Primit pentru publicare: 11 dec. 2015
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 11 dec. 2015
Deşi omenirea e în evoluţie, societatea românescă în planul social-politic e înspre cădere. Şi nu e o cădere oarecare, ci una fără poticnire. Calcă rău, se împiedică aproape să se prăvălească şi să îngenunche în faţa iuţelii curentului progresist. Socialul, parte a sistemului comunitar-uman cu viaţa şi raporturile oamenilor în societate sau a atitudinii lor faţă de aceasta, este afectat cu pregnanţă. Galsul celor mulţi este înăbuşit de durere, de suferinţă, care, din ce în ce mai mult, impinge spre resemnare şi răbdare. O atitudine aparent pasivă, fiindcă legic se acumulează în energii şi devin potenţiale ,,bombe”, care, pe fondul unei asemenea stări de nemulţumire generală, se dezlănţuie cu efect major şi profund, întocmai ca cel al ,,reacţiilor în lanţ” într-un proces chimic.
Furia catifelată a mulţimii, în acest sfârşit de toamnă, este edificatoare pentru cele spuse mai sus, când, determinată de un prilej, o ocazie, a izbucnit pe fondul unei cauze cunoscute: politicienii s-au îmbogăţit exponenţial, afundând baza electorală spre sărăcie, care ne ţine la extrema Europei, o periferie de ev mediu. Şi nu ar fi aceasta o nenorocire, înavuţirea lor, dar princiipiile şi valorile morale în administrarea treburilor ţării, de sus până jos, sunt reprobabile, corupţia fiind dominantă.
Să avem oare parte de o ,,revoluţie de catifea”? Un lucru benefic, dar şi o concluzie tristă: suntem în urma cehilor cu mai mult de 25 de ani! O mişcare de catifea nu poate fi asemuită cu revoluţia de catifea a cehilor. La noi încă nu avem o masă de întelectuali care să fie în stare a închega un program politic pentru o vajnică reformă a sistemului actual. Cei mai mulţi dintre intelectualii noştri sunt complici ai sistemului corupt, provocat de politicieni.
Un rol important în acest sens îl are jurnalismul, implicarea sistemului media în reliefarea cu curaj a fenomenului care se adînceşte pe zi ce trece, sărăcirea unor pături sociale şi, mai grav, discriminarea tineretului – şansa sau accesul la formare a celor inteligenţi dar săraci.
La Ioan Rotundu – un devorator al ticăloşilor din mediul politic şi social -, ticăloşia este înghiţită pe nemestecate, macerată şi oferită publicului ca subiect al reportajelor şi editorialelor jurnalistice şi, apoi, adunarea lor în cărţi. Cărţi pe care viitorul le va decela, scoţând la iveală diamantina reportajelor jurnalistice şi plasarea pe un loc meritat a unui devorator al ticăloşiei politice despre care am mai vorbit, referindu-mă, aşijderea, la autorul acestui volum, Ioan Rotundu-Dângeanu.
Ioan Rotundu, un exponent al glasului din social pentru a linşa ticăloşia unora care fac politică…
Şi… ar mai fi multe de spus!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Înainte era rău iar acum nu e bine…
…Catârul importat de prin siberii,
L-am îndopat cu tava de jeratic
Și-n locul unui Pegas de te sperii,
Ne-am pricopsit… cu un măgar salbatic!