Primit pentru publicare: 04. oct.2015
Autor: Ion N. OPREA, membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 05 oct.2015
Circulă pe net, cu informații și imagini, următorul reportaj pe care îl socotesc bine de cunoscut de oricine, intitulat COLINA CRUCILOR, Lituania, iunie 2015: “La circa 12 km. de orașul SIAULIAI din nordul LITUANIEI se găsește COLINA CRUCILOR. Pare un loc înspăimântător, dar el este considerat de credincioșii creștini un tărâm sacru și mai ales benefic.
Istoria COLINEI CRUCILOR pornește în 1831, când, în urma unei răscoale a populației lituaniene împotriva dominației țariste, mulți răsculați au fost uciși. Peste noapte, populația orașului s-a hotărât să ducă cruci pe această colină, în semn de respect pentru acei care și-au pierdut viața.
Așa a început ceea ce se cheamă războiul crucilor. Ziua, armata țaristă dărâma crucile și le distrugea, noaptea, populața aducea pe ascuns altele. Acest război a atins apogeul în perioada comunistă, când autoritățile sovietice au hotărât să radă colina de pe fața pământului. Buldozeristul, care a făcut acest lucru, a murit subit, împreună cu întreaga lui familie.
În prezent COLINA CRUCILOR este loc de pelerinaj pentru toți creștinii din lume. Pe colină sunt, potrivit unor estimări, peste 500.000 de cruci din toată lumea aduse, din toate materialele posibile, de toate mărimile și formele. Se spune că oricine vine aici și depune o cruce are parte numai de bucurii și realizări în viață. În 1993, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat acest loc sacru și a declarant impresionat: …ar trebui vizitat de orice creștin.
Diaspora moldovenilor din Lituania a depus și ea o CRUCE din piatră alba pe COLINA CRUCILOR pe 9 octombrie 2011”.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania