Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„La vremea aceea, aventurile ei au întors toată țara pe dos.”

Ioana Maria Valentina (Zizi) Lambrino s-a născut la 3 octombrie 1898, la Roman și a murit la 27 martie 1953, la Neuilly-sur-Seine (Franța), unde a și fost înmormântată. Descendentă a unei vechi familii aristocratice, Zizi era fiica generalului român Constantin Lambrino și a Euphrosinei Alcaz. Educată la un pension din Franța, era o tânără cultivată care a studiat muzică și literatură. La 31 august 1918, s-a căsătorit morganatic, la Odessa, cu Principele Carol al României (viitorul rege Carol al II-lea), căsătoria fiind declarată neconstituțională și ilegală de Înalta Curte de Casație și Justiție a României și anulată de Tribunalul Ilfov la 8 ianuarie 1919. Relația lor a continuat, concretizându-se printr-un fiu nelegitim, Mircea Grigore Carol Lambrino (născut la 8 ianuarie 1920, la București, decedat la 27 ianuarie 2006, la Londra și înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cozia, județul Vâlcea), nerecunoscut de Casa Regală a României. La presiunile autorităților, în anul 1921, Zizi s-a stabilit, împreună cu copilul, într-o vilă cumpărată pentru ea la Cannes (Franța), fiind creditată de Familia Regală română cu o rentă anuală de 110.000 de franci. În anul 1926, a revenit în țară împreună cu băiatul. După abdicarea Regelui Carol al II-lea, ea l-a acționat în justiție, în anul 1940, dar fără succes. Odată cu instaurarea regimului comunist, renta a fost sistată și situația ei materială s-a înrăutățit, Zizi murind în sărăcie, cu o săptămână înainte de decesul lui Carol al II-lea.

Vasile Popa s-a născut în satul Butucăria, comuna Zăpodeni, plasa Peneș Curcanul, județul Vaslui, unde a trăit toată viața și a murit, fiind înmormântat în cimitirul local. Conacul din sat al familiei lui Zizi Lambrino a fost martor al celebrei aventuri romantice dintre ea și Principele Carol, interlocutorul meu rememorând amintirile legate de această faimoasă poveste de iubire într-un interviu realizat la 6 iunie 2011, la domiciliul său din sat.

  • – Cum vă numiți?
  • – Popa Vasile.
  • – Ce știți despre conacul familiei Lambrino?
  • – Fiind copilandru de vreo 10 ani, am prins-o pe Zizi Lambrino, care venea, la zile mari, la o mătușă a ei, pe care o chema Eugenia Alcaz. Umbla mereu prin grădina aceea plină de flori, împrejmuită cu garduri din nuiele împletite și pari mai groși ca piciorul, de ținea ani de zile. Avea o livadă de cinci hectare, care se întindea până la deal, iar conacul era o clădire frumoasă, de poezie, cu vreo trei slugi. Pe atunci, Zizi avea legături cu Prințul Carol și se întâlneau aici. Într-o noapte, eram cu tata și ne duceam cu căruța la bâlci, de Sântămăria Mare, cu o vacă de vânzare. Când am ajuns pe la mijlocul drumului, era miezul nopții și, deodată, a apărut un om din întuneric. A dat „Bună seara!” și ne-a întrebat care-i drumul care merge la conac; tata i-a spus: „Ține drumul bătătorit; mai sunt și alte drumuri, da’ nu-s bătute ca ăsta.” El atâta vorbă a zis și a luat-o la deal, înapoia noastră. După ce a plecat, tata a pus piedica la căruță și ne-a spus: „Măi băieți, voi știți cine-i omul ăsta? E prințul Carol, că am făcut războiul cu dânsul și-l cunosc precis!” Cucoana avea vreo trei oameni din sat care lucrau la conac, între care unul era Costache Holban, de-un leat cu tata. A doua zi, s-a dus la el și l-a întrebat: „Măi contingente, ia spune-mi: la Chioaia [Eugenia Alcaz], a venit vreun stăpân?” „A venit.” „Și știi cine era, măi Costache?” „Știu, Prințul Carol; a stat închis până pe la [ora] 4,00, apoi i-am cătat o căruță cu doi cai și l-am dus la gară.”
  • – Ce căuta pe aici?
  • – Păi, la câtva timp a făcut un copil cu Zizi – pe Mircea Carol. Parcă-l văd, se plimba cu o șaretă toată ziua; venea și se juca cu noi, avea și un măgar pe care-l tot hârâia pe ulițe. După o vreme, a dispărut și n-am mai știut nimic de el.
  • – Ce s-a întâmplat după aceea?
  • – Când a venit armata sovietică, rușii au devastat tot ce era acolo, de o frumusețe rară, și au luat tot ce s-a putut lua. Pe urmă, au venit comuniștii și românii au stricat geamuri, uși, garduri, tot, iar conacul arăta aproape ca acum. Ce a mai rămas din el a intrat, apoi, în stăpânirea primăriei.
  • – Oamenii își mai amintesc de Zizi și de povestea ei?
  • – Cei puțini, care mai sunt de vârsta mea, mai povestesc, din când în când, despre aventurile ei, care, la vremea aceea, au întors toată țara pe dos.

 

Florin Bălănescu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania