Primit pentru publicare: 29 oct.2015
Autor: Vasile LEFTER
Publicat: 29 oct.2015
Citisem din cultura greacă lucrări ştiinţifice şi legende, tragedii şi comedii, poezii şi discursuri filozofice etc., dar nu puteam să înţeleg această încrâncenare contemporană a poporului său în confruntarea cu mai marii Uniunii Europene, prin proteste şi avertismente. Doar o lungă excursie de la Korfu la Meteora m-a făcut să desluşesc în 12 zile că ţara unde nu s-a putut impune limba cuceritorilor romani are oameni plămădiţi din aura zeilor Olimpului. Grecia, punct de plecare şi de întoarcere!
Am vizitat zeci de locuri, am stat de vorbă cu sute de greci, din toate categoriile sociale. Oricât ar fi de ”palicari”, oricâte ore ar sta la taifas în taverne, locuitorii vechii Helade nu uită că de aici a pornit marea cultură : filozofia, tragedia, comedia, mitologia, oratoria etc. Am fost mândru să declam în marele teatru antic un fragment din ” Despot Vodă” a lui Vasile Alecsandri. Niciodată vocea mea nu a răsunat mai emoţionant ca în mijlocul arenei celebre în antichitate.
Se tot spune despre greci că nu prea muncesc. Eu aş zice că muncesc exact cât trebuie. Au de toate: o infrastructură de invidiat, măslini, portocali, lămâi, curmali, piper, plante aromatice şi, de la un capăt la altul, muzee în aer liber, la care vin să se minuneze turişti din toate colţurile Planetei. Grecii ştiu să facă bani, punând în valoare istoria şi legenda!
Secretul miracolului grecesc este unul simplu. Sunt mândri de ţara lor. Vorbesc frecvent despre strămoşi, sunt solidari între ei, chiar dacă de ochii lumii îşi critică guvernanţii, în ciuda faptului că aceştia negociază la sânge tratatele cu UE. Au ştiinţa manipulării turistului dornic de ceva nou. O schjmbare de gardă la Palat, deşi mişcările sunt uneori stângace, devine prilej de spectacol pentru vizitatorii încântaţi să se fotografieze cu „robotul” intrat de serviciu, dotat cu fustă şi saboţi pe care abia îi ridică.
Un ghid local pentru Acropole îşi începe discursul turistic cu o declaraţie pro domo: „Sunt mândru că sunt grec. Sunt mândru de strămoşii mei!”
Intrând în rolul de ghid local, impus prin lege în Grecia, obligatoriu pentru grupurile de vizitatori, trece repede prin mitologie şi istorie. Nu uită să amintească şi de ajutorul dat de Tudor Vladimirescu poporului grec la vreme de cumpănă. Că drapelul României nu prea este de văzut pe meleagurile elene, asta nu se pune la socoteală!
Citind admiraţia pe feţele turiştilor români, nu uită să amintească de România, care oferă locuri la fel de frumoase, cunoscute de el în cei zece ani de studii şi şedere în ţara noastră, pe banii noştri. Suntem un popor cu dare de mână!
Ceva este de reţinut de pe Acropole. Fiecare popor îşi are locurile proprii încărcate de legendă şi istorie.
Mărturiile trecutului românilor sunt privite de mulţi dintre noi ca simple pietre puse sau nu în monumente.
Pentru poporul lui Homer, pietrele au cântecul lor, fie că eşti în Olimp, fie că eşti la Delfi sau la Meteora.
Aceste harfe nevăzute adună din univers ceea ce poetic poate fi numită Simfonia Zeilor.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania