Bibliotecile ca instituții de difuzare a culturii au rostul de a asigura și stimula lectura publică, de a fi printre animatorii și promotorii culturali, de a încuraja cercetarea ştiinţifică, de a înfăptui referinţa documentară şi valorificare patrimoniului, de a garanta menținerea, conservarea și dezvoltarea colecţiilor de carte și a colecțiilor de documente rare şi de importanță deosebită pentru identitatea noastră, din orice retrospectivă sau orizont am judecau-o.
În trecerea de la un capăt la altul prin județ, nu prea se poate vedea o firmă care să indice existența unei biblioteci. Orașele, excepție! Surpriza ne poate veni și dacă intrăm în incinta unor instituții de cultură sau de educație, unde găsim indicatoare pentru orice, numai că acestea lipsesc pentru a ne îndrepta spre bibliotecă sau sala de lectură a acesteia.
Și ce ne mai putem imagina?… cum arată interiorul unor biblioteci!… privind mai atent la modul de organizare și prezentare a fondului de carte. Numai să ne imaginăm, pentru că, de le vom comenta, nu va da bine deloc.
Deci, o ușoară aplecare pentru un strop de analiză n-ar dăuna și aceasta ne va conduce la o concluzie înfiorătoare, privind grija față de carte, unde nu neapărat să dăm vina pe lipsa fondurilor alocate de la bugetul statului pentru achiziții de carte, ci pe problematica gospodăririi și conservării fondului existent, constituit pe baza inventarelor preluate în 1989/1990 și a noilor întrări în patrimoniu. Sunt sigur că vom descoperi o proastă și frauduloasă gestiune!
Mai multe de spus nu e nevoie și nu m-ar mira, dar rămân stupefiat când aud de percheziții la unele biblioteci publice! Argument: http://www.mediafax.ro/social/perchezitii-la-biblioteca-metropolitana-intr-un-dosar-cu-un-prejudiciu-de-circa-5-milioane-de-lei-13275856
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania