Interviu realizat de Ioan VASIU, U.Z.P.R.
Gabriel Cîndea s-a născut în Orăștie în urmă cu 30 de ani. A început activitatea în presa locală. A avut proiecte media de televiziune și radio în Orăștie, Deva și Alba Iulia. A fost solist de muzică ușoară și a reprezentat Orăștia la multe festivaluri de profil la care a fost laureat. Este absolvent al Facultății de Muzică, secția Muzică Religioasă. În prezent locuiește în București, unde lucrează în presă, la Digi24 și Digi FM.
IOAN VASIU : – Când ai hotărât că trebuie să iei drumul Bucureștiului?
GABRIEL CÎNDEA : – Mutarea în Capitală a venit natural, firesc și la momentul potrivit. Am știut cumva întotdeauna că pentru a te dezvolta în domeniul în care lucrez eu, cel mai sănătos din punct de vedere profesional este să fii în centrul evenimentelor, iar epicentrul lumii media este cu siguranță Bucureștiul. Știam că la un moment dat voi face asta și cred că s-a întâmplat la momentul cel mai potrivit, după un “cantonament” de peste doisprezece ani în presa locală, exercițiu esențial pentru a face față în liga mare a jurnalismului.
I.V. : – Știm că iți desfășori activitatea în trustul DIGI. Ce faci mai exact acolo? Cum decurge o săptămână pentru tine?
G.C. : – Munca mea se împarte între radio și televiziune, din fericire ambele sub acoperișul DIGI. În primul rând, sunt gazda unui program radio de weekend la Digi FM, în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 17 la 21. Acolo stau de vorbă cu ascultătorii, le difuzez muzica preferată și îi țin la curent cu cele mai noi informații. Pe scurt, le țin companie ascultătorilor, într-o emisiune lejeră, pentru un sfârșit de săptămână relaxant. Întâi de toate sunt om de radio, așa am început, și dragostea pentru radio îmi va rămâne “în sânge” probabil toată viața.
A doua responsabilitate pe care o duc cu mare bucurie, mândrie și entuziasm este aceea de a fi vocea televiziunii de știri Digi24. În timpul săptămânii sunt vocea din spatele buletinelor de știri, emisiunilor și programelor celei mai urmărite televiziuni de știri din România. Lucrez în redacție alături de o echipă de jurnaliști profesioniști, de la care am norocul să învăț zi de zi și alături de care trăiesc orice Breaking News la intensitate maximă. În plus, conlucrăm la redactarea știrilor, stabilirea subiectelor, editarea, realizarea de materiale și orice alte activități desfășurate într-o televiziune.
I.V. : – Ce iubești cel mai mult la ceea ce faci?
G.C. : – Faptul că nu simt niciodată că merg la un loc de muncă. Faptul că stau cu drag peste program, iar atunci când se întâmplă să am două-trei zile libere legate (destul de rar), număr orele până când o să ajung în redacție. Sunt un norocos că pot spune că îmi fac meseria cu entuziasm, dar asta și datorită colectivului și a oamenilor minunați alături de care lucrez. În rest, mă bucur foarte mult atunci când ajung acasă, văd știrile în reluare și am satisfacția că am contribuit și eu măcar puțin la schimbarea lumii în bine. În plus, am o satisfacție imensă atunci când, alături de colegii mei, am ocazia să semnalez nedreptăți grave din societate, nedreptăți și nereguli care, cu aportul nostru, de multe ori se îndreaptă.
I.V. : – Ai regretat vreodată că ai lăsat Orăștia pentru București?
G.C. : – Nu am simțit niciodată că am lăsat Orăștia. Mă consider orăștian sută la sută și știu că nu mi-am încheiat misiunea acolo. Chiar dacă locuiesc în București, sunt conectat în permanență cu orașul natal, urmăresc știrile, știu ce se întâmplă și încerc să mă implic cât de mult pot. Într-adevăr mă încearcă și nostalgia uneori, pentru că am avut parte de momente frumoase din punct de vedere al carierei și la Orăștie, cum ar fi colaborarea cu Alin Ciun și Trupa Bachus, de care mi-e un dor nespus, ori proiectele media locale clădite cu mult drag alături de bunul meu prieten Mihai Molocea, însă sunt sigur că mai avem multă treabă de făcut împreună.
I.V. : – Cum crezi că poate presa să schimbe societatea?
G.C. : – Jurnalismul de calitate se face fără părtinire, just și obiectiv. Din păcate, mai ales în mediile locale, instituțiile de presă sunt de multe ori puse în slujba unor oameni influenți, de cele mai multe ori din lumea politică. Asta face ca actul jurnalistic să devină nul, ori un simplu act de divertisment. Presa poate să schimbe societatea doar în momentul în care este pusă exclusiv în slujba societății, a cetățeanului. Jurnalismul trebuie să rămână câinele de pază al democrației. Vine un an important, cu patru rânduri de alegeri. Mă voi implica atât cât îmi va permite timpul în actul jurnalistic orăștian, din dorința de a contribui la menținerea echilibrului de care avem atâta nevoie în domeniul nostru, mai ales în momente cruciale, ca cele care vor urma.
I.V. : – Un mesaj pentru generația tânără?
G.C. : – Să creadă în Dumnezeu și să fie sută la sută convinși că vor reuși, cu ambiție, să ajungă acolo unde își doresc. Trebuie doar să crezi, să vrei și să faci. În rest, totul va merge de la sine.
În final, vreau să felicit redacția Palia Expres pentru activitatea susținută și pentru că reușește în continuare să ducă mai departe un ziar-simbol al comunității, cu aceeași dăruire, determinare și dorință de a menține o societate și o comunitate sănătoasă și echilibrată.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania