Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr. 6 (150), Iunie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 6 Iun 2021
Autor: Tudor PETCU – Profesor de filosofie, Liceul Teoretic Little London
Publicat: 7 Iun. 2021
© Tudor Petcu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Educație şi pandemie
Întregul context ce s-a conturat în ultima perioadă, adică nemiloasa dictatură a pandemiei generată de Coronavirus 19 a contribuit la schimbarea şi restructurarea societății, inclusiv la regândirea unei noi structuri a mentalității colective.
Este clar că ceea ce afirma scriitorul israelian Noah Yuval Harari, cum că s-a intrat într-o nouă dimensiune a existenței umane o dată cu această pandemie, se adevereşte din ce în ce mai mult. Schimbarea este inevitabilă, însă problema principală este aceea a deschiderii omului contemporan față de noul ce vine în întâmpinarea sa.
Deşi, în manifestările noastre conştiente, pretindem că suntem ahtiați de standardele modernității, totuşi, de multe ori, arătăm o anumită violență originară față de ceea ce ni se înfățişează ca fiind nou, mai ales dacă acest nou în sine antagonizează în vreun fel obişnuințele noastre existențiale.
Toată schimbarea la care am făcut referire până acum a avut menirea de a impacta, pozitiv sau negativ, inclusiv sistemul educațional. Nu întâmplător, fiecare dintre noi ne putem întreba cum a decurs actul predării în era pandemiei, implicit în era online?
Eu personal, ca profesor de filosofie în cadrul Liceului Teoretic Little London, am beneficiat de o experiență unică ce mi-a remodelat inclusiv structura dialogală, precum şi modul meu de raportare la celălalt. Pedagogia online m-a determinat să îmi dezvolt din ce în ce mult dinamismul pedagogic, înțelegând că nu încărcătura informațională va fi aspectul determinant în consolidarea personalității intelectuale a elevului, ci capacitatea mea de a-l invita la un dialog viu şi netrucat al ideilor, astfel încât elevul să aibă posibilitatea de a se redescoperi pe sine însuşi.
Sigur, prin natura disciplinei pe care o predau, acestea sunt principii la care țin în mod a priori, însă integrarea mea temporară în realitatea pedagogică virtuală m-a ajutat să mi le asum şi mai puternic, încercând să transmit o anumită axiologie emoțională pe baza canalelor de comunicare pedagogică.
În orice caz, îndrăznesc să afirm că actul predării online mi-a revelat autenticitatea renaşterii de care cu toții putem beneficia, dacă şi noi la rândul nostru îndrăznim să deschidem porțile larg către schimbare. Inclusiv educația se află în punctul întâlnirii cu alte paradigme pe care acum nimeni nu le poate intui cu claritate. Dar cert este că noi toți, profesori şi elevi deopotrivă, trebuie să mergem împreună şi în spiritul comuniunii pedagogice să contribuim la clădirea unei societăți viitoare în care Binele şi Rațiunea vor domni în mod absolut.
Nu în ultimul rând, aş dori să mulțumesc sincer echipei de conducere a Liceului Teoretic Little London pentru toată susținerea oferită în toată această perioadă iar faptul de a preda în cadrul unei asemenea şcoli este un act care mă onorează şi responsabilizează.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania