Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

FILE DE DICŢIONAR. CONSTANTIN PAVEL (profesor, caricaturist de renume mondial)

Primit pentru publicare: 27 ian. 2017
FILE  DE  DICŢIONAR
Autor: Lucian MANOLE, redactor al Rev. Luceafărul
Publicat: 28 ian. 2017

 

 

CONSTANTIN  PAVEL

(profesor, caricaturist de renume mondial)

 

Din [2] am extras următoarele date despre Constantin Pavel.  S-a născut pe 27 aprilie 1951 în Băluşeni (Botoşani). După ce urmează o Şcoală Militară de Aviaţie, va lucra timp de 6 ani pe aerodromul din Bacău, în paralel jucând şi fotbal în divizia B, la “Aripile” Bacău. Urmează studii de arte plastice, după care, timp de 25 de ani va activa ca profesor de desen. La alegerile din 2016 a candidat pentru funcţia de senator. A participat la sute de expoziţii internationale, foarte multe având caracter de competiţie. A participat la expoziţii şi la acţiuni de desene publice, desene animate precum şi peste o mie de prezenţe în presa  naţională şi international. Nu a ratat nicio astfel de manifestare, trebuind să ţinem cont că, anual, calendarul competiţiilor şi al expoziţiilor de caricatură naţionale şi international ajung cam la 100 de astfel de evenimente plastice. A făcut parte din juriile unor expoziţii de caricatură din ţară şi din străinătate.

Despre începuturile în ale caricaturii, Constantin Pavel povesteşte [1]: „Desenam foarte frumos sau, cel puţin, aşa mă vedeam eu. În liceu aveam un coleg de bancă foarte inspirat în ale caricaturii. Publica în ziarul local „Clopotul” şi asta m-a ambiţionat foart tare şi pe mine. Eram invidios şi nu-mi venea să cred ochilor că eu nu pot să fac astfel de desene. El era publicat aproape peste tot, iar schiţele mele erau refuzate. Uşor, uşor, am reuşit să mă impun. Am fost publicat în revistele de specialitate, „Urzica” fiind la acea vreme revista de căptătâi pentru noi, umoriştii. Am debutat  în anul 1970, în revista „Urzica”. Am fost foarte fericit atunci”.

Din [2] şi [3] se poate alcătui un tablou al activităţii artistului Constantin Pavel:

Expoziții personale de caricatură: Focșani (1985, 1988), Botoşani (1985), Costineşti (1984), Odobeşti, Adjud etc.

Premii în străinătate: Premiul Hidezo Kondo (Tokyo), Premiul special (Tokyo), alte 5 premii de excelenţă (Tokyo), Premiul III (Kyoto), Premiul Primăriei din Ohotsk (Japonia), Premiul I la benzi desenate (Montreal), Premiul I (Vercelly), Premiul I (Shanghay), Marele Premiu la Wolfsberg(Austria), Premiul I la salonul Mondial al Caricaturii de Presă de la Sintra (Portugalia), Marele Premiu la Barakaldo (Spania), Premiul I la Skopje (Macedonia), Premiul I la Vianden (Luxemburg), Premiul I în 2008 şi în 2014 (Seoul), Premiul I la Lubben (Germania), Premiul II şi Premiul III la Knokke Heist (Belgia), Premiul II şi Premiul III la Piracicaba (Brazilia), Premiul II la salonul Internaţional de caricatură la Kruishoutem (Belgia), Premiul I MEDPLAN (Brazilia), Premiul III la Rhodos (Grecia), Premiul II, în 2016, la Istanbul etc.

Premii în ţară: Marele Premiu şi Premiul I la Salonul Internaţional de Caricatură (Brăila), Premiul I la Costineşti, Ploieşti, Vaslui, Suceava, Focşani, Bistriţa, Deva, Timişoara, Galaţi etc.

Ilustraţie de carte: 1. coperta la cartea dramaturgului Tudor Popescu, „Nu jefuiţi femeile geloase”; 2. cartea de umor a dramaturgului Bogdan Ulmu;  3. două cărţi ale focşăneanului Dan Nichita („Vrancea Altfel” şi „Vrancea pe diagonală”); 4. Alte cărţi de epigrame.

Autor de carte pentru copii: „O poveste cu Alex şi Tudy”; „Două săptămâni în balon”.

Colaborări mai vechi la ziarele şi revistele: „Bursa”, „Azi”, „Cotidianul”, „Milcovul”, „Monitorul de Vrancea”, „Ziarul de Vrancea”, „Plai cu Boi”, „Aspirina Săracului”, „ProTV Magazin”.

Colaborări în prezent (2017): revista „Nebelspalter” (Elveţia), „Le Monde” (Franţa), „Courrier International” (Franţa), cu ziare şi reviste din America prin Sindicatul de Presă „Cagle Cartoon”. Prin siteul „cartoonmovement” (Olanda), colaborează cu presa din Europa şi participă la proiecte pe diferite teme.

Vorbind despre produsele creaţiei sale, Cosnstantin Pavel spune [4]: “Caricatura este un fenomen grafic binecunoscut de toată lumea, în special caricatura de presă, care este un gen foarte popular în toată lumea, ziarele şi revistele din toate continentele. Din păcate, internetul a eliminat foarte multe publicaţii, şi în lume, dar şi la noi în ţară. Este păcat, pentru că atunci când viaţa socială şi politică era mai spectaculoasă caricaturiştii au fost eliminaţi din schemele funcţionale ale ziarelor, cu toate că o caricatură de presă de foarte multe ori are forţa şi puterea unui articol editorial. În compensaţie, în lume sunt foarte multe expoziţii de caricatură care se ridică la un nivel grafic foarte ridicat”

BIBLIOGRAFIE:
[1] adevarul.ro  (din 24 octombrie 2009), „Constantin Pavel, caricaturist de reputaţie mondială”;
[2] CV-ul d-lui CONSTANTIN PAVEL;
[3] CONSTANTIN PAVEL, adresă site personal: pavelcartoons.com;
[4] ŞTEFAN  BORCEA, “Caricaturistul Constantin Pavel” (adevărul.ro din 3 iulie 2015).

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania