Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Dan Lungu, cu „Sunt o babă comunistă”- cinci ediții publicate la Polirom

Dan Lungu, cu „Sunt o babă comunistă”- cinci ediții publicate la Polirom în România, câte două în Italia și Turcia, tradusă și publicată și în Franța, Ungaria, Austria, Polonia, Spania, Croația, Norvegia, SUA și Ucraina, plus o ecranizare în România, este un mare succes pentru Țară și autor

             La 15 ani de la apariția cărții, „Sunt o babă comunistă”, Dan Lungu, autorul, are și alte satisfacții deosebit de cele enumerate mai sus, cartea sa a fost adaptată și pusă în scenă pentru spectacole de teatru și balet în țară și străinătate, plus o EDIȚIE ANIVERSARĂ, cu o prefață semnată de universitarul Bogdan Crețu care a însoțit naratorul și la o serie de prezentări a producției sale care este actuală și astăzi ca la început – cu un umor care cucerește spectatorul-cititor.

           Ediția aniversară – 15 ani de la apariție – este însoțită cu o Addenda care reconstruiește prin texte și imagini  parcursul excepțional consumat din 2007 până azi al romanului care s-a dovedit a fi un fenomen care îi justifică autorului aserțiunea rostită cu prilejul unui intreviu din Suplimentul de cultură, 21-27 mai 2022 : „Succesul este un fenomen social, nu neapărat literar”.

            S-au împlinit 15 ani de la lansarea romanului, ați lansat recent chiar și o ediție aniversară a acestuia, vă așteptați să aibă un succes atât de mare volumul dumneavoastră în momentul în care a fost acceptat spre publicare, întreabă reporterul (Silviu D. Constantinescu) și i se răspunde cum se procedează în asemenea cazuri : „Nu doar că s-au scurs 15 ani de la apariția primei ediții, dar au fost 15 ani fabuloși. Ani în care pornind de la carte s-au realizat două filme, unul artistic și altul documentar, s-au montat mai multe piese de teatru, în țară, dar și în Olanda și Ungaria, s-a făcut un spectacol de balet și nu în ultimul rând au apărut foarte multe traduceri. La Budapesta spectacolul cu Judit Csoma pe scenă se joacă în continuare cu casa închisă. E un succes pe care nu l-am anticipat nicicum și care a făcut să primesc în mod repetat aceeași întrebare de la cunoscuți, cititori și jurnaliști. De unde vine succesul acestei cărți ?. Greu de dat un răspuns simplu și convingător, deși am avut mai multe discuții private sau publice pe această temă.

              Greu, de vreme ce la 13 martie 2009, în Ziarul de Iași, acelați Bogdan Crețu menționa că Dan Lungu a intrat în USR, acum peste opt ani, însă nu prin filiala Iași, care nu l-a considerat îndeajuns de bun, ci prin cea de la București.

       -Și totuși, de unde vine succesul acestei cărți? Insistă cel cu întrebările. Mai ales într-o societate care a trăit atât de mult timp în comunism încât prima impresie ar fi că vrea să se descotorosească de acest trecut, nu să fie reamintit.

          Aș începe cu o observație – a mai fost făcută –  aplicată pe ediția aniversară a cărții dincolo de ecourile critice, ea este însoțită de o serie de fotografii din spectacole și de texte scrise special cu această ocazie de către traducători, regizori, actori sau manageri și funcționari culturali, pesoane implicate în trecutul cultural al acestei cărți. Toți acești oameni și mulți alții pe lângă ei au contribuit la ceea ce este „Sunt o babă comunistă !” în acest moment, adică mult mai mult decât era când a ieșit acum 15 ani din tipar.Dacă vorbim de succes, atunci o parte însemnată a acestuia li se datorează. Ideea care se impune cu evidență este că, de fapt, succesul este o construcție  colectivă și nu un fenomen declanșat instantaneu de un autor care apare  călare pe un cal alb.

        Potrivit „Livres Hrbdo” „Satirist  savuros, Dan Lungu nu încetează să exploreze  nevrozele țării sale. Reprezentând  noua generație românească de scriitori, autorul ne-a cucerit deja cu romanul Balul găinilor (ed.I, 2004, ed. a II-a, 2007, ed. a III-a, 2013, ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea, ed. a IV-a, 2017. Dulce amărui și adesea extrem de amuzant, romanul „Sunt o babă comunistă !” ilustrează tranformările societății românești”

            Dan Lungu este unul dintre cei mai apreciați scriitori români. La Editura Polirom el a mai publicat volumele de proză scurtă Băieții de gașcă, ed. I, 2005,Ed. a II-a, 2013, Proză cu amănuntul. Ed.a II-a, 2008, și Părul contează enorm, 2019, Cum să uiți o femeie, ed.I, 2009,ed. a II-a, 2010, ed. a III-a, 2011. In Iad toate lucrurile sunt arse, ed. I, 2011, ed, a II-a, 2014, Fetița care se juca de-a Dumnezeu, ed. I, 2014, ed. a II-a, 2016, ed. a III-a, 2018 și Pâlpâiri, 2018, precum și cartea pentru Copii Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite, 2021, și tot la Polirom a coordonat volumele colective Tovarășe de drum, Experiența  feminină în comunism, 2008, în colaborare, Str.Revoluției nr.89.în colaborare, Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism, 2014, în colaborare și Cartea  copilăriilor, 2016, în colaborare. Reținem, subliniem și repetăm vestea, în 2011, Statul francez i-a acortat lui Dan Lungu  titlul de „Chevalier de l-Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuțiile  la îmbogățirea patrimonilui cultural francez.

              Cu care carte începem cititul ? Ca să explicăm și creșterile în timp ale naratorului…

              Ion N. Oprea, Iași, 23 iunie 2022.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania