Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Librex XXII târg de carte, artă muzică Primăvara cărţilor la Iaşi, 12-16 martie, mare succes…

Oprea,I-NPrimit pentru publicare de la autor, Ion N. Oprea, 16 martie 2014

Editor: Ion Istrate, 16 martie 2014

Librex XXII târg de carte, artă muzică
Primăvara cărţilor la Iaşi, 12-16 martie 2014
Un mare succes de istorie nu numai cultural-literară

                            (cu câteva sugestii ad-hoc pentru viitoare ediţii)

          Târgul de carte, artă şi muzică Librex 2014, cu peste 300 de evenimente cultural-literare, organizat de S. C. Sedcom Libris S.A. (organizator principal) în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Organizaţia patronală Agora a Societăţilor pentru difuzarea tipăriturilor şi a altor bunuri culturale din România (co-organizatori), parteneri principali ai Agataevenimentului fiind Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi, Consiliul judeţean Iaşi, Instituţia Prefectului Iaşi, Palas Mall, chiar în incinta Palas Mall, s-a constituit într-un mare succes, însemnând nu numai evidenţierea, popularizarea, dar şi istoria cultural-literară a României.

Acum, la oră de bilanţ, arătăm că  prin longevitate, amploare, dinamică, valoare şi tradiţie, manifestarea s-a impus în memoria colectivă ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat şi aşteptat cu multă bucurie, în egală măsură, de expozanţi şi de publicul cititor nu numai ieşean, la deschidere şi pe parcurs fiind prezenţi cititori de toate vârstele din toată Moldova, din ţară, dar şi invitaţi din străinătate.

Organizator principal şi gazdă a evenimentului, S.C. Sedcom Libris S.A. a reuşit şi anul acesta să reunească într-un spaţiu de o capacitate şi eleganţă elevată, distins  printr-un dizain(design) care a impresionat, adunând  peste o sută de edituri din ţară, artişti plastici, fotografi, creatori din varii domenii ale produsului care este cartea în general. Cartea a cărei valoare – autor şi conţinut, totdeauna a chemat cititorul dornic să simtă aroma cernelii tipografice şi mai apoi a sticlei calculatorului. Publicul ieşean a avut astfel oportunitatea, ca în cele câteva zile,  de a alege produse tematice şi cărţi care i-au satisfăcut căutările – artă, beletristică, ştiinţă şi tehnică, medicină, psihologie, dezvoltare personală, religie, istorie, drept, economie, resurse umane, marketing, limbi străine, sport, cărţi pentru copii, enciclopedie, dicţionare şi ghiduri,   manuale şi auxiliare didactice.

M-am bucurat că tocmai de la Slatina-Olt, un autor, Marian Malciu, prietenul meu, scriitor de cărţi despre Bucovina şi Moldova lui Ştefan cel Mare, admirator şi amic cu condeieri de la noi, Emilian Macu, Horia Zilieru, Vasile Sfarghiu sau Ioan Grămadă, realizatorul, administratorul şi proprietarul Muzeului Etnografic de la Capul Satului, Câmpulung-Moldovenesc, după ce acum câtva timp a fost oaspete şi prezentatorul la Ruginoasa lui Alexandru Ioan Cuza şi a Doamnei Elena a cărţii “Captiv pe tărâmul copilăriei” – proză scurtă pentru copii – a fost prezent şi la Târgul de carte 2014, LIBRIX XXII, prin ceea ce face pentru noi autorii  harnica Asociaţie UNIVERSUL PRIETENIEI IAŞI, susţinătoare a EVENIMENTULUI. Reamintim, că Marian Malciu este şi o prezenţă activă, aproape  zilnică, la virtuala publicaţie Confluenţe literare pe Faceboock.

Oferta de carte prezentă la standurile funcţionale, ca şi manifestările de public – expunerile,  prezentările şi lansările de cărţi şi lucrări diverse, momentele de proză şi poezie, de artă şi muzică, individual, pe ateliere sau în grupe de lucru, întâlnirile dintre cititori cu creatorii de cultură şi artă, Horia Zilieru, Cassian Maria Spiridon, Doru Scărlătescu, Mihai Batog-Bujeniţă, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Emilian Marcu,  Adi Cristi, Emanuela Ilie, Iulian Sârbu, Angela Baciu, Iulia Ralia, Daniela Miclăuş, Vlad A. Gheorghiu, ş. a. au oferit cadrul adecvat plăcerii de a descoperi nu doar cărţile interesului lor, dar şi scrieri sau traduceri care, altfel, nu le-ar fi cunoscut, procurat  şi citit. Spre folosul şi bucuria noastră, a celor prezenţi, anul acesta, parcă şi microfoanele au funcţionat mai bine, iar oamenii de la raft mai afabili, mai zâmbăreţi.

Am participat la câteva momente de lansare a unor cărţi, care au însemnat desăvârşită participare intelectuală, la microfon şi în sala cu publicul. Moment Eikon Cluj-Napoca la Librix 2014 (VI), Etnografia şi Etnoestetica, autor Petru  Ursache, Comunismul cu rele şi rele de Magda Ursache, Ierugiile, autor, Gellu Dorian, participanţi: Cristina Gavriluţă, Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Valentin Ajder.   La Editura Ştef-Iaşi, în prezenţa unui public foarte numeros, cred că în jur de 100 de oameni, din rândul cărora am identificat pe scriitorul şi criticul de literatură, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret Luceafărul Iaşi, preşedintele de jurizare şi premiere Librex 2014 Ioan Holban, domnii Ionel Maftei, trecutolog, mare evocator al Iaşului prin cărţile sale, prof. univ. Valentin Talpalaru, pe care ştiu eu de ce îl confund tot mai mult cu “Ion Creangă”,  Ion Ţăranu, intelectual de vază al judeţului Iaşi, şi domnia-sa autor de carte muncită, prof. univ. Mircea Ciubotaru, filolog, conducător de revistă literară, Prutul-Huşi, Nicoleta Marinescu şi Elena Chiriac Leonte, experţi europeni în infodocumentare, dispuşi să fie însoţitorii autorului Tudor Leonte la lansarea romanului Bufniţa roşie, prezentat de Călin Ciobotari şi poetul Lucian Vasiliu, conducătorul revistei Dacia literară, membru în comitetul de jurizare a Evenimentului 2014.

De la standul Casei Editoriale DEMIURG la Librix 2014 (II), prezentă la raft chiar dr. Alexandrina Ioniţă, directorul unităţii, după ce am consultat îndelung volumul „Un secol din Istoria tezaurului românesc „păstrat” la Moscova ( Studiu şi documente)” de Viorica Moisuc, care mi s-a părut prea încărcat la preţ în raport  cu pensiile noastre, am plecat cu „Tătăraşii sau traiul negustorului Ioan Movileanu din veacul al XIX-lea” de C. Bobulescu, memorialist şi realizator şi a altei bijuterii de suflet „Dealu lui Păun” şi una şi alta lucrări cu pronunţat caracter biografic şi autobiografic, închinate ascendenţilor săi pe ambele linii, pe care gazda momentului a scris pentru mine drept autograf: „Domnului Ion N. Oprea, cu prietenia editorului, Iaşi, 14 martie 2014”.

Menţionăm că ceea ce a găzduit cu mare ospitalitate Palas Mall a fost completat cu succes de alte instituţii cuprinse în proiectul manifestării şi în Caietul de sală: editurile şi asociaţiile de profil la sediul lor, Cenaclurile, Palatul Copiilor Iaşi, Liceele, Şcolile generale, Grădiniţele la Palas Mall sau în teritoriul judeţului.

Este foarte bine că manifestarea, aşa cum au subliniat organizatorii la deschiderea târgului, ca şi la închidere, cu Premiile LIBREX şi Diplomele atribuite,   a servit atât cititorilor, profesioniştilor cărţii, editorilor, traducătorilor, autorilor de carte consacraţi sau debutanţi, difuzorilor de carte, artă şi muzică, bibliotecarilor, tipografilor, instituţiilor şi asociaţiilor culturale, copiilor şi tinerilor talentaţi.

Au servit interesului celor avizi de noutatea din standul de carte şi mass-media, editoriale ca cele semnate la Radio, TV sau Ziarul de Iaşi, de Florin Cîntec, istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi membru în board-ul  Fundaţiei Iaşi – Capitala Europeană a Culturii – „Cu LIBREX XXII” , Nicolae Creţu, prof. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar – cu „În prag de LIBREX-XXII”, „10 scriitori în cursa pentru Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” şi Premiul pentru debut literar „Aurel Leon”, promovat de însăşi redacţia ziarului lărgind interesul de cunoaştere şi sensibilizare.

Şi de data aceasta TOMBOLA Târgului a pus la încercare nu numai dispunerea financiară a celor care au fost oaspeţii căutătorilor cărţii, artei şi muzicii.

Librex XXII, 2014, nu mai are a fi criticat, sublinia Dan Lungu, Directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, la deschidere. Şi, totuşi, ca simplu participant la eveniment, îmi exprim câteva observaţii care ar putea servi viitoarei ediţii. Popularizarea evenimentului nu a fost pe măsura importanţei lui. Nici un panou de stradă din oraş sau din prejma „Palas Mall” nu a anunţat publicul insuficient avizat. În interiorul spaţiului de târg au lipsit indicatoarele cu arătarea locului manifestărilor în proiect sau în desfăşurare (gen spre secţia de votare!). Apoi, Librex, ca organizator, a pierdut din vedere calitatea pe care o are nu numai ca depozitar şi producător de carte bună, dar trebuia să aibă în vedere şi rolul pe care îl are ca difuzor şi popularizator, prezentator, a ceea ce se tipăreşte la Iaşi şi i se încredinţează spre difuzare contractuală. Adică, mai pe înţeles, de ani de zile, ca şi anul acesta, al perfecţiunii, cum îl vedea Dan Lungu, a lipsit din comerţul de întâmpinare, de la TONETĂ, Standul LIBRIX, cartea contractată, spre difuzare. Astfel, cărţile tipărite la Editura PIM, Iaşi, semnate de Vasile Fetescu, Teona Scopos, Constantin Huşanu, Corneliu Văleanu sau Ion N. Oprea, nu au fost expuse pe masa noutăţilor, la Târgul de carte, a XXII Ediţie.

Deşi la Librix Ion N. Oprea are cel puţin volumele „Scurte medalioane. Semnal istorico-literar”, Ed. PIM, Iaşi, 2009, „Bârlad. Istorie, cultură, amintiri”, 2010, „George-Felix  Taşcă şi Neamul Tăşculeştilor”, 2011, „Strămoşii noştri din arhive”, 2011, „Academia bârlădeană şi Vasile Voiculescu”, 2012,  „Prietenie”, 2012, „Cu prieteni, despre prietenie”, volum antologic cu participare de autori diverşi, 2012, „Cartea Prietenie, lansare şi după”… 2012,  „Alexandru Mânăstireanu. Corespondenţă”, 2013,  „În mozaicul lui Ticuţă”, 2013, „Singurătate” şi „Oameni şi opera. Eseuri”, 2013,  „Adriana. Cuvinte din iarna vieţii. Memorialistică”, 2014, toate realizate la Ed. PIM, Iaşi, nici un exemplar nu a fost prezentat la Târgul de carte, ceea ce, probabil se va realiza în viitor.

Târgul de carte Librixs 2014 a coincis cu două mari activităţi ale momentului ieşean: desemnarea finaliştilor pentru alegerea câştigătorului marelui Premiu Naţional de Proză a „Ziarului de Iaşi” şi Premiul pentru debut literar „Aurel Leon” (preşedinte al juriului prof. univ. Alexandru Călinescu) – primul eveniment, iar al doilea – selectarea şi desemnarea propunerilor USR Iaşi  pentru accesarea candidaţilor la titlul consacrat de scriitor în România.

Cum adesea cei ce jurizează în asemenea cazuri au dificultăţi de alegere şi inerente reproşuri privind obiectivitatea selecţiei, un vot din public (Agora a fost cu noi în calitate de co-organizatoare, nu?, iar competenţa membrilor ei nu mai trebuie testată, ci valorificată şi în asemenea ocazii care însemnă operă de calitate, nu de prietenie îngustă, de multe ori ulterior descoperită şi criticată)  le-ar fi putut întări şi orienta mai direct dispoziţiile, dacă autorii şi cărţile, prin mijloace potrivite, ar fi fost supuşi(se) şi sufragiului general în cadrul Târgului de carte 2014.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania