ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare:09 Aug. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Interviu
Publicat: 10 Aug. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Bogdan Urzică, ©Rev. Luceafărul
Ceea ce oferă valoare unei fotografii e ideea din spatele acesteia, sentimentul și mesajul pe care-l transmite…
Vorbim din nou despre pasiuni şi lucruri care ne ajută să trăim mai frumos. Vă propun de acestă dată un material în care Bogdan Urzică ne povesteşte despre pasiunile şi realizările sale, despre felul în care îmbină geografia cu fotografia şi scrisul. A reuşit să valorifice fiecare pasiune a sa, ba chiar să adune în timp rezultate frumoase, demne de a fi consemnate într-un interviu. Şi pentru că a răspuns atât de frumos şi complet la întrebările mele, nu mai adaug altceva şi îl las pe el să povestească.
B.U.: Aș dori să încep prin a-ți mulțumi pentru oportunitatea pe care mi-ai oferit-o cu acest interviu. Nivelul liceal l-am urmat în cadrul Grupului Școlar „Miron Cristea”, din localitatea în care locuiesc, Subcetate, Harghita. Am absolvit profilul Matematică-Informatică în anul 2012. În toamna aceluiași an, profitând de oportunitatea pe care mi-a oferit-o Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin extensiile sale locale, am început cursurile Facultății de Geografie, mai exact ale Extensiei Universitare din orașul meu natal, Gheorgheni. Specializarea aleasă a fost Geografia Turismului. Alegerea a fost în deplină concordanță cu una din cele mai mari pasiuni ale mele, manifestată încă din anii copilăriei, și anume cea pentru geografie, pentru mediul înconjurător şi natură. Dorința de a pătrunde adânc în tainele acestui domeniu s-a manifestat și în timpul ciclului gimnazial, respectiv liceal, perioadă în care am participat și la Olimpiada Județeană de Geografie, obținând locul II. Cei trei ani de facultate, care s-au încheiat în 2015, au fost urmați de alți doi la nivel de masterat în Ecoturism și dezvoltare durabilă. Mi-am dorit să învăț cât mai multe despre fragilitatea mediului ce ne înconjoară și în ce mod putem să îl protejăm mai bine fiecare dintre noi.
Din pasiunea pentru geografie a izvorât o altă pasiune, cea pentru fotografie. Pe lângă toate acestea, aș mai putea adăuga pasiunea pentru călătorii, pentru muzica bună, indiferent de gen, și faptul că sunt un cinefil, în adevăratul sens al cuvântului.
Ştiu că ai colaborat la câteva dintre volumele colective ale cenaclului la distanţă condus de Ion N. Oprea, dar şi la revista Toplitera din Topliţa. Cum a fost colaborarea? Pe ce subiecte ai scris?
Mereu am avut o înclinație și pentru scris, spre partea literară. Încurajat de doamna profesoară Doina Dobreanu, în timpul anilor de studiu de la Subcetate am scris câteva scurte fragmente pentru LYCEUM, revista şcolară.
Recent am avut ocazia de a colabora la volumele colective ale cenaclului la distanță condus de distinsul domn Ion N. Oprea. Pe această cale doresc să îi mulțumesc pentru oportunitatea de a mă regăsi printre paginile acestor volume. Am scris pe subiecte precum familia, viitorul și despre dragostea ce ar trebui să o avem fiecare pentru pâmăntul natal, pentru originile și rădăcinile noastre, într-un eseu intitulat „Pământul – un colț de suflet”.
În revista Toplitera ai apărut şi cu fotografie. Ba mai mult, una dintre fotografiile tale a ajuns pe coperta acestei publicaţii fără să te aştepţi. Cum a fost când ţi-ai văzut fotografia pe coperta revistei?
Am fost plăcut surprins să văd că munca și viziunea mea au fost apreciate. Iar surprinderea e cu atât mai mare când recunoaşterea vine într-un moment neașteptat.
Revista Toplitera şi Biblioteca Municipală din Topliţa au organizat un concurs de fotografie care s-a desfăşurat pe durata unui an întreg, timp în care s-au înscris în concurs multe fotografii. La final s-au selectat câteva care au fost răsplătite cu câte un premiu special. Fotografia ta cu cascada din Toplița a fost prima dintre cele 6 premiate. Cum a fost când ai primit premiul?
Când îți urmezi pasiunea și faci ceea ce îți place, satisfacția personală e cea care primează. M-am bucurat să văd că acea firimitură de clipă surprinsă de mine în acea fotografie a fost apreciată. Meritele unei fotografii bune, aș zice eu, nu revin în totalitate fotografului, ci și subiectului sau cadrului suprins de acesta. Avem o cascadă frumoasă aici în Toplița, nu? Fotografia nu a făcut decât să redea realitatea până la urmă.
Dar să ne întoarcem puţin în timp. Vorbeşte-ne despre cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru fotografie şi ce înseamnă acestă artă pentru tine.
Înainte de a avea propriul meu aparat de fotografiat sau de a ști ceva despre tainele fotografiei, ma întrebam adesea: „Ce minunat ar fi să imortalizez acest moment deosebit pentru totdeauna! Să îngheț acea clipă într-un cadru și să o păstrez într-un album.” Atunci când aproape la fiecare pas vezi un cadru deosebit ce l-ai imortaliza, știi fără doar și poate că fotografia a devenit o pasiune pentru tine, un mod de viață.
Cum ai defini tu arta fotografică?
„Fotografia nu e ca pictura; există o fracțiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce îți oferă viaţa și tu trebuie să intuiești când să declanșezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului… Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!”. Acestea sunt cuvintele marelui fotograf Henri Cartier-Bresson și cred că descriu cel mai bine ceea ce cred eu despre fotografie ca artă. Fotografia valoroasă și gândită e rezultatul unor factori pe care îi calculezi înainte: lumină, unghi, distanță, moment, subiect. Fotografia poate fi o artă, însă nu orice fotografie poate fi considerată artistică. Ceea ce oferă valoare unei fotografii e ideea din spatele acesteia, sentimentul și mesajul pe care reușește să ți-l transmită fotograful printr-un cadru.
Cum îţi cultivi pasiunea?
Din păcate, până în prezent nu am avut posibilitatea sau ocazia de a urma cursuri serioase de fotografie profesională. Absolut tot ce am învățat a fost în mod autodidact, din cursuri online, mai ales partea tehnică sau editarea ulterioară.
Chiar şi aşa, fotografia ta a apărut pe coperta revistei şi ai participat cu câteva fotografii la o expoziţie.
Aşa e. În privința fotografierii propriu-zise, îmi place să cred că cel mai mult de învățat ai experimentând permanent. Astfel, orice pasionat de fotografie ar trebui să aibă permanent un aparat foto la îndemână, pentru că la fiecare pas poate apărea oportunitatea de a realiza o fotografie nemaipomenită sau cu un mesaj puternic. Cu puțină creativitate, devii un fotograf mai bun cu fiecare fotografie realizată.
Sunt fotografi pe care îi urmăreşti şi cu care rezonezi? Cine sunt ei şi ce poţi spune că ai învăţat de la ei?
Da, dar nu aș putea enumera acum niște nume propriu-zis. Admir toți fotografii creativi care pun multă pasiune în ceea ce fac. Ceea ce am învățat, totuși, este că indiferent de resursele de care dispui, sau împrejurări, nu trebuie să renunți în a-ți urma visul. De-a lungul timpului artiștii au fost influențați unii de ceilalți sub diverse forme, deci…bineînțeles că tehnica și ideile unor fotografi mi-au sporit imaginația și mi-au îmbunătațit și mie tehnica.
În mediul online există diferite grupuri de fotografie din care fac parte mii de fotografi amatori şi profesionişti, care pe această cale doresc să înveţe şi să împărtăşească lucruri despre arta fotografică. Tu faci parte din câteva grupuri de fotografie. Ajută, e constructiv?
Întotdeauna vom avea de învățat de la cei din jurul nostru, fie că e vorba de experiențe pozitive sau mai puțin pozitive. Dacă ești deschis spre învățare, poți învăța multe analizând poze realizate de fotografi profesioniști sau chiar amatori. Nu există două persoane perfect identice, nici ca aspect fizic și nici din punct de vedere al ideilor și gândirii. Astfel poți râmăne surprins de cadre frumoase capturate de oameni de pretutindeni, poți învăța din tehnicile folosite de ei și poți rămâne uneori impresionat de imaginația unora. Desigur, atunci când dorești să participi activ în aceste grupuri, trebuie să fii conștient că te vei supune și criticilor mai mult sau mai puțin constructive. Din toate avem de învățat ceva.
Pe lângă toate acestea ştiu că ai o mare pasiune şi pentru film. Spune câteva cuvinte şi despre această pasiune. Ce filme şi actori îţi plac?
Menționam mai devreme că sunt un cinefil pasionat. Odată cu maturizarea, gusturile mele privind latura cinematografică s-au diversificat semnificativ, însă pot spune că pasiunea pentru filme o am de când mă știu. Am fost întrebat adesea „Ce gen de filme îți plac?”. Mereu am răspuns „Filmele bune. Pe care nu le uiți la 5 minute după ce s-au terminat.” Dar ce înseamnă un film bun pentru mine…ei bine, cred că sunt multe aspecte care influențează calitatea unui film. Cel mai mult contează povestea și impactul emoțional pe care ți-l oferă în timpul vizionării și ceea ce îți lasă în minte și în suflet după încheierea acestuia. Desigur, povestea trebuie să aibă ca suport un scenariu inteligent, de calitate. Dar, pe lângă cele enumerate, și o coloană sonoră inspirată, contează enorm talentul actorilor, prestația acestora, naturalețea.
Filmele mele preferate sunt cele profunde, realiste, în care ne regăsim mulți dintre noi la un moment dat sau cele în care nimic nu e ceea pare, iar ideea o prinzi doar în ultimele minute ale peliculei. Îmi este destul de greu să aleg doar câteva filme sau doar câțiva actori care să îmi placă în mod deosebit, dar am să încerc totuși. Un impact deosebit asupra mea l-au avut filme precum: Mr. Nobody, Shutter Island, Count of Monte Cristo, The Man from Earth; dar lista ar putea continua cu multe alte filme care m-au impresionat. Printre actorii pe care îi admir se numără Jim Caviezel, Johnny Depp, Jared Leto, Ryan Gosling, Ryan Reynolds, Kate Winslet și Nicole Kidman. Dar și aici, cei enumerați sunt doar o mică parte, cei care mi-au venit în minte în acest moment.
Totuşi, dintre toate pasiunile enumerate, cea mai mare rămâne cea pentru geografie. Ce latură îţi place cel mai mult?
Într-adevăr, cea mai mare pasiune este și va rămâne geografia. Nu pot alege o latură anume a ei, aș putea zice că îmi place și mă interesează tot ceea ce cuprinde acest domeniu.
Cum au fost cei 5 ani de studii în domeniu?
Cei 5 ani de studiu mi-au alimentat și mai mult pasiunea. Am descoperit lucruri fascinante și mi-am completat cunoștințele despre toate ramurile acestui domeniu. Când urmezi cursurile unei specializări de care ai fost mereu atras, anii de studiu nu sunt altceva decât o plăcere continuă de descoperire și acumulare, alimentată de curiozitate și pasiune.
În încheiere spune-ne despre planurile tale de viitor. Presupun că acestea includ geografia şi fotografia, poate şi scrisul.
Viața este un proces continuu de învățare. Nu trebuie să ne oprim nicio clipă din învățat! Îmi doresc ca viitorul să îmi ofere cât mai mult timp pentru a îmi urma pasiunile, cât mai multe oportunități. Am să-mi transform timpul liber în timp pentru pasiunile mele. Plănuiesc să călătoresc cu aparatul de fotografiat drept cel mai bun prieten și să continui să imortalizez cadre. Printre toate acestea, uneori voi așterne și idei pe hârtie, impresii sau păreri sub forma eseului.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania