Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Serile Filmlui Românesc (SFR) – singurul festival dedicat exclusiv filmului românesc a împlinit 10 ani

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 6 (126), Iunie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Serile Filmlui Românesc (SFR) – singurul festival dedicat exclusiv filmului românesc a împlinit 10 ani

Primit pentru publicare: 18 Iun. 2019
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, U.A.G.E  – redactor șef adj., Revista Luceafărul
Publicat: 21 Iun. 2019
© Cosmina Marcela Oltean, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

Festivalul de film “Serile Filmlui Românesc”, proiect de anvergură naţională, a împlinit un deceniu de când reuneşte cele mai importante nume din film, regie şi teatru. Evenimentul a fost marcat printr-un amplu program pregătit în perioada 12-16 iunie în Piaţa Unirii din Iaşi. Fiecare ediţie a SFR are ca invitat special un actor sau regizor român cunoscut şi apreciat de critici şi de publicul larg, căruia i se dedică o retrospectivă. Ediţia cu numărul 9, scriam anul trecut, l-a sărbătorit pe marele actor Victor Rebengiuc. Ediţia a 10-a are în prim-plan un alt personaj-legendă a filmului şi teatrului românesc: pe actorul Florin Piersic, care a primit cu această ocazie trofeul SRF. Dar aceasta nu a fost singura surpriză pentru apreciatul actor. Primarul Mihai Chirica i-a înmânat acestuia titlul de cetăţean de onoare al Iaşului. Actorul mărturisea că se simte legat de acest oraş după nenumăratele premiere de film şi spectacole de teatru pe care le-a susţinut în Iaşi. Andrei Apreotesei, manager al Ateneului Naţonal Iaşi, spunea: “Florin Piersic este omul care ne-a făcut copilăria, adolescenţa, tinereţea şi căruia nu îi place să îi spun maestre, ci pur şi simplu Florin.”

Gala de deschidere a ediţiei a 10-a a adunat peste 1.500 de spectatori în Piaţa Unirii, pe 12 iunie. Florin Piersic a stat alături de ei timp de 2 ore, după care cei prezenţi au putut urmări filme care îl aveau ca protagonist în cinematograful amenajat în aer liber. La eveniment au mai fost prezenţi importanţi cineaşti precum Ion Dichiseanu, George Mihăiţă, Şerban Marinescu, Nataşa Raab şi nu numai. Şi aceştia au primit trofeul aniversar SFR 10. Pentru public a fost organizată campania “10 cupluri de film” în care cei care au avut prima întâlnire la cinema au primit premii personalizate. Romfilatelia a lansat un timbru şi un plic special cu ocazia aniversăii SFR 10, care vor fi distribuite în cadrul reţelei.

Eveniment important pentru activitatea cinematografică autohtonă, SFR a transformat Iaşul, în decursul celor 10 ani, într-un pol al cinematografiei româneşti. “Ne place să promovăm filmul românsc din toate timpurile, iar personalităţle care au fost la festival ne confirmă faptul că iniţiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran şi că putem merge cu încredere mai departe”, afirma echipa SFR într-un comunicat. În cadrul evenimentului a avut loc şi o expoziţie: “SFR – un deceniu de film românesc la Iaşi”, care surprinde cele mai importante momente ale ediţiilor de până acum în fotografii realizate de voluntari şi de fotografii oficiali. Între 12 şi 16 iunie, publicul numeros a putut urmări filmele ce au rulat în mai multe locaţii din oraş.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania