„Dacia preistorică” a lui N. Densușianu admirată de Ion N. Oprea – autorul altor cărți despre strămoșii noștri, dacii
În anul 1913 apărea la București o lucrare monumentală, ”Dacia preistorică” de Nicolae Densușianu, cu 1152 de pagini, rodul unei trude de peste 40 de ani, o lucrare controversată și care a atras diverse critici din partea oamenilor de știință, încă de la publicare ei. Lucrarea dezvoltă teoria existenței unei civilizații preistorice avansate – civilizația pelasgă, cu leagănul în spațiul actual românesc și care ar fi stat la baza întregii civilizații europene. Prefațatorul C. I. Istrati realizează o admirabilă prezentare a omului de știință N. Densușianu, modul său extrem de meticulos și documentat de a lucra, neostoita trudă de a străbate drumurile din Buzău și până în Mehedinți din dorința de a verifica autenticitatea izvoarelor, viața sa plină de abnegație pentru studierea adevărului, de a dezgropa realități istorice demult uitate. Toate acestea întreprinse spre reașezarea poporului român la locul binemeritat demnității sale. Ideea de slugărnicie, subjugare psihologică, aplecare, așa cum era văzut procesul de îngenunchiere a poporului român de-a lungul istoriei, reprezenta pentru N. Densușianu suferința imensă care atenta la propria-i demnitate, arhicunoscut fiind indubitabilul său românism.
Unii dintre critici prezentau ideea că poporul român se trage dintr-o națiune superioară, ce ar sta la baza tuturor civilizațiilor europene, ca pe un act de naționalism extrem (Al. D. Xenopol), alții socoteau lucrarea lui Densușianu tocmai bună de a fi însușită doar de diletanții în arheologie (Vasile Pârvan, Getica). Anul acesta, 2016, la Editura „Armonii Culturale”-Adjud, Ion N. Oprea, scriitor din Iași, a publicat cartea „Dacia preistorică N. Densușianu prezentată de C. I. Istrati”, 364 p. Publicistul și promotorul cultural ieșean Ion N. Oprea readuce în atenția publicului larg această lucrare monumentală, căreia timpul nu i-a știrbit din strălucire, ci doar a completat-o cu noile descoperiri științifice și arheologice, readucând în actualitate valoarea și originalitatea teoriei densușiene, idee susținută și de mai tânărul dacolog bucureștean Daniel Roxin (Spiritul dacic renaște, 2012).
Cu opinii directe, clar formulate, pe parcursul întregii lucrări, Ion N. Oprea își manifestă admirația față de întreaga operă a lui N. Densușianu și își exprimă nemulțumirile legate de modul în care unii pretinși istorici, jurnaliști, memorialiști, deformează adevărul și își arogă merite ce nu le aparțin. O atitudine cât se poate de corectă și de pertinentă, ce probează calitățile morale ale jurnalistului ieșean. Prezentul volum, structurat în 3 capitole: Dacia Preistorică, Neagu Djuvara întors acasă și Șfichiul zilei, reprezintă încă o dovadă a talentului extraordinar de care dă dovadă Ion N. Oprea. Capitolul I cuprinde, pe lângă amplul studiu dedicat Daciei preistorice, dovedindu-se un mare admirator al lui Eminescu (Rugăciunea unui dac), dar și articole ori lucrări de susținere ale teoriei densușiene, publicate de unii scriitori contemporani, dintre care amintim și lucrarea de excepție a lui Valeriu D. Popovici-Ursu… Adevărata obârșie a poporului român. În Capitolul al II-lea este prezentată lucrarea Amintiri din pribegie a istoricului Neagu Djuvara, fiind detaliate câteva dintre părțile acesteia. În Șfichiul zilei sunt inserate articole, cronici, recenzii, referințe critice, la diverse scrieri, dar și o secțiune dedicată aniversării 84 a scriitorului ieșean Ion N. Oprea, un laudatio binemeritat, un omagiu adus unei vieți întregi pusă în slujba cuvântului.
Dacia preistorică N Densușianu prezentată de C. I. Istrati reprezintă o carte admirabilă, pe deplin asumată, o încununare a unui efort susținut de a readuce în atenție lucruri ori fapte pe care le trecem pur și simplu în uitare, dar care trebuie redescoperite, întru tratarea sufletului românesc îmbolnăvit de neadevăr și falsitate.
Gheorghe A. STROIA, editor*
*Dacia preistorică N. Densușianu prezentată de C. I. Istrati, de Ion N. Oprea, Editura Armonii Culturale-Adjud, 2016, 364 p.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania