Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din presa vremii. Din Gazeta Bucovinei-Vorbiti si scrieti romaneste!…

Din presa vremii

Din Gazeta Bucovinei-Vorbiti si scrieti romaneste!…

„Vorbiţi şi scrieţi româneşte pentru Dumnezeu!” este chemarea ziarului pornită dintr-un fapt de viaţă: „Într-o afacere, dl. Grigorcea a depus o cerere în limba română la dregătoria financiară. La ea a primit o rezoluţie scrisă în limba germană. Contra acestei rezoluţii, dl. G. a făcut recurs la ministrul finanţelor al cărui rezultat a fost un emis ministerial  prin care s-a ordonat ca rezoluţia să se dea în limba în care cererea a fost adresată, deci în limba română. Dl. G. a şi primit o rezoluţie în română şi pe baza ei a ridicat cauţiunea de la dregătoria financiară. Iată o dovadă palpabilă, spune gazeta, că numai de noi depinde aplicarea limbii române în viaţa publică…”

*

…”Zilele trecute – spune Gazeta Bucovinei – dl. Vasile Kogălniceanu, fiul repauzatului Mihail Kogălniceanu, a scos la lumină încă o scriere interesantă a părintelui său, intitulată: „Moldova şi Valahia, limba şi literatura românescă sau valahică”. Această scriere care a apărut la 18 ianuarie 1837 la Berlin în limba germană, în traducerea în limba română, a fost cea dintâi care a dat străinătăţii nişte lămuriri interesante asupra limbii române şi literaturii noastre – până atunci aproape cu desăvârşire necunoscute încă celorlalte popoare.”

” O conferinţă despre cauza română se publică în nr.6, anul XI din „Bulletin mensual de la Sociète d’etudes philosophiques et sociales” – în rezumat o conferinţă ce a ţinut-o dl. G. Ocăşianu la 8 mai în Paris asupra „chestiunei române din Transilvania şi Ungaria” – îşi informează Gazeta Bucovinei cititorii.

*

Apoi o informaţie despre etica comportamentală a unui preot cu titlul „Condamnat pentru les-maiestate”.

…”Luni s-a petrecut la Tribunalul din Budapesta procesul de les-maiestate al preotului român Nicolae Bistreanu din Var, Comitatul Caraş-Severin, acuzat că la 18 august, la ziua naşterii monarhului nostru,  nu s-a rugat pentru iertarea păcatelor şi sănătatea Maiestăţii Sale, ci pentru eliberarea întemniţaţilor Raţiu şi Lucaciu. Denunţătorul a fost învăţătorul român de acolo Ioan Balint despre care foarte potrivit zice „ „Magyarorszag” că numai prin cizmele ce le poartă se deosebeşte de ceilalţi martori agravatori – ţărani.

Denunţătorul a zis că , după celebrarea liturghiei a interpelat pe preotul Bistreanu că pentru ce nu s-a rugat şi pentru împărat, la care preotul ar fi răspuns: pentru M.S nu merită să ne rugăm, fiindcă dânsul este pricina tuturor nenorocirilor noastre. Dânsul ne-a vândut pe noi păgânilor de unguri. În locul lui mai bine m-am rugat pentru martirii naţiunii române care se luptă pentru ca să ne scoată din ghearele păgânilor de unguri”…

            Din volumul „Bucovina în presa vremii” cu o postfață de prof. univ.dr.ing. Mandache Leocov, autor Ion N. Oprea,Editura PIM, Iași, 2008, p.91/92, volum închinat   românilor din Cernăuţi, Herţa, din Lunca, Fântâna Albă, Mahala, Ciudei la împlinirea a 90 de ani, când la 28 noiembrie 1918, Consiliul Naţional al Bucovinei hotăra revenirea la România furată la 1774, după cum avea să se  întâmple cu Basarabia în 1918…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania