ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare:02 Aug. 2018
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 04 Aug. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean, ©Rev. Luceafărul
În perioada 23-27 iulie, la Secu, Topliţa, s-a desfăşurat Tabăra de limba engleză Smart Simple Sun Camp la care au luat parte 30 de copii cu vârste cuprinse între 10-15 ani. Tabăra a fost organizată de Biblioteca Municipală George Sbârcea din Topliţa, cu sprijinul financiar al sponsorului SC TREFOREX SRL, cu implicarea voluntarilor Maria Mirabela Joandrea, Viorica Lazăr, Mihai Zaiţ, Bogdan Truţa, Cristian Lazăr şi a profesoarei de limba engleză Andra Borş de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu. Transportul a fost asigurat de Centrul Cultural Topliţa. Sponsorul amintit anterior a asigurat plata profesoarei Andra Borş, pe parcursul taberei. În cele 5 zile pline de activităţi dintre cele mai diverse, copiii au fost coordonaţi în activităţile din timpul zilei de Viorica Lazăr şi prof. Andra Borş, iar seara de voluntari. Copiii au avut parte de activităţi creative, educative, sportive, dar şi de drumeţii. Am avut parte de activităţi distractive, am învăţat în timp ne-am distrat. A existat câte o activitate pentru fiecare dintre noi, spunea eleva Teodora Zbânca de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu.
În prima zi a taberei, copiii au realizat vederi şi felicitări, iar în cadrul activităţii Our Vintage Book, aceştia au realizat cărţi personalizate în care au scris eseuri de autoprezentare în limba engleză. Cărţile şi vederile au fost adunate în ziua următoare într-o expoziţie cu prezentare în limba engleză. În cea de-a doua zi, participanţii şi-au exersat creativitatea şi au realizat ghirlande colorate din diverse materiale în cadrul unui workshop condus de prof. Andra Borș, apoi timp de o oră a urmat un altul, cu Mirabela Joandrea, în cadrul căruia au modelat obiecte în porţelan. Ziua s-a încheiat cu activităţi sportive şi cu seara de film. Ziua a treia a început cu expoziţia obiectelor realizate în ziua precedentă. În cadrul activităţii Game of Thrones, copiii au confecţionat săbii şi scuturi din diferite materiale, pătrunzând astfel într-o altă epocă. Scopul acestei activităţi în limba engleză fost şi acela de a-i apropia de istorie şi de a învăţa lucruri noi prin joc. A urmat apoi o vânătoare de comori, apoi Lego workshop, împreună cu voluntarii Mihai Zaiţ și Bogdan Truţa, iar seara Karaoke. Ziua a patra a început cu jocuri, iar apoi a urmat Paper Fashion, activitate condusă de Andra Borş, în cadrul căreia au fost create diferite piese vestimentare. Unii au fost creatori de modă, iar alţii modele. În cadrul unui alt atelier au confecţionat păpuşi împreună cu Viorica Lazăr, alături de care copiii au participat la diferite jocuri în limba engleză, iar seara au exersat pe roluri câteva piese de teatru. În ultima zi, printre pregătirile de plecare şi bagaje, copiii au vrut să se mai bucure puţin de tabără. Diferitele grupe formate au prezentat colegilor câteva dintre piesele de teatru exersate anterior. Dintre piese amintesc Colin, the poet, A tale with a parrot, My perfect son şi Princess and tne ring.
În cadrul jocurilor şi diferitelor sporturi practicate în fiecare zi de tabără, coordonaţi de voluntari, copiii s-au împărţit pe grupe şi au mai învăţat câte ceva despre munca în echipă şi despre importanţa acesteia. Activităţile în limba engleză implicau munca în echipă, proiecte individuale şi de grup, jocuri şi surprize. De exemplu, în cadrul proiectului pe echipe Our vintage book, copiii au realizat o carte despre ei, în care au inclus un eseu numit Who am I?. Au citit prezentările colegilor, exersându-şi astfel abilităţile creative şi oratorice. Au realizat o expoziție de felicitări în limba engleză, iar o altă activitate, My wreath, a presupus fabricarea unor ghirlande din materiale diverse. Game of thrones a fost o incursiune în timp, apropiind elevii de limba engleză și de istorie, Paper Fashion a fost o trecere în lumea modei, care s-a finalizat cu o paradă. Am avut expoziții, prezentări, parade și multe jocuri amuzante. Explicaţiile s-au dat în engleză, apoi se realizau proiectele. Extrem de important a fost că s-a încurajat colaborarea, iar copiii au petrecut zile în natură. A fost o plăcere să îi văd atât de implicaţi, fericiţi şi prietenoşi, mărturisea prof. Andra Borş.
Am avut 5 zile cu un program extrem de încărcat ce a inclus activităţi de creaţie, de învăţare a limbii engleze şi, în cea mai mare parte, de recreere şi divertisment. Nu a fost copil care să nu se implice cu entuziasm în activităţile taberei. Prof. Andra Borş i-a îndrumat cu pricepere şi răbdare, iar prin flexibilitatea de care a dat dovadă, le-a inspirat copiilor încredere şi veselie. Voluntarii Mihai Zaiţ şi Bogdan Truţa au dat dovadă de o implicare deosebită. Cât despre obiectele realizate în tabără, acestea vor fi expuse la Biblioteca Municipală Topliţa, unde pot fi văzute de doritori, spunea Viorica Lazăr. Pe de altă parte, tabăra a avut şi rol de instrucţie. Zilnic, copiii trebuiau să fie la masă la ora stabilită, să lase telefonul deoparte şi să cureţe mereu locul în care au lucrat. Toate materialele folosite în cadrul activităţilor au fost puse la dispoziţie de bibliotecă, iar cazarea şi masa a fost acoperită de părinţii copiilor participanţi, a mai adăugat Viorica Lazăr.
În tabără zilele au fost pline, iar diferitele activităţi care i-au ţinut pe copii ocupaţi au fost alese, mizând pe interdisciplinaritate, cu scopul de a-i ţine pe aceştia departe de tehnologia cu care sunt obişnuiţi zilnic, de a-i ajuta să-şi dezvolte creativitatea şi vocabularul în limba engleză. Ei au fost încurajaţi să înveţe prin joc, să socializeze, să lege prietenii şi să petreacă timp afară, în natură, aşa cum făceau mereu copiii în trecut, când nu erau la tot pasul ademeniţi de lumea digitală.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania