Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Împreună pentru natură și biodiversitate – Conferința All for Biodiversity

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 2 (134), Februarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Împreună pentru natură și biodiversitate – Conferința All for Biodiversity

Primit pentru publicare: 28 Febr. 2020
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef  adj.- Revista Luceafărul
Publicat: 29 Febr. 2020
© Cosmina Marcela Oltean© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Împreună pentru natură și biodiversitate – Conferința All for Biodiversity

“Biodiversitate” este termenul larg ce înglobează o vastă rețea de organisme vii interconectate, din care face parte și omul. Acestuia din urmă îi revine responsabilitatea de a proteja natura, în ansamblul său. Fiecare vietate își cunoaște locul în natură și niciuna, cu excepția omului, nu acționează în vreun fel în care să aducă prejudicii mediului. Și tocmai din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie să-și amintească din când în când că unele dintre obișnuințele noastre zilnice ar trebui corectate. Pentru a apărea această dorință de schimbare în bine a acțiunilor noastre asupra mediului, trebuie în primul rând să ne informăm și să conștientizăm problemele majore cu care se confruntă planeta nostră – probleme la care contribuim fiecare. Protejarea și regenerarea biodiversității este o temă ce ne privește pe toți pentru că sănătatea naturii se reflectă în sănătatea noastră, a tuturor. Făcând rău mediului, prin diferitele tipuri de poluare, ne facem rău nouă și celor de lângă noi.

Despre biodiversitate și problemele mediului s-a discutat în detaliu miercuri, 26 februarie, la Toplița, în cadrul conferinței „All for Biodiversity”. Ce voi expune în continuare sunt aspecte pe care le cunoaștem cu toții, dar cărora nu le dăm importanța cuvenită. Uneori nu avem timp să ne gândim la probleme mai mari decât cele personale. Unii dintre noi încă mai credem probabil că Pământul și sistemul solar se învârt în principal în jurul nevoilor umane. Uităm destul de des că omul e doar o mică parte din acest sistem complex și că nu avem importanța pe care ne-o dăm singuri. Nu avem timp să mai reflectăm la probleme de acest gen. Doar că ele au deja consecințe îngrijorătoare. Clima este deja dată peste cap și ne confruntăm cu fenomene naturale tot mai stranii. Natura ripostează cum poate ea la acțiunile nocive ale omului dependent de tehnologie și confort. Un mic efort din partea fiecăruia dintre noi ar putea face diferența în timp.

Proiecte europene dedicate biodiversității

Evenimentul dedicat biodiversității a început cu prezentarea susținută de David Bordea, reprezentantul BIOdiversiTry Romania, un ONG în curs de înființare, care își propune să-și centreze activitatea în jurul biodiversității, a găsirii și implementării unor soluții de protecție a mediului. BIOdiversiTry Romania se va concentra pe accesarea de fonduri europene pentru păstrarea biodiversității din județul Harghita. David Bordea a prezentat 3 proiecte ale Comisiei Europene, dedicate biodiversității. Primul, implementat sub forma unui workshop de 1 zi, se numește CitizENV, în cadrul căruia are loc un dialog între cetățeni și un oficial al Comisiei Europene, se analizează și se propun idei menite a fi puse ulterior în practică pentru protecția și regenerarea mediului. Primul workshop de acest gen a avut loc la Toplița, pe 26 ianuarie 2019. Sunt planificate alte 2 workshopuri anul acesta, ce se vor ține la Cluj-Napoca și din nou la Toplița.

Life, al doilea proiect dedicat biodiversității, se concentrează pe probleme legate de climă. Prin acest program au fost finanțate aproximativ 5400 de proiecte. Un alt proiect de mare impact este Natura 2000, dedicat protecției speciilor și habitatelor pe cale de dispariție din Europa. În urma proiectului, 26000 de zone din Europa au devenit situri protejate, din care 14000 se află în România. Masivul Ceahlău și Pasul Creanga sunt doar două dintre acestea.

În încheiere, David Bordea a reamintit principalele metode ce trebuie aplicate pentru a trăi eco-friendly și anume a înlătura recipientele și tacânurile din plastic, a fi atenți la consumul zilnic de apă, a opta pentru obiecte vestimentare din materiale organice și de a evita să cumpărăm sacoșe din plastic de fiecare dată când mergem la supermarket. Toate acestea pot fi înlocuite cu obiecte din material naturale. Au urmat o serie de videoclipuri de conștientizare, realizate de Comisia Europeană.

Biodiversitatea din perspectivă biologică

Profesoara de biologie Melia Antal de la Liceul “O.C. Tăslăuanu” Toplița, a realizat o expunere despre biodiversitate din perspectiva biologiei prin raportul dintre diferitele grupe de organisme, trecând prin fazele evoluției lor. Prezentarea a început din punctul formării elementelor chimice și ulterior a primelor organisme unicelulare, mergând succesiv către formele de viață mai complexe. Așa cum sublinia prof. Melia Antal „99% din istoria vieții și a organismelor vii se află acum sub pământ, ceea ce vedem și știm noi momentan reprezentând aproximativ 1%. Biodiversitatea este modul prin care speciile sunt conectate, este un sistem ce funționează optim datorită acestor conexiuni și să nu uităm că speciile depind unele de altele”. Prof. Melia Antal a rezervat un loc important în cadrul prezentării sale unor aspecte legate de circuitul carbonului și rolul esențial al pădurilor, mai ales în ceea ce privește biodiversitatea din țara noastră.

Biodiversitatea din perspectivă geografică

Lect. univ. Vasile Mara, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie, filiala Gheorgheni a susținut prezentarea “Structuri geografice și riscuri climatice în sistemul regional Giurgeu-Ciuc”, în cadrul căreia a vorbit despre sisteme geografice la nivel macro și micro-structural. Prezentarea a fost centrată pe aspecte legate de clima din regiunea Giurgeu-Ciuc, pe modificările climatice survenite în urma încălzirii globale, discutând cauzele și propunând soluții. Lect. univ. Vasile Mara a adus în discuție și chestiuni legate de marea problemă a defrișărilor din țara noastră, subliniind faptul că asta devine marea problemă când vorbim despre biodiversitate, pentru că defrișarea pune ulterior în pericol multe specii de plante și animale. Să nu uităm că “oamenii și natura funcționează cel mai bine în parteneriat” sau că natura poate continua să existe fără om, însă omul în afara naturii, niciodată.

Conferința a fost organizată de BIOdiversiTry România în colaborare cu CINE&FILM CONCEPT SRL București, Cinema „Călimani” Toplița, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Toplița și Primăria Municipiului Toplița.

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania