Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Evocarea poetului Mihai Eminescu la Istanbul

 Anul acesta, cum de altfel în fiecare an, cu prilejul zilei de 15 ianuarie, Institutul Cutural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul a organizat omagierea poetului Mihai Eminescu, pentru diaspora românească din Istanbul, cât şi pentru publicul turc, în colaborare cu Parohia românească locală, în parteneriat cu universităţi şi instituţii culturale turceşti.
Evenimentul a avut loc în data de 18 ianuarie 2009, la Biserica românească din Istanbul, ctitorie brâncovenească din 1692. A vorbit prof.univ.dr. Mihai Maxim, directorul Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir – Istanbul, botoşănean de origine, care a făcut o scurta prezentare a personalitatii şi operei marelui poet. A mai vorbit scriitorul şi traducătorul Ali Avi Narcin, care a relatat despre receptarea lui Eminescu în Turcia împărtăşind din experienţa sa de traducător al scrierilor eminesciene.
Prezenţa intelectualului turc musulman în biserica românească creştină este semnificativă pentru spiritul de toleranţă religioasă reciprocă existent în raporturile romano-turce. Cei prezenţi la comemorarea care a avut loc la sfârşitul sfintei liturghii, au primit din partea Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir materiale documentare despre Mihai Eminescu.
Trebuie să amintim cititorilor că prof. univ. dr. Mihai Maxim s-a născut şi a copilărit în satul Vorniceni – Botoşani, nu departe de Ipoteştii lui Eminescu, este Directorul Centrului de Studii Turce al Universităţii Bucureşti, Ministru Consilier şi Director al Institutului Cultural Român ,,Dimitrie Cantemir” – Istanbul, Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Civilizaţiei Islamice din Balcani.
  Oana Istrate, Bucureşti



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania