Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

LAURA PARTIN: “FOREST CREATURES”, expoziție de grafică, poezie și video

  • La Borderline Art Space s-a deschis pe 12 aprilie, expoziția de grafică, poezie și video intitulată „Forest Creatures”, a artistei Laura Partin. Curatoriată de Simona Vilău, expoziția poate fi vizionată între orele 15:00 -19:00, din 13 până pe 17 aprilie, apoi cu rezervare telefonică până pe 11 mai 2023.
  • În proiect au fost implicați performerii Alice Monica Marinescu, Cabiria Morgenstern și cameramanii Mihai Florea, Marcel Trifan, iar muzica a fost asigurată de Fetter.
  • “Fiind un proiect deopotrivă trăit și imaginat, Forest Creatures cuprinde lucrări de grafică, poezie și video într-o vecinătate aparent incompatibilă. Vecinătatea a apărut în mod natural, în timpul lucrului. Formată ca graficiană la Iași, într-o școală cu respect pentru desen, Laura Partin simte nevoia să se perfecționeze, să își extindă aria de interes pentru medii și să experimenteze mereu alte feluri de a crea”, transmite Simona Vilău.
  • “Artista mizează pe diferența între lucrul din atelier și intimitatea lui și lucrarea finită, expoziția, mesajul. De asemenea, mizează pe forțele complementare ce survin din text și din lucrul cu camera, alte două medii la care a apelat în realizarea acestui proiect.
  • Câte Laura Partin întâlnim în această expoziție? Cel puțin patru, proiectate într-o cameră formată din oglinzi. Pandemia a ajutat-o să își reformuleze obiectivele și să propună aceeași temă tratată cu ajutorul a patru medii diferite: desenul cu note ilustrative, magico-poetice, video -performance-ul cu temă ecologică, poezia feministă cuprinsă deja într-un volum publicat de Editura frACTalia și lucrul teoretic la proiect, cu notații explicative și referințe autobiografice.
  • Creaturile pădurii sunt o metaforă pentru transformare și pentru suferință. Frica din spatele suferinței e imortalizată în portretele fetițelor inocente, fiecare pierdută în propria ei lume de basm, populată de insecte, personaje fabuloase și o aparentă împietrire a sinelui.
  • Tema ecologică completează experiența și o translează într-un prezent îngrijorător, pe fondul încălzirii globale și al schimbărilor climatice. Conștienți fiind sau nu de asta, omenirea a trecut recent prin cel puțin trei episoade majore de criză umanitară, mediatizate și trăite într-un colectiv digital suprasaturat”, aflăm de la curatoare.
  • Laura Partin este o artistă contemporană născută la Iași, dar stabilită acum în București, care explorează forme de grafică precum creionul pe hârtie, acuarela și tușul chinezesc pe pânză, dar recurge și la performance (uneori participativ), instalație sau artă video. A studiat Arte plastice, Istoria și teoria artei la Universitatea Națională de Arte “George Enescu”, iar între 2012-2014 a fost bursieră în domeniul artelor plastice la Institutul Cultural Român din Veneția. În 2021, a obținut un doctorat în Arte Plastice la Universitatea Paris 8. De-a lungul anilor, Laura a abordat subiecte precum stereotipurile de gen, condiția muncitorilor migranți și concepte din psihologia socială precum disonanța cognitivă sau teoria managementului terorii. Cel mai recent proiect al ei, Sfratto/Eviction, expus la Roma în 2020, a încorporat un videoclip și o serie de desene despre evacuarea familiilor de romi din casele lor din România între 2010 și 2020. Cel mai recent, în contextul pandemiei, a devenit interesată de potențialul multimedia/performativ al poeziei feministe contemporane și de timpul petrecut în natură ca formă de vindecare introspectivă.
  • Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Evadări post-umane”, co-finanțat de AFCN.
  • Foto, Borderline Art Space


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania