Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

„Odisee muzicală”- turneu interdisciplinar, dedicat muzicii clasice contemporane

 

Proiectul „Odisee muzicală” se va desfășura între 8 – 24 septembrie, ca un nou turneu interdisciplinar ce va cuprinde concerte, happening, conferință și elemente de scenografie. Implementat de Asociația Klavier ART și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, amplul proiect are ca obiectiv prezentarea și promovarea muzicii contemporane prin creația unui reprezentant de seamă al muzicii, născut pe teritoriul României – György Ligeti.

Astfel, pe parcursul lunii septembrie, în sălile de spectacol din București și din alte 13 localități din județele Covasna, Harghita și Mureș (Baraolt, Bălan, Borsec, Covasna, Cristuru Secuiesc, Ditrău, Odorheiu Secuiesc, Reghin, Remetea, Sfântu Gheorghe, Subcetate, Târnăveni și Toplița), publicul este invitat să pătrundă în universul muzical al compozitorul maghiar de origine evreiască prin intermediul muzicii, al cuvântului și imaginii.

Compozițiile lui Ligeti se află printre valorile de necontestat ale patrimoniului cultural european și mondial. Evenimentul cultural-artistic prezintă „Integrala lucrărilor pentru pian la patru mâini” și „Poemul simfonic pentru 100 de metronoame”, prima lucrare în interpretarea pianiștilor Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, cea de a doua, o creație originală și inedită, în primă audiție absolută în România, într-o interpretarea colectivă-interactivă artiști-public, într-un decor scenografic inspirat de creația și viața marelui compozitor, alcătuit din lucrări tridimensionale de artă cinetică și un reportaj vizual documentar pe panouri, realizate de artistul plastic Maria Păun. Conferința susținută de muzicolog Amalia Szűcs-Blănaru întregește universul conceptual-muzical al compozitorului”, transmit organizatorii.

Proiectul va contribui la o mai bună înțelegere a fenomenului muzical clasic și la cunoașterea muzicii contemporane de către tinerii aflați în zone geografice mai îndepărtate de circuitul cultural-muzical curent. 

Turneul este gândit ca o introducere în muzica contemporană. Sunt patru paliere prin care se creează deschiderea către universul muzical contemporan: muzică – prezentarea „Integralei lucrărilor pentru pian la patru mâini”; happening – implicarea publicului în execuția „Poemului simfonic pentru 100 de metronoame”, care presupune existența unui număr generic de metronoame (100, număr sugerat de Ligeti), așezate pe o suprafață rezonatoare (ex.: masă), cu viteza de oscilație reglată în prealabil și manevrate simultan de interpreți (cei 3 artiști și voluntari din sală), care vor declanșa metronoamele la indicația dirijorului (unul dintre artiști). De aceea invităm spectatorii să aducă un metronom – mecanic, electronic sau digital (pe telefon) pentru a face parte din fiecare premieră pusă în scenă; prezentarea orală bilingvă de tip conferință, cu detalii legate de viața, opera și sistemul de gândire componistic ce îmbină muzica cu matematica; decor scenografic – lucrări tridimensionale de artă cinetică, o serie de compoziții rotative, inspirate de lucrarea dedicată metronoamelor de către György Ligeti, concepute în așa fel încât ideea de mișcare să se concretizeze prin interacțiunea cu obiectul plastic, și un reportaj vizual documentar cu fotografii și documente inedite din creația și viața compozitorului. ” transmite Corina Răducanu, pianist, Asociația Klavier ART.

Cosmina Marcela OLTEAN

 

Calendarul turneului:

București – Joi, 8 septembrie 2022, ora 19 / Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar,

Baraolt – Marți, 13 septembrie 2022, ora 18 / Casa de Cultură,

Sfântu Gheorghe – Miercuri, 14 septembrie 2022, ora 19 / Centrul de Cultură Arcuș – Casa Bastion,

Covasna – Joi, 15 septembrie 2022, ora 11 / Centrul Cultural Covasna,

Bălan – Vineri, 16 septembrie 2022, ora 18 / Casa de Cultură,

Ditrău – Sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 12 / Casa de Cultură „Kőrösi Csoma Sándor”,

Remetea – Sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 18 / Casa de Cultură „Balás Gábor”,

Toplița – Duminică, 18 septembrie 2022, ora 19 / Casa de Cultură,

Subcetate – Luni, 19 septembrie 2022, ora 12 / Căminul Cultural,

Borsec – Luni, 19 septembrie 2022, ora 18 / Casa de Cultură „Kamenitzky Antal”, 

Odorheiu Secuiesc – Marți, 20 septembrie 2022, ora 19 / Filarmonica din Ținutul Secuiesc – Primărie – Sala Sf. Ștefan

Cristuru Secuiesc – Miercuri, 21 septembrie 2022, ora 18 – Casa de Cultură

Reghin – Joi, 22 septembrie 2022, ora 19 / Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”,

Târnăveni – Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 19 / Centrul Cultural.

Intrarea este liberă!

NB: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania