ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 02 Apr. 2018
Text şi fotografii: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 03 Apr. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean ©Rev. Luceafărul
În seara de 29 martie, începând cu orele 19, la Casa Balş a avut loc Concertul Orchestrei Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Tinerii muzicieni, talentaţi studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul UNAGE Iași, au dat dovada de măiestrie şi au încântat numeroasa audienţă. Pentru asta, ei au fost răsplătiţi cu multe aplauze. Publicul a avut plăcerea de a audia Academic Festival Overture, op. 80 de Johannes Brahms, La calumnia – aria lui Basilio din opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini în interpretarea solistului Octavian Cezar Ionescu, Eccco respiro appena – aria Adrianei din opera Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, interpretată de solista Claudia Diana Bȋlcu, Fantezia pentru clarinet şi orchestra din opera Rigoletto de Luigi Bassi în interpretarea solistului Zaharia Hojbotă, Nessun dorma – aria lui Calaf din opera Turandot de Giacomo Puccini, interpretată de solistul Petru Pavel şi Simfonia nr.5, op 67 în do minor de Ludwig van Beethoven, în interpretarea Orchestrei Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, condusă de dirijorul Bogdan Chiroșcă.
Anual, acest concert al Orchestrei Universităţii încununează valoric efortul studenților și al profesorilor îndrumători printr-un repertoriu variat stilistic și diferențiat din punct de vedere tehnico-interpretativ. An de an evoluează soliști și instrumentiști noi, fapt ce conferă prospețime și diversitate în funcție de tipul de voce sau de instrument. Desigur, actul artistic este perfectibil, dar nu asta se punctează în mod deosebit, ci ideea de evoluție scenică, de travaliu emoțional şi de psihologie a actului artistic, elemente ce trebuie cultivate din umbră în evoluția unui interpret. Mă înclin astfel spre ei, cei ce cultivă frumosul sonor! Felicitări lor, tinerilor cu aspirații și profesorilor ce le călăuzesc pașii, a declarat Dalia Rusu-Persic, muzicolog şi director al Bibliotecii UNAGE.
Orchestra simfonică a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași este formată din studenți și masteranzi ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din departamentul de instrumente. Tinerii interpreți au în palmares apariții în cadrul Festivalului Internațional al Educației (FIE) între 2011-2015, dar și în toate edițiile Festivalului Muzicii Românești.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania