabă. Am scris pentru fiecare , pe cât posibil, un ghid personalizat cu sugestii pentru obiectivele cercetării noastre. Cele trei secțiuni vor fi acoperite de echipe formate din câte patru savanți. Am reușit să avem trei tineri pentru un început. Avem promisiunea că vom ajunge repede la 12 subiecți distribuiți pe patru paliere tematice, cu posibilitatea de a fi schimbași între ei , în funcție de itemii urmăriți.
  • Pentru început, Studenții de la Zidul Mare vor fi supuși unui prim contact cu criosauna. Vom porni de la temperaturi moderate, cam la jumătatea celor din criosaunele extreme. Cele trei criosaune vor fi în zona 50- 100 de grade sub zero. Experimentul a fost pus la punct de asistenții noștri doctoranzi. Tinerii din criosaune vor purta costume de baie, papuci de unică folosință, ciorapi de lână. Corpurile au fost bine uscate și atent privite, pentru a nu prezenta leziuni. În fiecare criosaună avem microfoane. După cele două minute vom porni înregistrarea. Vom comenta împreună primele impresii. Atenție!
  •            Un sunet de flaut inunda sala ovală. Lumina de fond se stinse. Cele trei criosaune se proiectau într-un spațiu sideral. Terapia prin îngheț era captivantă. ERA CEVA DE VIS. Corpurile supuse frigului deveneau perfecte. Mai tinere chiar decât vârsta fragedă a „materialului!” didactic. Notele duioase intrau într-o alergare pe nisipul mișcător al mării. Minutul de început se consumă repede. În criosaune termometrul indica deja o temperatură normală
  • Doctorul Aristide Pleuran îi rugă pe cei trei studenți să aibă amabilitatea și să răspundă la întrebările savanților. Li se promise chiar o recompensă pentru faptul că s-au oferit voluntar(Vorba vine!) să slujească viitorul științei.
  • Întrebările vor fi punctuale și vor fi conectate la domeniul de specialitate al celui care întreabă.
  • Primul care adresă o întrebare fu doctorul Aristide Pleuran. Se conformă înțelegerii din protocol și adresă o singură întrebare, la care vor da răspunsuri scurte tinerii supuși tratamentului prin frig. Studenților li se spusese înainte să fie cuviincioși. Savanții veniți din atâtea țări trebuia să înțeleagă că în România interesul pentru noutatea  cercetărilor în medicină este problemă de stat, indiferent de forțele politice aflate la putere. Nimeni din oaspeți nu credea. Uneori minciuna poate fi crezută pe jumătate.
  • Va urma!
  • VASILE LEFTER, MEMBRU UZPR
  •            

 

           



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania