Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ion Creanga tot din Est și tot din mileniul trecut

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Ion Creanga tot din Est și tot din mileniul trecut (III si gata!)

Primit pentru publicare: 12 Ian. 2021
Autor: Octavia BUHOCIU, Botoșani, redactor la Revista Luceafărul
Publicat: 12 Ian. 2021
© Octavia Buhociu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Ion Creanga tot din Est și tot din mileniul trecut (III si gata!)

Ultimele patru întrebări la care au răspuns unii elevi de gimnaziu ai Scolii nr 12 Botoșani în toamna anului 1989, când se împlineau 100 de ani de la moartea scriitorului Ion Creangă:

11.Compune un scurt text pe baza titlurilor și personajelor din opera lui Ion Creangă.
-Popa Duhu se întâlni cu Moș Nechifor Coțcariul. Ei cumpărară cinci pâini din care două au dat soacrei ce nu avea încă trei nurori și trei caprei care-i mai avea încă pe cei trei iezi ai ei. Pe lângă ei trecu în fugă Scaraoschi urmărit de Dănilă Prepeleac. Rămăși fără pâine, norocul lor a fost că au dat peste Stan Pățitu care i-a ospătat cu un boț de mămăligă.(S.M.,VII-E)
-Mergând prin pădure, odată, m-am întâlnit cu Harap- Alb care mi-a povestit despre Ivan Turbincă și Dănilă Prepeleac. După ce m-am despărțit de el, am ajuns la căsuța caprei ce făcea de mâncare pentru cei trei iezi. Pe lângă casă tocmai trecea atunci cocoșul ce-și cauta punguța cu doi bani. Am plecat împreună cu el, am ieșit din pădure și am dat peste satul în care locuiau fata babei și fata moșneagului. Peste drum de ele muncea Spanul. Câteva case mai departe stătea și Moș Ion Roată, iar la marginea satului o bătrână-și creștea purcelușul. Ajunsă la capătul satului cu personaje din opera lui Ion Creangă, am lăsat poveștile să se depene în legea lor, iar eu am făcut cale-ntoarsă.(A.I., VI-B)
-De câte ori mi se-ntâmplă ceva neprevăzut, mă gândesc la Stan Pățitu. Nici Dănilă Prepeleac nu e mai prejos cu povestea lui : o pungă goală e mai puțin decât o punguță cu doi bani, dar tot e ceva decât nimic. Uneori mă gândesc că aș vrea că toți oamenii să fie buni și răbdători ca Harap- Alb. Nimeni să nu fie viclean că Spânul.(M.S., VIII-D)
-De atunci, Moș Nechifor Coțcariul tânjește întruna după punguța cu doi bani ce o pierduse pe când tovarășul său, Ivan Turbincă, îi povestea ce pățise o soacră de la cele trei nurori ale ei. Nu-i mai intră în voie nici măcar Moș Ion Roată, prietenul său cel mai bun. Într-o zi fata moșneagului îi dărui cinci pâini în contul celor doi bănuți pierduți. I-a trecut supărarea și-și privește mulțumit capra cu cei trei iezi pe care i-a cumpărat de la Dănilă Prepeleac, vecinul său.(B.A.,VII-D)
-Într-o zi de vară, voi merge în ospeție la popa Duhu însoțită de alaiul din povestea lui Harap- Alb. Vor veni cu noi soacra cu trei murori, Ivan Turbincă. Moș Nechifor Coțcariul va aduce cu el cinci pâini și punguța cu doi bani cu care ne vom lua o trăsură ca să-l putem face părtaș și pe Moș Ion Roată la această bucurie. Și stând așa la șezătoare, fata babei și fata moșneagului ne vor spune « Poveste unui om leneș ». Eu le voi cere relații despre capra care a rămas numai cu un ied, după ce lupul cel hain i-a mâncat pe cei doi mai mari. Așa îmi voi petrece o zi din mileniul al treilea, înconjurată și de personajele din opera lui Creangă.(R.L.,VII-D)

12.În care poveste sau fragment din « Amintiri din copilărie » ți-ar fi plăcut să fii și tu personaj ? Care ar fi fost urmările ?
-În « Capra cu trei iezi », dacă aș fi fost al patrulea ied, l-aș fi ajutat pe cel mai mic să nu deschidă ușa lupului.(S.B.,VI-B)
-Dacă aș fi fiica boierului din « Punguța cu doi bani », l-aș îndupleca pe tatăl meu să dea înapoi punguța cocoșului. Apoi le-aș duce eu personal cadouri babei și moșneagului, cu condiția să se-mpace bine. Dacă baba nu va vrea să fie mai puțin zgârcită, atunci ei nu-i voi da nimic, pedepsind-o, pentru tot restul vieții ei, să mănânce numai ouă. Așa aș proceda eu.(M.I.,VI-B)
-Mi-ar fi plăcut să fiu coleg de clasă cu Nică, să-l pot apăr atunci când ar trebui să ia bătaie, indiferent de la cine.(D.V.,VIII-D)
-Dacă aș fi fost fiica cea mică a împăratului Verde din « Harap- Alb », nu l-aș fi lăsat pe eroul principal să fie supus la atâtea încercări de către tatl meu, ci aș fi fugit cu el.(N.C.,VIII-B)
-Aș fi vrut să fiu un alt nepot al mătușii Mărioara ca s-o pot ține de vorbă până când Nică ar fi reușit să plece cu cireșe cu tot.(S.T.,VIII-D)
-Un fluture să fiu, i-aș șopti lui Harap Alb pe ce drum să apuce spre împăratul Verde ca să nu mai dea peste Spân.(A.I.,VI-B)
-Aș fi vrut să fiu o pasăre care să-l anunțe pe ursul din poveste că vulpea se pregătește să-l păcălească și astfel ursul ar fi avut o coadă mult mai lungă până în zilele noastre.(B.D.,VI-B)
-Mi-ar place să fiu un consătean de-al lui Nică și să văd, la târg, cum vrea să-și vândă pupăza.(R.T.,V-B)
-Mi-ar fi plăcut s-o văd pe mătușa Mărioara împiedicându-se și căzând prin cânepă.(U.A.,V-B)
-Un simplu spectator din « Cinci pâini » aș fi vrut să fiu.(M.N.,V-B)
-Chiar dacă aș fi un personaj din « Amintiri din copilărie », n-aș vrea să se schimbe nimic din desfășurarea acțiunii.(C.E.,VIII-C)
-Mi-ar fi plăcut să fiu și eu în copacul cu cireșe atât de bune, dar fără să fiu găsit de mătușa Mărioara.(B.M.,VI-F)

13.Compară copilăria lui Nică cu a ta !
-Nică avea de învățat câte-o carte groasă, pe când eu n-am decât câte-o lecție și aia bine explicată mai întâi de profesori.(B.L.,VI-B)
-Copilăria lui Nică a fost mult mai liberă și mai zburdalnică decât a mea ; și apoi el trăia la sat, în plină natură, pe când eu mă pot juca numai pe terenuri mai mult sau mai puțin amenajate în jurul blocului.(M.N.,V-B)
-Tare frumoasă copilărie a mai avut Nică !(E.R.,V-B)
-Nică nu avea aparate tehnice la dispoziția lui, pe când noi avem și aer poluat, arme nucleare, ducem lipsa de armonie între oameni…(S.T.,VIII-D)
-Dacă aș trăi și eu la sat, aș putea să mă compar cu Nică.(B.A.,VII-D)
-Mi-ar place să am timp liber de joacă cum avea Nică, dar să învăț pe de rost : nu.(M-I-VI-B)

14.Calitățile și puterile cărui personaj ai vrea să le ai și tu și cum le-ai folosi ?
-Aș vrea să semăn cu nora cea mică, să fiu isteață și să-i pot păcăli (și poate îndrepta) pe cei obraznici, răi la suflet, zgârciți.(R.L.,VII-D)
-Aș vrea să am știința și puterea babei care-l sfătuiește pe Harap-Alb ce pretenții să aibă de la tatăl sau. Multe situații grele aș rezolva și eu…(B.A.,VII-D)
-Trebuie să mă mulțumesc așa cum sunt.(N.C., VIII-D)
-Puterea lui Ivan Turbincă. Celor care mă supără, numai ce le-aș spune : Pașol na turbinca !(S.M.,VII-E)
-Aș vrea să am puterea și istețimea lui Harap-Alb ca să pot lua note și mai bune la școală.(P.D.,V-B)
-Puterea lui Gerilă s-o am : m-aș da și vara cu sania .(B.L.,V-B)
-Calitățile vulpii mi-ar prinde și mie bine în unele împrejurări. (U.A.,V-B)
-Turbinca lui Ivan de-aș avea-o, i-aș trimite în ea pe toți cei care nu iubesc florile, nu știu să radă, să trăiască frumos .(C.E.,VIII-C)
Ce credeți despre copiii și răspunsurile lor publicate în revista « Luceafărul » (din București) în 16 decembrie 1989 ? Curaj !

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania