Primit pentru publicare: 19 mart.2016
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 19 mart.2016
Prof. Dr. Dan Prodan, născut şi format de educaţia aleasă în familie şi cea a claselor primare din vatra eminesciană, de la Codrii de Aramă (Agafton) la şesurile şi codrii Ipoteştilor, având ca povăţuitor pe ilustrul pedagog I.D. Marin şi-a continuat învăţătura printr-o îndelungată muncă de studii, în ani de-a rândul, moment de culminaţie în 1999 cu un doctorat în istorie universală – turcologie, teza: Preocupări de turcologie în România în perioada interbelică. Cu privire specială la activitatea lui Franz Babinger (1935 – 1943), sub îndrumarea Prof. Univ. Dr Mihai Maxim, un ilustru om de ştiinţă provenit din ţinuturile Botoşanilor.
Un intelctual veritabil la care descoperim o strălucită conveţuire, un mod de viaţă cu sens, între fiinţa sa – carte – cercetare ştiinţifică – publicistică – şcoală – comunitate. O viaţă impusă cu pregnanţă de un ideal, o sublimă aspiraţie, de a contribui la conturarea şi afirmarea identităţii neamului românesc, din care nu pot lipsi trăsăturile identitare ale comunităţilor unde s-a născut şi îşi duce traiul.
Obișnuit cu ordinea impusă în munca de cercetare, lună de lună, printre altele, publică valoroase studii şi comentarii în diferite periodice, care au fost strânse cu grijă şi grupate ştiinţific în acest volumul, Secvenţe critice. Autori şi cărţi în universul istoriografic, o carte – apărută în decembrie 2015, la Ed. Agata – ce aduce un plus de valoare Colecţiei ,,Cărţile Revistei Luceafărul”, ediţii ale autorilor care scriu în mod obişnuit în această publicaţie de cultură.
,,Materialul publicat a fost structurat în 7 capitole tematice, referitoare la activităţile istoriografice ale unor istorici, la evoluţiile unor regiuni, ramuri ale cercetării de specialitate şi periodice specifice, materiale didactice pentru lecţiile de istorie etc.: I.Nicolae Iorga – Titanul istoric născut la Botoşani; II.Mihai Maxim – Osmanistul originar din Vorniceni – Jud. Botoşani; III.Zona Botoşani în istoriografia românească recentă; IV. Orientalistică – turcologie – osmanistică; V.Periodice; didactica – metodica istoriei; VI.Tematică diversă; VII.Materiale didactice pentru o mapă a profesorului de istorie. Prezenta mea contribuţie este, astfel, o carte de istorie / de istoriografie sui-generis, puzzle, adresată specialiştilor în domeniu, persoanelor interesate, profesorilor de istorie – ştiinţe sociale, studenţilor etc.”/ (Dan Prodan, din Argumentul cărții.)
Efortul autorului de a gestiona şi ordona articolele publicate este evident remarcabil, aşezând o carte de o importanţă majoră, cu argumente ştiinţifice, despre istoria şi cultura românilor cu o prefață semnată de Prof. Univ. Dr. Mihai Maxim.
Nu întâmplător, după ce am să invoc iarăşi că Scrisul înseamnă memorie. Națiile fără memorie sunt damnate să iasă din istorie. (Vasile Andru: Mistici din Carpați), afirm cu persuasiune că, pentru corpul redacţional al Revistei Luceafărul(Bt), Prof. Dr. Dan Prodan este perceput ca un stâlp totemic al memoriei publicisticii botoşănene, vizibil datorită luminii eliberată de erudiţia Domniei sale.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
…Cele mai frumoase aprecieri d-lui Prodan pentru profesionalism, consecvență și minuțiozitate în întocmirea lucrărilor!