Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 5 (125), Mai 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 20 Mai 2019
Autor: Prof. Vasile LEFTER, Focșani
Publicat: 20 Mai 2019
© Vasile Lefter, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Creșterea și și descreșterea unei instituții școlare este direct proporțională cu modul în care între generații se face schimb de ștafetă,o ștafetă nevăzută,care poartă prin vreme lucruri care s-au întâmplat sau puteau să se întâmple. Fiecare promoție își are poveștile ei,cu aromă magică pe măsură ce trec anii. Tradiția se consolidează în timp. În aceste zile de mai capricios,orașul de pe Milcov s-a transformat într-o cetate a marilor evenimente din lumea școlii.Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” aniversează 150 de ani de existență,150 de ani de când făclia cărții a rămas aprinsă,trecând din epocă în epocă.Mii de elevi,sute de profesori și-au dat întâlnire la Focșani pentru a participa la Festivalul Boovie, la conferința pe teme de multiculturalitate, la un seminar pedagogic privind viitorul învățământului vocațional formator de învățători și educatoare.Niciodată nu au fost lansate patru publicații în același timp.
În aceste zile aniversare,a reapărut în format pe hârtie revista „Polifonii”, număr special, fostă Campus. Prima dată la Pedagogic se editează o carte-album valorificându-se memoria fotografiei. Ca noutate, s-a scris și o carte închinată foștilor dascăli și elevi care au lăsat urme prin trecerea lor pe la Pedagogic. Prima dată ,la un asemenea eveniment se lansează și un roman, „Frica vine din adâncuri”.
Secretul dăinuirii unui vis depinde întotdeauna de oameni. Într-un colectiv didactic, mereu se vor găsi pasionați ai cuvântului scris, singurul care din praful arhivelor strigă, poveștește, ține minte.
Tradiția presei școlare este dusă mai departe la Pedagogic de profesorii Nina Bratu, Iuliana Canae, Elena Hrușcovschi, Nicoleta Stanciu, Deniza Toia, dar și de elevii Eduard Suditu, Georgia David, Alexandru Voicu. Coordonarea computerizată aparține în acest număr special, numărul 20, lui Marius Măciucă, informatician.
Noua echipă „Polifonii”(Campus) merge pe vechiul format caleidoscop, deoarece o revistă școlară trebuie să aibă de toate, pentru elevi și profesori, dar și pentru cititorul din afara perimetrului strict al instituției școlare.
În mod firesc și motivat,într-un număr aniversar un „Cuvânt înainte” scris de directorii Colegiului era așteptat. Profesorii Felicia Panaite și Svetlana Baciu fac un remember,privind în urmă cu recunoștință și spre viitor cu speranță.
Editorialul „Haretiștii” este o pledoarie „pro domo”.
Nu putea lipsi din acest număr special absolventul Daniel Mușat, care omagiază „lorzii” Colegiului Pedagogic.
Articole pe teme religioase sunt bine documentate, purtând semnăturile unor slujitori ai religiei din școli, precum profesorii Daniela -Anișoara Ciolpan, Liliana Popa, Nicoleta Stanciu.
Despre festivalul concurs internațional de book-trailers ne informează „vinovatul” principal, prof. dr. Carmen Ion. Inițiatoarea festivalului rezumă binefacerile concursului ca fiind ,,un prilej de creștere pentru fiecare elev implicat, care devine astfel,eroul propriului său bildungsroman”.
Profesorul Florin Roșu scrie despre actualitatea învățământului pedagogic. În aceeași arie didactică ,se înscrie și materialul „Parteneriatul educațional,un zâmbet cât o mie de cuvinte”, purtând semnăturile profesorilor Ionela Batog și Nicoleta Stanciu..Revista notează prin Svetlana Baciu deschideri Erasmus.
În zilele Boovie nu putea lipsi din revistă un material despre rolul cărții,redactat de Gina Matei.
După atâta reflecție, la „Confesiuni”, profesorul Gabriela Arghirescu vine cu o întrebare: „Arta în școala românească, încotro?”
Pata de culoare a Colegiului Național Pedagogic,Limba spaniolă, își găsește un spațiu prea mic pentru impactul asupra învățământului liceal. Noua profesoară de spaniolă, Georgiana Mateiu, în articolul „Se habla espanol” povestește despre un don Quijote vrâncean „vinovat” de studiul limbii spaniole în Colegiu. Sper că nu e vorba de autorul acestui articol. Interviul cu olimpica noastră la spaniola e cald și interesant.
Cuvinte frumoase despre cei trecuți în lumea umbrelor scrie și profesoara Elena Manole, absolventă a Colegiului. O altă fostă haretistă, Alexandra Olteanu, ne propune o temă europeană despre șocul întâlnirii cu utopia occidentală. În realizarea acestui număr special al revistei se implică și alti profesori de top de la Pedagogic. Amintesc doar câțiva: Diana Maria Burlacu, Iuliana Canae, pe articole de decodare a textului literar, Deniza Toia (reflecții despre Camus), Petronela Elena Alexandru, Dănuț Săcrieru- „Vornicul Delavrancea – Dregătorul, cu rolul de legătură între vrânceni și Domnie.
Din acest număr aniversar ,nu putea să lipsească numele profesorului Stănel Ion,cel mai titrat focșănean în redactarea unor lucrări istorice la nivel academic. Cunoscut pentru modestia lui, Profesorul Stănel Ion preferă să lase locul din față colegilor mai tineri. elevilor lui, participanți la concursuri pe teme de prim interes, cum ar fi „Terorismul: o provocare a lumii contemporane? (coordinator prof. Corina Elena Agache), „Satul Mărășești, județul Putna”.
(Îndrumător prof. Stănel Ion).
Spre final, profesoara continuatoare a tradiției, Elena Hrușcovschi, ne oferă un documentar valoros pentru cunoașterea trecutului nostru. Studiul este intitulat „Dobrogea în timpul lui Mircea cel Bătrân”.
Numărul special al revistei„Polifonii”, bucuros aș fi să ne întoarcem la „Campus”, este la înălțimea celor 150 de ani de învățământ pedagogic în Vrancea.
Haretiștii trebuie să fie mândri de înaintași. Apelativul „Haretist” trebuie să devină sinonim cu Valoare!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania